neron

Lutke sa naslovne strane

Sve one koji danas duboko ne suosjećaju s patnjama Ukrajinaca civilizirani svijet, “civilizirani svijet” je uvijek Zapad, drži bešćutnim gadovima i gadurama koji besramno puše kurac zločincu Putinu. Kad se govori o Ukrajini uvijek se govori tiho, poželjne su suze bar u jednom oku.

Naglašavaju se patnje nevine dječice, milijuna izbjeglih. Spominju se deseci tisuća ukrajinskih heroja koji su dali život “za demokraciju”, naravno. Mi koji smo živjeli u zemlji u kojoj se ginulo “za demokraciju” znamo kako izgleda “demokracija” kad završi rat, ali nismo bitni.

Od građana Hrvatske očekuje se empatija i konkretna pomoć. Mnogi u svoje prazne stanove smještaju Ukrajince i ne zaboravljaju to oglasiti na sva zvona da bi u nama koji još oklijevamo probudili osjećaj krivice ili potrebu da ih slijedimo? Sve jaslice i svi hrvatski dječji vrtići i sve škole širom su otvorile vrata žrtvama surovog obrambenog rata. Izbjeglice imaju u Hrvatskoj sva moguća prava, i neka imaju, njihova je sudbina strašna, živimo u teškim vremenima. Empatija je ono što čini razliku između ljudskih bića i Rusa.

To bi bilo to. Zato je svijet iznenadila vijest da je prva dama Ukrajine koja mjesecima nije vidjela muža heroja i koja se krije na tajnoj adresi gdje strepi i pati našla vremena za foto session. Njena dotjerana fotka krasi ni više ni manje nego naslovnicu Voguea. Naravno da je dala i intervju.

Minijaturni dio svjetske javnosti zgrožen je njezinom prostotom. Dok njezin narod gine, luta svijetom, prosjači milost u gradovima Evrope, ne u Britaniji jer ga tamo neće, ne u Americi jer ga ni tamo neće, ona koncentrirano bulji u kameru slavne Leibowitz kao da je otkrila lijek protiv glioblastoma ili način kako spasiti Kuglu od korone.

Trebamo li se čuditi što je jedna vulgarna žena odabrana da bi ukrasila naslovnicu prostačke, američke tiskovine? Ne trebamo. Ameri su Zelenskoga, umjetnika koji fenomenalno kurcem svira klavir, promovirali u junaka dvadeset i prvog stoljeća. Jezivi dvojac dao je i intervju sebi sličnom televizijskom novinaru. Gospodinu nije čudno što Britanija svim ukrajinskim izbjeglicama poručuje da ne smiju u Britaniju, ali smiju preko Britanije u Ruandu, ali mu je čudno što prvoj dami Predsjednik nije rekao da se kandidirao za predsjednika.

Svo troje se davilo od smijeha dok je prepričavalo anegdotu iz života Prvoga i Prve. Tko ne vjeruje neka ih gugla. Posebno preporučujem onima koji imaju problema s tjelesnom težinom. Dobro će se izrigati.

Živimo li u ovakvoj svjetskoj ludnici samo nekoliko mjeseci ili ovo sranje ipak dulje traje? Neka nam naslovnica Voguea bude poveznica. Prva dama Melanija Trump nikad nije kao prva dama bila na naslovnici jer je direktorica Voguea Anna Wintour Christiane Amanpour rekla u mikrofon: “Vogue se politički svrstao na demokratsku stranu. U Vogueu profiliramo žene u koje vjerujemo.” Eto zašto je na naslovnici Ukrajinka koja hladno izjavljuje da je rat u Ukrajini “učvrstio njihov brak”.

Pogodite koju je ženu Vogue “profilirao” čak tri puta i u koju je “vjerovao”? Bila je to velika svjetska heroina Michelle Obama. Ne pitate me što je učinila, nisam ja Wintour. Znam što je učinio njezin muž.

Nabrojit ću neke “sitnice” po kojima je definitivno ušao u povijest.

Jedna od njih je rat dronovima. Dronovi su bespilotne letjelice kojima ipak upravljaju piloti, iz daljine, pa onda iz dronova izlijeću rakete koje su mogle teroristu s Obamine “crne liste” pogoditi u oko. Nije bilo baš tako, ali dobro zvuči. Jednom je s te liste pogođen čak 41 terorist, a usput je ubijeno 1147 ljudi. U jednoj akciji.

Američkim dron terorizmom upravlja se iz vojne baze Ramstein, nalazi se u Njemačkoj. To je istovremeno i najveći aerodrom američke vojske izvan Amerike. U taj “Air and Space Operations Centre” ne smiju ulaziti ni njemački političari ni državni službenici bez američke dozvole. Tamo 650 vojnika opslužuje 1500 računala.

Njemački dečki slali su američkim pilotima koordinate ciljeva u Jemenu, Somaliji, Afganistanu, Pakistanu… Tko bi mogao nabrojiti sve zemlje u kojima je dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoga mandata širio demokraciju dronovima. Eto, zato je Michelle dobila tri naslovnice, sirota Melanija ni jednu, a gospođa Zelenski će ih dobiti deset ako njezin muž bude još godinama kurcem lupao kako mu gazda kaže.

Želim reći, gadi mi se onaj ukrajinski dvojac. Gade mi se Ameri. Gade mi se sve evropske vođe koje nas more glađu i prijete nam još gorim paklom. Gadi mi se Putin jer se ponaša kao Obama. Ali, život je samo jedan i nikad nije sve tako crno kako izgleda.

Iz azila sam uzela mačku, veseli me već tjedan dana. Zove se Koko.