Ko su genocidisti ?

Hrvati su tužili Srbe zbog genocida. Srbi su tužili Hrvate zbog genocida. A što je to genocid? To je kad hrvatske matere koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najdraže danas u Dnevniku Hrvatske televizije prebiru krunicu i plaču. To je kad srpske matere plaču jer su u istom ratu izgubile svoje najdraže. To je kad muslimanske matere plaču jer su u istom ratu izgubile svoje najdraže. To je… Genocid je kad matere plaču nad nađenim ili izgubljenim leševima svoje djece i svojih muževa.

Da li je Haški sud bio u pravu kad je odbio obje tužbe? Što je Haški sud? Vidjela sam uživo neke od tih sudaca. To je skupina muškaraca u najgorim godinama koji donose presude ili odbijaju tužbe onako kako im gazda kaže. U Sarajevu su bili opsjednuti potrebom da pijani pod jaja bace neku od prekrasnih prevoditeljica koje su im sjedile na crnim ili bijelim jajima. Ili su to bili suci Haškog tribunala za bivšu Jugu, a ovi su oni drugi haški koji ne smiju suditi Amerima? Ili su ovi neki treći haški…Neš ti razlike.

I Hrvati i Srbi, tko su \”Hrvati\”, tko su \”Srbi\”, nezadovoljni su raspletom haške priče. Sad su \”ustaše\” i \”četnici\” opet na startu. Čiji su zločini bili krvaviji? Da li je veći zločin čišćenje Hrvatske od Srba ili je vukovarska tragedija ono što se nikad, nikad i nikad ne smije i ne može zaboraviti? I neće se zaboraviti tko je prvi počeo. Ne, ne, to se neće nikad zaboraviti. Nikad! Pa ni onda!

Ustaše…Četnici… Toliko sam oguglala na spominjanje obrijanih i bradatih koljača da sam u stanju samoj sebi postaviti neka pitanja. Sestru moga oca Nijemci su sa kućnog praga odveli u koncentracijski logor. Ni majka ni otac ni braća nikad je više nisu vidjeli. Imam njenu fotku. Dvadesetogodišnja Marija imala je blistave zube i kovrdžavu smeđu kosu. Oteli su je davne četrdeset i druge. Ja, kad god mogu, odem u Berlin na neku izložbu ili koncert. Šećem među Nijemcima i Njemicama. Ne pada mi na pamet pomisao kako su mi njihovi preci ubili tetku. Ne palim se ni na Angelu Merkel koja jest današnji Hitler iako izgleda kao časna sestra na službenom putu. Njemačka s njom na čelu zavija Evropu u crno ali građani Evrope, oni građani koje je i Hitler zavijao u crno, to ne vide.

Sestru moje tetke ubili su Talijani u Trstu. Kao dijete, kao cura, čak i danas kao prezrela žena znam skočiti do Trsta ali nikad, nikad mi ne padne na pamet da sam, dok pijem kavu, okružena potomcima fašista koji su ubili moju tetu. Ne znam kako je izgledala. Ni slika mi nije ostala.

Nijemci nam danas nisu neprijatelji a ubijaju nas svakodnevno, a s kim vi bankarite? Talijanskim bankama ni naši praunuci neće vratiti dugove u eurima i švicarcima. Pa ipak \”nama\” su jedini neprijatelji \”četnici\”, \”njima\” smo jedini neprijatelji \”mi\”, \”ustaše\”. Bilo bi smiješno da nije bolesno. Pokojni Srđa Popović jednom je rekao kako se mrzimo strastveno i kako ćemo se mrziti dovijeka jer govorimo istim jezikom. Nijemci i Francuzi su se pomirili jer ne razumiju jedni druge.

Nedavno sam bila u Varšavi. Prijateljica mi je pričala o zločinima koje su Nijemci činili u Varšavi, nekoliko dana pred kraj rata. Masakrirali su poljske djevojke i mladiće, uništili su poljsku mladost. Rusi su na rubu Varšave hladno gledali kako se Varšava kupa u krvi. \”Prokleti Rusi\”, rekla je moja prijateljica. Prokleti Rusi? A prokleti Nijemci?

To bi bilo to. Poljaci mrze Ruse, Hrvati mrze Srbe, Srbi mrze Hrvate a i prvi i drugi i treći dižu kredite u švicarcima kod Nijemaca. Mi Hrvatice i mi Hrvati u svojoj bismo mržnji morali biti malo maštovitiji. U sebe ubacivati uvijek istu hranu opasno je po zdravlje. Sjašimo na godinu ili dvije sa četnika. Zajašimo Amere, Engleze, Nijemce, Talijane, Austrijance. To bi nas moglo prosvijetliti. Tko zna, možda bismo nakon nekakvog zbrajanja i oduzimanja došli do zaključka da možda četnici i nisu ono najgo…

Ne, ne mogu završiti ovu rečenicu. O čemu ja pričam?!

foto: ww2gallery


Posted

in

by

Comments

295 responses to “Ko su genocidisti ?”

 1. Tone Avatar
  Tone

  Zlatni ste, gospođo Rudan.
  Tone VS

  1. milosrdni anđeo Avatar
   milosrdni anđeo

   Hrvati ni pod kojim uslovima nijesu mogli biti proglašeni genocidistima. Izvođači radova za američke interese ne odgovaraju za ratne zločine. Čak ni za onakve bestijalne zločine kakvi su počinjeni u Medačkom džepu. A to je bio GENOCID s ciljem da se sa jednog prostora oružanom silom zatre jedna etnička zajednica.
   Takav zločin su Ameri jedino napravili u My Lai-u. Za koji nikad nijesu odgovarali, osim, farsično, neki poručnik Kelly.

   1. milosrdni anđeo Avatar
    milosrdni anđeo

    “Нисам нашао знакова живота, ни људи ни животиња, у неколико села кроз која смо прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно.”[тражи се извор од 01. 2014.]
    Cquote2.png
    — генерал Жан Кот (Jean Cot), 19. септембар 1993.

    U pitanju je Medački džep…

 2. Tozo Nikšić Avatar
  Tozo Nikšić

  Da.

 3. Gluteus Maximus Avatar
  Gluteus Maximus

  Za sve je kriva eugenika

 4. Deki Avatar
  Deki

  Koje gluposti…porediti Vukovar i Oluju,najveci genocid u Evropi posle drugog svjetskog rata!…

  1. milosrdni anđeo Avatar
   milosrdni anđeo

   ZLOČIN je lišiti nasilno jedno jedino ljudsko biće.

   GENOCID je kad jedna oružana skupina, koristeći oružano preimućstvo, sistemski i sistematski neselektivno ubija pripadnike neke druge etničke skupine s isključivim ciljem njihove fizičke eksterminacije.
   A Bljesak i Oluja su imali jasan karakter genocida. To potvrđuju i one instrukcije generalima “Oca nacije” na Brionima 31.srpnja 1995., gdje se vidi jasna NAMJERA hrvatske oružane sile da se Srbi unište bez obzira na cijenu.
   Izvukla se Hrvatska pred ICJ-om, kao što se, zahvaljujući Joži Bravaru, izvukla poslije WWII za planetarne zločine u Jasenovcu, kojeg, uzgred, Jožek nikad (!) nije posjetio.
   I sada još lamentiraju nad nepravdom i pristrasnošći ICJ-a!
   Za one koji ne znaju, od nekoliko hiljada koncentracionih logora širom porobljene Evrope, stratište Jasenovac je bio jedini konclogor u kojem komandant nije bio Njemac.

   1. milosrdni anđeo Avatar
    milosrdni anđeo

    ***…lišiti života jedno jedino ljudsko biće.

 5. Smajli Avatar
  Smajli

  Ja mislim da bi Hrvati trbalo da uvedu kao maternji jezik NEMAČKI, a srbi RUSKI i sve bi bilo u redu, pa bi se voleli i nebi razumeli ko kome majku j…..

 6. Deki Avatar
  Deki

  U Vukovaru je bio oruzani sukob i cak i zloglasni Haski tribunal nije se hteo petljati oko Vukovara…Poznato je i to,da su od Franje trazili pomoc da barem izvuku djecu,a on je to odbio…postoje i audio snimci o tome…

  1. Lela Avatar
   Lela

   Sin moje sestre bio je na vukovarskom ratistu.
   Bili su na brisanom prostoru.Avioni nadljetali,ali po njima nisu pucali.
   Inace momak Hrvat i to nam je pricao.
   U JNA na svim kljucnim mjestima bili su UGLAVNOM Hrvati,zatim Muslimani i Makedonac,a kola prica,da su – krivci Srbi.
   Ako na neciji automobil u nasoj domovini spusti ptica svoj izmet – NE,nije to ona ucinila,vec neki Srbin.
   Za sve su oni – dezurni krivci !
   Vukovar,Srebrenica – izrezirani od Tudjmana i Izetbegovica uz ASISTENCIJU SAD – a i njihovih pratioca,da bi se Srbima PRIPISALA KRIVICA !!!!!!
   Ti isti POMOGLI su i Bljesak i Oluju,koju su eto
   izgleda sebi sami stvorili Srbi …
   Dokle – zamjena teza ?
   Kad ce se KONACNO reci – ISTINA ?
   Do duse,pocinje polako,ali za hrvatske Srbe – KASNO !
   SRAMOTA,sto se cinila tom narodu,koji je taj prostor i njegovo stanovnistvo oslobadjao od tudjinaca i stvaralo Hrvatima drzavu,da bi ih kao NAGRADU za ucinjeno dobro – ubijali,protjerivali,prevodili na katolicku vjeru,pa su je poistovjetili sa hrvatstvom,da bi se odrzali u zivotu u tom zvjerinjaku.
   Prezimena u Hrvatskoj su najvecim dijelom – srpska,austrijska,njemacka,madjarska,talijanska,a iz toga se namece LOGICAN zakljucak,da je Hrvata ustvari – jako malo !!!!!!!

   1. ProsvjeDni radnik Avatar
    ProsvjeDni radnik

    Mrš u stojednu, Lelo! JEboteonaj ko te nauči pisat!!

    1. Drakos Avatar
     Drakos

     E vidis koliko si ti propustio sto te niko nije kao Lelu naucio piati. Da jeste mogao si i ti napisati nesto pametno, a ne nepismeno lajati. A dobro bi bilo i sa seksualne strane jer bi tada i tebe mogao jebati onaj ko te naucio pisati. Ovako te niko ne jebe.

    2. jan Avatar

     Kako Vas nije sramota…

    3. milosrdni anđeo Avatar
     milosrdni anđeo
   2. Antonio Avatar
    Antonio

    Jao još jedna priča o jadnom i od celog sveta prezrenom srpskom narodu koji stoji na braniku slobode od zapadnih zveri i hohštaplera. Naravno sve i svuda su Srbi, prakontinent Pangea nije Pangea, to je u biti Srbija kojom su vladali daleki preci srednjovjekovnih Nemanjića a prijestolnica bila u blizini današnjeg grada Peći na Kosovu. Dinosauri, evolucija, mamuti i ostale živine su izmišljotina Beča, Vatikana, Amerike i ekipe s sve u vidu obmanjivanja napaćenog srpskog življa. I alieni su u biti Srbi samo to ono još uvijek ne shvaćaju ali čim posjete Hilandar i prihvate svetosavsko pravoslavlje odmah će zaigrat Žikino kolo, nabit šajkaču, obuć opanke šiljkane i napit se rakije mučenice. Dajte Lela shvatite da te priče koje vi pričate puše samo nepismeni idioti kojama je najveći obrazovni doseg polaganje ispita za bravara u večernjoj školi, vrh znanosti Jovan Deretić (ako i to) te su eventualno čuli za Teslu ali nemaju pojma šta je otkrio, izmislio nit kako je radio ali znaju da je bio neki uberpametan Srbin (koji je doduše proveo život i sva svoja znanstvena dostignuća ostvario kod vekovnih srpskih neprijatelja Amerikanaca ali nema veze), iako se predstavljaju kao vjernici Bibliji su vidjeli samo korice, da krava nosi gaće pičku nebi vidjeli uživo a poznati su po tome da se skupljaju po kojekvim vukojebinama jugozapadne Srbije poput Ravne Gore i njoj sličnih mjesta.

    1. nikola Avatar
     nikola

     Jes,mi smo tupi i glupi,a vase govno mirise.Oce to tako,pobijes 700 hiljada ljudi da se fasistima pokazes ka vredan,a onda tupis klinac o postenju i ljudskosti.Rodjace(ovo ti pisem namerno),ja u zivotu nisam otisao na Ravnu Goru,niti su Cetnici ikad presli teritoriju Hrvatske(govorim o ovim pravim),niti je bilo zemlje da su neke manjine imale vise prava od Srbije,niti iko normalan vise moze da sumnja da je razbijanje SFRJ uradjeno planski,za tebe i tvoju HR me je boleo tad i boli me sad,ne mrzim vas ni malo kako gospodja Rudan tvrdi,znam ko sam i sta sam i za razliku od tebe ne moram da mrzim Hrvata da bih se osetio vise Srbinom.Ali znaj ovo,nikad ta “Lepa tvoja” ne bi bila tvoja da ti ne bi Srba…

    2. Miki Maus Avatar
     Miki Maus

     @Antonio 04.02.2015. Reply
     SVAKA ČAST!
     VEOMA VISOKOUMAN NAUČNI PRISTUP NA NIVOU RADIO MILEVE!
     Mada ima i malo istine, što se tiče rakije i opanaka!
     Živeli/živjeli i debeli bili!

   3. milosrdni anđeo Avatar
    milosrdni anđeo
   4. Bimbo Avatar
    Bimbo

    Draga Lelo, molim te probudi se i nemoj sanjati bajke. Istina se odavno znade, ali ona nažalost nije onakva kakvu bi ti željela. Žao mi je, istina je porazna za srpski narod.

 7. Mira Avatar
  Mira

  Svaka čast gospođo Rudan, jedna i jedina!

 8. Никола Avatar
  Никола

  Па нормално да ће да помињу Вуковар и да га мистификују кад ништа друго у историји немају..
  Осим ономад кад сте из неке тврђаве излетели на турке јер сте појели коње, пацове и буве на њима.

  1. Mirko Avatar
   Mirko

   Bravo Nikola, odličan komentar. Ovaj tekst se uopće ne odnosi na ljude poput tebe, ne brini to ti se samo čini 🙂

 9. Nataša Avatar
  Nataša

  Volim vaše kolumne.

 10. Lela Avatar
  Lela

  POGRIJESILI ste,gospodjo Rudan u konstataciji,da Srbi mrze Hrvate !
  Mrze SAMO oni,koji su od njih TRI PUTA kroz svoje generacije osjetili ZLO ( 1941. i 1991.i 1995. ) !
  Cak ni takvi NE MRZE SVE Hrvate,jer i medju Hrvatima ima ISTINSKIH i PRAVIH ljudi,a oni se POTVRDE,bas tada,kada nastupi zlo,pa ih je bilo i u zadnjem ratu,nametnut izvana,a sproveli ga nekolicina,koji su poveli ZALUDJENE ovce u – krvavi pir,a u kojem nisu niti sudjelovali,a donjeli dobitak samo sebi i svojim obiteljima,a nama ostalima – smrt,protjerivanje,patnju i zivot,kojeg prezivljavamo od danas do sutra.
  Srbi u Srbiji i manji ostatak hrvatskih Srba su narod,koji voli sve druge narode,a manje pripadnike svog naroda,koji prasta,zaboravlja i lakovjeran je,jer misli i za druge,da su takvi,pa – nadrlja i u tome leze korijeni njihove nesrece …
  Barem Vi zivite u sredini,koja je koliko toliko NORMALNIJA od ostalog dijela Hrvatske,a vjerujem,da imate ISPRAVAN REZON ISTINITOSTI i PRAVICNOSTI – samo,ako ne podlegnete opcoj,razarajucoj euforiji ljudi u nasoj lijepoj domaji,a koja upravo najvise steti – njima,jer svijet ce IPAK KONACNO uvidjeti njihovo PRAVO LICE,kad dodju u vecini drzava svijeta na vlast LJUDSKA bica,a koja to NISU SAMO – LIKOM !!!!!
  Najcesce ste tome i skloni,ali po nekada i NE !!!!!!!!

  1. ProsvjeDni radnik Avatar
   ProsvjeDni radnik

   Evo opet ti sve na spisak stavljam, a posebno “srpske nedužne koljače” tipa Ljotić, Milošević, Nedić, Draža i sva stratišta svih komšija vas DOBRIH srba! Mrš, opet!

   1. Ya Avatar
    Ya

    A tebi mora da su roditelji bliski rodjaci.

   2. rodney Avatar
    rodney

    Ви сте ми као добри – Јасеновац, Јадовно, присилно покатоличавање Срба, да нам ових дана ваша председница објасни да смо у ствари хрвати? То нешто у фазону “ИЛИЈА ЋЕ ДА ТИ ОПРОСТИ ШТО ТЕ ТУКАО…”, а?

  2. milosrdni anđeo Avatar
   milosrdni anđeo

   Devedesete ili devedeset prve, u doba kulminacije “demokratskog nacionalšovinizma”, pronese se izvješće: došao Beograđanin u Zagreb! Čitav se grad digao na noge, i građani i redarstvene snage, muško i žensko. Cilj je uhvatiti neprijatelja i ne pustiti da živ izađe iz Zagreba.
   Nekako istovremeno pronese se glas u Beogradu da je došao Zagrepčanin.
   “Došao nekakav Hrvat u Beograd” – poneko bi rekao poznaniku pri susretu.
   –Ko mu jebe mater…
   “Jesi li čuo da je došao neki Zagrepčanin u Beograd?”
   –Ma, ko mu jebe mater…
   —————————————————-
   Pita mali Ivek mamu: “Mama, kaj to bu šovinizam?”
   Mama se počeše po čelu, pa će Iveku: “Sinek, šovinizam je ono kaj buš mrzil Srbina više neg normalno.”
   ———————————————
   Kad za godinu dana budu parlamentarni izbori u Hrvatskoj , i kad budu tutnjeli predizborni karavani od Osijeka do Pule i od Grobnika do Dubrovnika, glavne poene kandidati dobijaju u izražavanju antisrpske propagande. U tom tonu su protekli i nedavni predsjednički izbori.
   Hrvatska nikako da se oslobodi opake tuđmanovštine. “Srećan sam što moja supruga nije Srpkinja ili Židovka.”
   Govor rasističke mržnje!
   Zamislite situaciju da kandidati za Parlament Srbije rabe Hrvate za sticanje simpatija birača!…
   Nemoguća misija.

 11. Petar Avatar
  Petar

  nitko nam još nije objasnio koga treba mrziti.
  definitivno sam imao osjećaj da ću uživati u čitanju komentara. volim ipak Srbe, propisno me nasmiju. kad već ne mogu svojim ffilmovima onda neka i dalje to čine komentarima. pozdrav svim ljudima dobre volje

  1. Ya Avatar
   Ya

   Je, je… budale su tu da zasmiju, a psihopate da rasplacu.

   1. Ya Avatar
    Ya

    Heya!
    Sad ce izgledati kao da tipkam sama sa sobom;))
    Definitivno PSIHO;))
    Ali…
    Takav imidž nije los;))
    Nego…
    Ti si moj drugi ALTER EGO iz nekog drugog dijela REGIONA…
    ;))
    Nadam se da si na strani koja je ZA SMIJANJE…
    a,ne za plakanje…
    Inace…
    ZASMIJAVANJE nije isto sto i nasmijavanje…
    ALI…
    nema veze…
    POANTA je ista:
    SMIJEH je bolji od PLAKANJA definitivno…

 12. aleksandar Avatar
  aleksandar

  Ozbiljno vec duze vreme razmisljam da povedem izjasnjavanje o tome da se Vama da da budete pocasni gradjanin Srbije, BiH i HRVATSKE. Jer iskreno mislim da ste vi svojim recima, svakim slovom vise ucinili na pomirenju ljudi nego svi govnjivi politicari zajedno od 1800 godine.

 13. teo Avatar
  teo

  e moja Vedrana , dugo sam bio ljut , pa sam bio odlucac i uvjeren da se nesto moze promjenit , ali pomalo postajem svjestan da Hrvati bas kao i sva ostala svjetska populacija sljepo srlja prema svom kraju. Bravo za trud i tekstove koji poticu na razmisljanje jos ovo malo pripametnih

 14. Goga Avatar
  Goga

  Dozvolite mi Vedrana da ja zavrsim recenizu jednim ,kzitatom oji je Vama poznat.
  Demokracija ce platit zato sto ce pokusat odgovoriti svima
  Siromasi ce htjeti imetak bogatih. A dkratia ce im dati
  Lopovi I prevaranti cehtjeti vazne vazne drzavne funkcije .A demokracia ce im to dati.
  A kada lopovi I prevaranti konacno demokratski preuzmu vlas,jer kriminalci izlocinciteze za moci, nastat ce gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhie ili oligarhije.SOKRATES(470-399) Citat nije potpun no mislim da je dovoljano da se shvati sto je DEMOKRACIU…..

 15. Goga Avatar
  Goga

  Mogla bih I ja nabrajat tragedije moje obitelji .Necu.jel ne mrzim

 16. Mika Avatar
  Mika

  Pogodili ste u centar! Pre izvesnog vremena šokirao sam se kada sam shvatio da su slovenski narodi predstavljali većinu u austrougarskoj monarhiji. Naša današnja međusobna mržnja je jedno od dostignuća vladajuće manjine! Nama Slovenima namenjeno je niže mesto u “zajednici naroda” (na rasističkoj lestvici). A što se genocida tiče – svaki Srbin koji je ubio Hrvata samo zato što je Hrvat, ne u borbi, već hladnokrvno, kada je oružje zaćutalo, počinio je genocid. Naravno, važi i obratno.

 17. Ya Avatar
  Ya

  Jos jedno JAVNO PAMETOVANJE o UVIJEK JEDNOJ TE ISTOJ TEMI;))
  a,Vedrana kaze DA SU DRUGI UGROZENI NEBITNIM TEMAMA O TAKVIM SRANJIMA…?!
  pa…
  Vjerujem da VEDRANU OVE TEME UOPCE NE ZANIMAJU!:)))
  samo pitam se…
  CEMU STALNO ONDA PONAVLJANJE-
  ‘ustasa’….’cetnik’…bla-bla;))
  O.k…
  Sta bi onda bilo da je STVARNO ZANIMAJU?!,
  kad PRECESTO SPOMINJE TO ISTO STO STALNO…’DRUGI SPOMINJU’;)))
  ehe…

 18. Ya Avatar
  Ya

  Na Balkanu se IZRICANJE PRESUDE ne bi UOPCE TREBALO IZNOSITI JAVNO…
  jer…
  KOD NAS SE TAKVE STVARI NE SMIJU ZNATI…;))
  fakat’ VEDRA…
  TI NIKAKO DA SHVATIS…!
  ali…
  SLOBODNO DRIBLAJ kako TO NIJE ONO NAJGORE….
  DA,
  EUROPSKA UNIJA je puno gora;))

 19. Rademmm Avatar
  Rademmm

  Sta je mrznja,nesto na sta nas nagovore ili osobni osjecaj ili oboje u paketu……….!!!

 20. mr blond Avatar
  mr blond

  ZASTRAŠUJUĆE

  Zastrašujuće je i dalje uspoređivati i izjednačavati žrtvu i agresora.

  Čiji su zločini krvaviji?Tko je prvi počeo?Zastrašujuće je da se danas ne može i/ili ne smije reći istina.Zaboravimo na nacionali ponos i gledajmo stvari obektivno,gledajmo činjenice:

  RAT je vođen na HRVATSKOM teritoriju.SRBIJA je NAPALA HRVATSKU.

  Tvrditi drugačije ili pokušavati umanjiti krivnju Srbije i izjednačiti njenu ulogu u ratu sa hrvatskom je,najblaže rečeno,kompletno ignoriranje i negiranje povijesnih činjenica.

  Zastrašujuće je što se Hrvatska,žrtva i pobjednik u ratu ne smije ponositi svojim akcijama i sudionicima.Zastrašujuće je da samo na spomen srpskih zločina u Hrvatskoj poput Vukovara ili Škabrnje,Srbija ne pokriva ušima,ne izražava ispriku i kajanje nego pita zašto bi se oni ispričavali kada su zločine činili i Hrvati!

  Ne znam postoji li u povijesti rat u kojem se toliko pokušava izjednačiti uloge žrtve i agresora u ratu.

  Zamislimo da se primjerice Njemačka odbije ispričati ili pokajati za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata.Zamislimo da kaže da se neće ispričati jer su zločine u ratu činili i primjerice Amerikanci i/ili Britanci.

  U svakom su ratu obje strane počinitelji zločina.Međutim,u svakom je ratu jasno tko je žrtva,a tko agresor.Tko je pobjednik,a tko je gubitnik.Tko se nakon rata svojom ulogom smije i može ponositi,a tko ne.
  U svakom ratu osim u “našem”.

  Nazovemo li svoje sudionike herojima,Srbija će upitati,zašto vi možete slaviti vaše,a mi ne možemo naše.Oslobodi li sud naše,Srbija će upitati zašto Haag osuđuje više naših nego vaših.

  Stalno govore o Oluji.O ubojstvima civila,paljenju kuća,protjerivanju u Krajini.Ta su nedjela počinjena,strašna su i neoprostiva.

  Međutim,kada pogledamo koliko je ubojstava civila,paljenja kuća i protjerivanja počinjeno od srpskih ruku tada se može i mora zaključiti da je razmjer zločina između srpske i hrvatske strane NEUSPOREDIV i da se nipošto ne smije izjednačavati.

  Zastrašujuće je pomisliti da se Hrvatska ne smije ponositi Olujom,najvažnijom oslobodilačkom akcijom.Zamislite da se DAN D,tijekom kojeg su počinjeni ratni zločini,nazove zločinačkom operacijom.

  PRESUDA.
  Zastrašujuće je da pravda ponovo zanemarila Vukovar i Škabrnju.Međutim,napokon je zapamćeno i u zauvijek zapisano da je Srbija bila agresor,da rat nije bio građanski i da je Hrvatska bila žrtva i nakraju pobjednik.

  Hoće li između Hrvatske i Srbije i dalje vadati zabranjena ljubav?Hoćemo li se ikada pomiriti?
  TEŠKO.Dok god jedna strana ne želi ili ne može priznati i prihvatiti činjenice,svoju krivnju i odgovornost zdravi će odnosi nažalost zauvijek biti samo iluzija.

  (U obraćanju javnosti,predsjednik Srbije,Tomislav Nikolić nije ni spomenuo da je njegova država prozvana agresorom i odgovornom za zločine sa elementima genocida,već je izjavio kako je sud utvrdio da je u ratu i Hrvatska počinila ratne zločine!!!)

  1. Ya Avatar
   Ya

   Pa pogledajmo tu tvoju teoriju iz drugog ugla… Recimo da su Francuzi u WWI imali 25% Nemaca na teritoriji Francuske te da su ih proglasili remetilackim faktorom i resili pobiti. Da li ih oslobadja odgovornosti to sto je to bila francuska teritorija? I uspeju oni tako pobiti polovinu, ali zbog niza “medjunarodnih okolnosti” niko ne bude kaznjen zbog toga. Tako prodje 25 godina i evo ti opet vraga… Ovoga puta Nemaca je samo 12%. Na kraju uspeju Francuzi sto pobiti sto proterati 2/3 Nemaca. Ni ovoga puta oni ne mogu biti krivi jerbo se sve desavalo na francuskoj teritoriji i jer su Nemci bili agresori. I sta sad? Mislis da bi se Nemci ispricali? Za sta? Za to sto su se Francuzi pokazali mnogo krvolocnijim i efikasnijim od njih? Ne, nikada…. Nemci jos cekaju da im se izvine Jevreji jer su ih isprovocirali na genocid.

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Ya,

    Nitko ne tvrdi da Hrvatska u ratu nije počinila zločine.

    Srbe nitko nije proglasio remetilačkim faktorom…Moraš shvatiti da su ljudi gledali kako strana vojska ulazi u njihovu državu,kako pali njihove kuće,ubija njihovu djecu,odvodi ih u logore,kako njihov teritorij želi proglasiti svojim…Vidjevši sve to,proživivši sve to,postali su ‘alergični’ na ekavicu,alergični na sve što ih podsjeća na one koji su im uzeli najmilije,te su u sljepilu i ludilu okrvavili ruke i osvetili se onima koji su za to najmanje krivi.

    Neoprostivo i strašno…Niti jedan rat nije pravedan.Zločine čine obje strane.Međutim,nakraju svakog rata mora se znati tko je bio agresor,a tko žrtva i njihove uloge se nikad ne smije tretirati jednako.

    Stoga me zastrašuje tvoja tvrdnja da su se Hrvatska pokazali krvoločnijim i efikasnijim u ratu kojeg nisu započeli i u kojem nisu bili agresor.

    Srami se!

    1. nessa974 Avatar
     nessa974

     Inače ne učestvujem u ovakvim raspravama tipa “šta je starije koka ili jaje”, ali Vaša zaslepljenost i indoktriniranost me jednostavno prisiljava na odgovor: naime, istorijska je činjenica da je vojska SFRJ (ili JNA) imala svoje kasarne širom države, pa i u svakom gradu u Hrvatskoj. Takođe, činjenica je da je sastav JNA bio mešovit, mada većinski popunjen kadrom iz Srbije (ipak ubedljivo najviše stanovnika). Da li je JNA napala (tada još uvek) nelegalne snage ZNG ili je ZNG u sadejstvu sa policijom napadala kasarne JNA, držala ih u blokadi, isključivala vodu i struju? (podsećam na Bjelovar, Varaždin, Osijek…) Rezime (da ne dužim, već mi je muka): NEZAKONITO formirane oružane jedinice (ZNG), organizovane od strane režima (HDZ) koji na NEZAKONIT način pokušava da deo teritorije odvoji od savezne države, napada i blokira zvaničnu vojsku (JNA) te države, čak im ne dozvoljavaju ni da se povuku!!! I to su žrtve?!? ma daj… Nikada neću zaboraviti sliku onog krvoloka iz Splita što davi18-togodišnjeg MAKEDONCA na tenku JNA… i on je žrtva… nema sreće u ratu… svi su žrtve… a oni koji su ratovali na obe strane su izmanipulisani pioni koje su “kraljevi” žrtvovali za svoje interese!

    2. Joca Avatar
     Joca

     Tuđman je lično proglasio Srbe “remetilačkim faktorom kojega treba eliminisati”. Njegov, Tuđmanov, poslanik u Saboru je fašističkim pozdravom i glasnim urlikom “Pro Patria”, stisnutih zuba pretio Srbima da će ih poklati… I tako bih mogao do sutra. A sve to pre “agresije” Srbije, dok je SR Hrvatska bila sastavni deo SFRJ.

  2. zeljko Avatar

   Neverovatno dokle je ispran mozak Hrvatima koji se toliko busaju neznanjem. Mozemo se prepucavat jos 100 godina da niko nista ne prizna a i nece jer su svi u pravu. Ali neko mora biti vise u pravu na osnovu cinjenica. Da neko ima malo mozga i pogleda istoriske cinjenice samo pocevsi od 2 sv. rata ko je i koliko stradao u tom ratu, pa takodje da samo uzme novinske clanke da vidi ko je kome dizao kuce i lokale u Hrvatskoj od 1990.g. mos mislit ja se rodio u Hrvatskoj i jos slucajno ko Srbin u Karlovcu. I dok nisam morao otici i njega nigde nisam procitao, vidio, cuo da je neki lokal i kuca Hrvata otisla u vazdu, nego mos mislit Srbi sami sebi razarali domove i samo se ubujali. Stvaro vise mi je muka citati kako je Srbija napala Hrvatsku i kako su dosli iz Srbije. Kako Izet kaze ” sram vas istid bilo dovjeka”

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Zeljko,

    Tvoje pravo je da ti bude muka slušati kako je Srbija napala Hrvatsku i kako su došli iz Srbije.Tvoje pravo je osjećati mučninu.

    Međutim,tvoja mučnina ne umanjuje ČINJENICU da je SRBIJA napala HRVATSKU.
    Je li rat vođen u Srbiji ili u Hrvatskoj?

    Tvrditi suprotno je u najmanju ruku…pomalo blesavo.

    1. Mali Avatar
     Mali

     Kako ja, kao gradjanin hrvatske, srbin, mogu izvrsiti agresiju na svoju zemlju, u kojoj sam rodjen?

    2. Mali Avatar
     Mali

     Najnovije vijesti s ratišta: “bugari ušli u sofiju” 🙂

    3. rodney Avatar
     rodney

     nije srbija nikoga napala, pobunilo se lokalno Srbsko stanovništvo

  3. Vitez Koja Avatar
   Vitez Koja

   Mr Blond… upravo si se javio da odgovoris na Vedranino pitanje iz naslova!

   Da nisi mozda i Mr Blue eye i Mr Arijevac… dobar mami svojoj.

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Vitez Koja

    Nisam odgovorio na pitanje gospođe Rudan iz naslova…Nisam rekao tko su genocididsti,samo sam rekao tko je bio žrtva,a tko agresor.

  4. Tile Avatar
   Tile

   Sve dok se slavi bilo kakvo ubistvo-ništa ovaj svet naučio nije…i samo se lagano pleše u novi rat.

   Pa Vi slavite-ono što je iz Vašeg ugla razlog za slavlje.
   Neko Vas je lepo dresirao i sad uživa negde u bogatstvu i prosperitetu dok svi lagano klizimo u siromaštvo, nekulturu, neznanje, očaj…

   Slobodno se krčkajte u svojoj mržnji ili besu-dok će ONI u zlatnom jakuzzi-ju

   Zahvalimo se dok još uvek klima omogućava da uzgajamo hranu…

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Tile,

    Zašto misliš da nas je netko dresirao ako slavimo akcije kojima smo se uspjeli obraniti od srpske agresije i dobiti slobodu?

    Naravno da slavimo ono što je iz našeg kuta razlog za slavlje.Nije li sloboda razlog za slavlje?

    Kao i u svakoj ratu počinjeni su zločini sa obje strane.Sa strane žrtve i agresora.

    Međutim,zamisli da primjerice kod svakog spomena njemačkih zločina tijekom WW2,Njemci kažu nešto u stilu:”da,da,ali tko je bombardirao Dresden i ubijao naše civile.”

    Znam da je teško prihvatiti činjenice i krivnju,no možda bi odnosi bili drugačiji da Srbija to učini i da konstantno ne pokušava izjednačiti svoje zločine sa hrvatskim.

    1. Mali Avatar
     Mali

     teško će srbija izjednačiti svoje zločine sa hrvatski. “nemoguća misija 1,2,3 i4”

  5. Drakos Avatar
   Drakos

   Lijepo je svijet gledati crno -bijelo. Jednostavno je i ne zbunjuje. to sto ne opisuje stvarnost, to je manje vazno. Ovaj rat je po definiciji prije svega bio gradjanski rat (iako su seljaci prvi poletjeli da ratuju). Gradjani republike Hrvatske koji su zivjeli dosta homogeno na jednoj teritoriji Jugoslavije i Hrvatske suprosavili su se svojoj drzavi jer nisu vjerovali u dobronamjernost njenih vodja (sa pravom s obzirom na njihovu retoriku). Ti gradjani poceni losim iskustvom iz drugog sv. rata nisu bili za samostalnu hrvatsku. Oni su po ustavu republike hrvatski bili konstitutivan narod, sto ce reci u pravnom smislu “suvlasnici hrvatske”. Bez njihove volje i protiv njihove volje Hrvatsakaje, dakle protupravno svom tada vazecem ustavu, proglasila samostalnost. Svaka se strana nadala da ce ratom dobiti vise nego mirom, tako da nijedna strana nije bila spremna na kompromise. Vodje nove Hrvatske su se uzda le (sa pravom u Njemacku i jos neke). Vodje pobunjenika (hrvatskih drzavljana) uzdale su se u JNA koju su napustili pripadnici hrvatskog naroda i time doprinjeli njenoj etnickoj “cistoci”.
   Znaci to je osnova – gradjanski sukob. sukob pogleda na buducnost dva naroda u istoj drzavi. Sada se nato nadovezuje bolesna ambicija Slobodana Milosevica u zelji da prosiri teritoriju koja u sustini nije nista gora od bolesne zelje Franje Tudjmana da prosiri teritoriju. Sve je bilo jednsako bolesno samo sto je u jednom trenutku jedan imao vise mogucnosti (oruzja) da pocne sprovoditi u djelo svoj plan. Kao sto znas i Milosevic i Tudjman su branili svoje sunarodnike van granica svojih republickih teritorija. Sve u svemu zrtve su obicni ljudi na jednoj i na drugoj strani, a zlikovci su vodje i generali i jedne i druge strane. Znaci, oladi malo sa tvojim pravednim ratom.

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Drakos,

    Nazalost rat ne može biti pravedan.Ne znam postoji li u povijesti rat u kojem nisu počinjeni zločini…Od ruku obiju strana.

    Međutim,u svakom ratu postoje i zrtva i agresor i nakon rata se mora znati tko je tko.

    Nadalje,u Hrvatskoj nisu ratovali JNA i Njemačka,nego JNA i Hrvatska,koja je bila nenaoružana i koja u početku nije imala pomoć niti od Njemačke niti od NATO-a.

    Budući da su ratovale hrvatska i srpska vojska,vojske dviju država,rat se tada ne može nazvati građanskim.

  6. milosrdni anđeo Avatar
   milosrdni anđeo

   “Hoćemo li se ikad pomiriti?” – pita se mr blondy.
   Teško, dogod Hrvatska bude slavila genocid i progon 300 tisuća svojih građana – 5.kolovoz, kao kult zločina.
   Bilo bi korektnije da legalizuje u Saboru 10. travanj, kao praznik kad su se na ulicama Zagreba bacali ruže i karanfili ispod gusjenica tenkova Wehrmachta.

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    milosrdni anđeo

    5.kolovoza Hrvatska ne slavi genocid i progon već slavi ratnu operaciju kojom je poražena sprska agresija i izborena sloboda.

    Pobogu,pa ne smije li slaviti Dan D jer su tijekom te operacije počinjeni zločini?
    Nažalost niti jedna ratna operacija u povijesti nije prošla bez nevinih žrtava,pa tako ni Oluja.

    Nažalost do pomirbe će biti teško doći…Dok god se u Srbiji ratne uloge izjednačavaju i dok god sami sebi ne želite priznati činjenicu da je Srbija bila agresor,a Hrvatska žrtva.

    Nije li pomalo blesavo uspoređivati razmjere zločina?Prvenstveno kada znamo koja je država napala koju i koje je zločine u njoj počinila.

    Istina boli.

   2. mr blond Avatar
    mr blond

    (REPLY na ispod)

    Srbija je napala Hrvatsku…Cijeli svijet to zna i prihvaća osim Srbije.

    Hrvatska nije nasilno objavila oružanu secesiju već nije htjela prihvatiti Miloševićevu ideju velike Srbije.

    WW1???O čemu vi pričate,dragi gospodine ili gospođo?

    1. milosrdni anđeo Avatar
     milosrdni anđeo

     ***mr blondy
     Neshvatljivo si uporan u papagajskom ponavljanju: “Srbija agresor”, “Srbija napala Hrvatsku”… A savršeno znaš da to nije istina. To što se u Hrvatskoj oružano pobunila obespravljena srpska zajednica, ne znači da je Lijepu vašu napala Srbija. Ako je Srbija i pomagala u vojnom materijalu svoju braću po vjeri, ne može biti agresija. A ko je sve ilegalno naoružavao Hrvatsku da bi pravila bestijalne zločine protiv svojih građana druge etničke pripadnosti? Upravo kao Ameri – pod pritiskom gebelsove propagande, svoje zločine širom svijeta predstavljaju kao milosrdne akcije. Čak je uvriježen ciničan izraz -“humanitarne bombe”.

  7. Kale Avatar
   Kale

   mr. Blond, Vaše “činjenice” su zaista fascinantne, podsećate me na Vašeg znamenitog kreatora povijesti, glasovitog naučnika, g. F. Tuđmana. Bio bih Vam zahvalan ako mi otvorite oči i ukažete mi na, makar jedan jedini , slučaj u istoriji da kolona hrvatskog naroda beži iz Srbije spašavajući goli život. Unapred Vam zahvaljujem. 🙂

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Kale,

    Recite mi koje činjenice nisu točne.Što je u onome što sam rekao neistina?

    Zaboravljate,ne svojom krivnjom,već krivnjom vaših medija i propagande,da je Srbija napala Hrvatsku,da se rat vodio na hrvatskom,a ne srpskom teritoriju…Zaboravljate tko je žrtva,a tko agresor.

    Hrvatska je počinila zločine.Međutim,u kojem ratu zločini nisu počinjeni sa obje strane?Znači li to da se zbog toga uloge Srbije i Hrvatske moraju tretiraiti jednako iako znamo tko je širio agresiju i ušao na tuđi teritorij?
    Mogu li se uopće uspoređivati razmjeri srpskih zločina,sa onim hrvatskim?
    Koliko je njemačkih civila ubijeno tijekom WW2?Treba li se zato izjednačavati ulogu Trećeg Reicha u ratu sa onom primjerice SAD-a ili UK?

    Pričate o kolonama?Sjećam se nekih kolona…Onih koji iz Vukovara,Slavonije,Baranje…Stoga nemojmo o kolonama.

    Žao mi je što se ne želite pomiriti sa činjenicom da je vaša država bila agresor ili kako bi Ameri rekli ‘bad guy’.

    Znam da istina boli i da ju je takvu gorku,teško prigrliti.

    1. Kale Avatar
     Kale

     NE, mr. Blond, neću Vam dozvoliti to poistovećivanje! Idete za pravilom da često ponavljana laž postaje istina. Srbija NIJE napala Hrvatsku. Hrvatska JESTE napala svoje državljane srpske nacionalnosti. I to nije prvi put, pokažite mi jedan logor tipa Jasenovca na teritoriji Srbije da je bio planiran za uništavanje Hrvata. Pokažite mi mase hrvatskog naroda u Srbiji koji su bili prisiljeni da prihvate pravoslavnu veru. Pokažite mi jednog “malog Radojicu” kome se objasni da je šovinizam mržnja prema Hrvatima ako je veća nego normalna i uobičajena. Ne, mr Blond, naše ruke nisu krvave i mi nismo isti. Kao što rekoste, istina možda boli, ali morate je prihvatiti..

    2. milosrdni anđeo Avatar
     milosrdni anđeo

     Nije Srbija napala Hrvatsku, nego je Hrvatska nasilno, protivustavno objavila oružanu secesiju, brišući do juče jedan konstitutivni narod iz novog secesioničkog Ustava, spremajući mu u novoj retorici kame i jame, kao što je tzv. Endehazija, pod zaštitom Hitlerovih hordi, tome istome narodu učinjela bestijalne zločine i planetarni GENOCID.
     Izvježbani i uvježbani u genocidnom pohodu još 1914. godine po selima oko Šapca i Valjeva, Hrvatski vojnici su radili neviđeni genocid i u WWI. U jednom selu kod Valjeva pobili su svo stanovništvo, od djeteta u kolijevci, (!) do nepokretnog starca. Čudom se izvukli samo dvojica seljaka. Kad su ih poslije pitali – kako su izgledali ti vojnici koji su ubijali, odgovorili su: “Ne znamo. Čuli smo samo da govore – srpski.”

    3. umirem_od_smjeha Avatar
     umirem_od_smjeha

     djecak, gebelsova doktrina da laz ponovljena dovoljan broj puta postaje istina u tvom slucaju ne moze proci, bez obzira koliko se trudis, jer ti pricas vic…i to toliko dobar vic da sto ga vise papagajises meni sve smjesniji…kada uzmes rjecnik pa pronadjes znacenje rijeci separatizam valjda ces ucutati..u suprotnom ces biti odgovoran za moju smrt..samo ne znam da li ubistvo humorom spada pod genocid!? ko prezivi neka pita haski tribunal 😀

   2. mr blond Avatar
    mr blond

    Kale,

    Budući da ste (ISPOD) odgovorili na moj reply i da ste mi onemogućili da ja odgovorim na vaš ,ponovo odgovaram ovdje:

    Kao i uvijek kada se Srbiju prozove onim što je,a to je agresor,počinje se spominjati Jasenovac.

    Dragi Kale,kada ćemo raspravljati o Drugom svjetskom ratu onda ću vam pokazivati razno razne logore budući da to od mene tražite.

    Međutim,ovdje se govori o ratu 90ih,malo ste pomiješali desetljeća.

    Spominjete logore…Mogao bih vam o logorima,ali onim 90ih…Onim u koje su odvođeni žene,djeca i starci iz Slavonije…Onim za koje nitko nije kažnjen…

    Uopće me ne zanima što ćete vi meni dozvoliti,a što ne.

    Na kojem planetu vi živite,dragi gospodine?
    Hrvatska nije napala Srbiju?
    Pa čiji su to tenjkovi ušli na teritorij Hrvatske?
    Tko je to onda napravio pokolj u Vukovaru,Škabrnji?
    Tko je protjerao Hrvate iz Slavonije i Baranje?
    Tko je bombardirao gradove na jadranskoj obali?
    Mogao bih do sutra ići tko je…

    Sada ćete me pitati,a tko je protjerivao Srbe tijekom Oluje…Odgovorit ću vam…Hrvati.

    Da,dragi Kale i Hrvati su činili zločine…Ne znam je li bio ijedan rat u povijesti u kojem jedna strana nije počinila ni jedan zločin…i što sada?
    Srbiju ne bi trebali smatrati agresorom jer su i Hrvati činili zločine????

    Dajte se sredite ljudi moji.

    1. Kale Avatar
     Kale

     Ko ima oči – neka vidi, ko ima uši – neka čuje. Mr. Blond, Vi ste zablokirali i ne vidite, niti čujete bilo šta osim onog imaginarnog koje Vama odgovara.

 21. Lucija Avatar
  Lucija

  Dugo, ali JAKO dugo nisam pročitala bolji članak! Svaka Vam čast!

 22. Veljko Avatar
  Veljko

  kad bi kojim slucajem, hrvati pogledali prvi ustav RH, tad bi se znao pocetak. Sva sreca pa mi, srbi, nemamo taj osecaj niže vrednosti, jer nikada , kroz istoriju, nismo bili na pogresnoj tj. osvajackoj strani, niti smo ikada imali problem sa silom koju posedujemo. Ubedjen sam, da je samo velika sreca bila na strani onih koji nisu hrvati, sto tudjman nije imao jaku vojsku 1991. Tada verovatno ne bih ni stigao da odem iz Rijeke. Interesuje me samo , da li R Hrvatska, kad pominje nestale, misli na srbe, drzavljane hrvatske, zajedno sa ostalim zrtvama, ili su zrtve i nestali direktno vezani za krstenicu?

  1. mr blond Avatar
   mr blond

   Veljko

   Strasno je tvrditi da Srbija nikad nije bila na pogrešnoj,odnosno osvajačkoj strani.

   Pobogu,čovječe,pa tko je koga napao?U kojoj se državi vodio rat?

   Znam da je vama Srbima teško prihvatiti činjenice.Znam da su za poimanje rata većine srpskog stanovništva krivi mediji i propaganda.

   Kako drugačije objasniti činjenicu da je reakcija vašeg predsjednika na presudu,u kojoj je potvrđeno da je njegova država bila agresor i činila zločine sa genocidnim elementima,govor o zločinima koje je počinila druga strana,ona koja se branila i koja je bila žrtva.

   1. Joca Avatar
    Joca

    Mr Blond, zanimljivo je da vi Hrvati apsolutno ne priznajete postojanje jedine države u vreme početka rata, a to je Jugoslavija. Hrvatska je protivustavno proglasila odcepljenje od Jugoslavije i JNA koja je tu bila dobrih 45 godina, sastavljena od pripadnika SVIH naroda i narodnosti, pa i Hrvata, je proglašena agresorom . Armija koja je bila i armija te R Hrvatske nije došla niodkuda, već je tu bila, znači ne može biti agresor. Imali ste klasičan primer građanskog, a može se reći i verskog rata. Hrvatsku su pomagali Nemci i Ameri a hrvatske Srbe je pomagala Srbija. Dalje, Hrvatska je bila klasičan agresor u BiH jer je slala svoje regularne trupe da ratuju protiv i Srba i Muslimana, s ciljem odvajanja Zapadne Hercegovine i pripajanja tudjmanovoj Hrvatskoj. To je jedina istina o ovom ratu. Ali hrvatska propaganda je bila na nivou hitlerove nacističke i stvorila vam je sliku koji ste kao mantru prihvatili. Dakle, nikakav “otadžbinski”, već klasičan gradjanjski rat. Sa, na žalost, mnogo zločina i na jednoj i na drugoj strani.

    1. mr blond Avatar
     mr blond

     Joca,

     Hrvatske je propaganda bila na razini one nacističke Njemačke???
     Pa čije su to televizije pokolj u Vukovaru nazivale ”obranom”.Čiji je to predsjednik nakon presude u kojoj je njegova država proglašena agresorom u obraćanju javnosti govori o ratnim zločinima države koju je njegova napala i činila zločine kako sud kaže ”sa genocidnim elementima”.

     Upravo su konstantni pokušaji izjednačavanja uloga u ratu od strane vas i vaših medija i političara najbolji dokaz čija je propaganda u rangu Goebbelsove.

     Nadalje,najsramniji hrvatski potez i najveća greška u ratu je napad na Bosnu.

     Međutim,tu ponovo dolazimo do izjednačavanja…Uspoređivati hrvatsku i srpsku ulogu u Bosni i govoriti o klasičnom agresoru…Pa tko je u Bosni napravio genocid,Hrvatska ili Srbija?Tko je okupirao Sarajevo?Počinio pokolj na Srebrenici?

     Znate li,poštovani gospodine,da tužba protv Srbije za genocid nebi bila prihvaćena na haškom sudu ukoliko se radilo o građanskom ratu kako vaša propaganda voli predstavljati?
     ”Armija koja je bila tu”…ne gospodine ta armija nije bila tu,bila je na teritoriju Srbije i ušla je na teritorij Hrvatske…Tvrditi da je Hrvatska bila agresor jer nije željela prihvatiti Miloševićevu ideju velike Srbijej je netočno i neistinito.

     Napokon u povijest zapisano ono što je cijeli svijet osim vas oduvijek znao,a to je da je vaša država bila agresor,a moja žrtva.

     Znam da je to teško prihvatiti,ali što prije to učinite i što prije prestanete izjednačavati uloge i zločine to će odnosi biti bolji.

   2. Veljko Avatar
    Veljko

    Vec ti je receno da hrvatska NIJE bila drzava, vec SR hrvatska od 2 konstitutivna naroda: hrvata i srba. Onog momenta kad ste napravili ustav R hrvatske, tj. drzave, izbacili ste srbe iz ustava, ne postavljajuci pri tome pitanje : odakle vam drzavotvornost. Kojim ste oslobodilackim ratom izvojevali sebi drzavu, tj kojeg ste okupatira isterali? Nije valjda JNA? Regularnu vojsku drzave od koje se pokusavate odvojiti, ne postivajuci drzavotvornost srpskog naroda u hrvatskoj. Moram vam priznati da ste maestralno odradili posao, da veoma volite svoju drzavu, i to po svaku cenu, i da vam je samo dragi bog pomogao sto srbi nemaju vaš mentalitet, inace vas sigurno ne bilo. Pogotovo kad se setimo jasenovca o kozarske dece. Tako da, cenim to kod vas, to tvrdoglavo ponavljanje laži, jer ce jednog dana , po gestapovskoj metodi, to verovatno postati istina. Nama nista vase ne treba, ali vama su srbi i mrznja prema istima, dusevna hrana.

    1. mr blond Avatar
     mr blond

     Veljko,

     Slažem se s vama.Hrvatska je maestralno odradila posao.Praktički se nenaoružana uspjela obraniti od srpske agresije i izboriti za slobodu.

     Pitate kojeg smo okupatora istjerali…Istjerali smo okupatora koji je hrvatsku zemlju zelio proglasitit srpskom.Okupatora čiji je cilj bila velika Srbija.

     Odakle nam državotvornost?Pa o čemu pričate,dragi gospodine?
     Ustav RH je napravljen zbog toga što se mi,Hrvati,nismo slagali sa Miloševićećvom idejom velike Srbije…

     Kao i uvijek kada se govori o Srbiji kao agresoru,počinje se spominjati Jasenovac…Kada ćemo,dragi gospodine,govoriti od Drugom svjetskom ratu tada ćemo govoriti o Jasenovcu,sada govorimo o ratu 90-ih…

     Jedini koji postavlja laz,dragi gospodine,ste vi…Ne svojom krivnjom,već krivnjom vaših medija i političara…Ne znam postoji li u povijesti rat nakon kojeg se toliko trudi izjednačiti žrtvu i agresora…

     Cijeli svijet zna tko je bio agresor i kako bi Ameri rekli bad guy u ratovima 90-ih.Cijeli svijet zna da je to bila Srbija.Cijeli svijet osim,gle ti to,Srbije.

     Znam da je teško prihvatiti tu činjenicu,prigrliti tu istinu,no što prije to učinite,međudržavni odnosi će biti bolji.

    2. milosrdni anđeo Avatar
     milosrdni anđeo

     http://www.novinar.de/2013/03/04/jedna-pesma-jovana-ducica-o-hrvatima.html

     Malo edukovanja zaslijepljenom aktivisti neće biti na odmet.

    3. milosrdni anđeo Avatar
     milosrdni anđeo

     Blondy, molim te, nemoj o junaštvu. “Nenaoružani smo se uspjeli odbraniti i izvojevati slobodu…” Kome ste 1914. po Mačvi i Zapadnoj Srbiji nosili “slobodu”?
     Ti bi kao da se hrvatski zločini nad Srbima iz WW1 i WW2 više ne smiju ni pomenuti! Kao, “to je bilo tako davno da se vjerovatno i nije desilo.” Puj pike, ne važi!… A baš, ohrabreni što za bezbrojne zločine u dva rata nijeste odgovarali (osim po neki rijetki pojedinac
     izvođen je pro forma pred sud), ponovili ste zločin i ’91.- ’95. Taj zločin traje u kontinuitetu i danas, na način što država Hrvatska administrstivno-birokratskim mjerama vrši opstrukciju povratka Srba prognanika na svoja ognjišta.
     Ti i tvoji ste išli u boj samo pod skutima tuđina. I ’91. vas je napujdao Ujka Sem da odradite “maestralno” posao za njega. Znaš li da je i Newsweek pisao da su 4.avgusta prije zore doletjeli dva F-117 (stealth) iz Aviana, te su slomili radare SAO Krajine. Ono malo hrvatskih Mig-ova moglo je nekažnjeno letjeti i bombardovati kolonu prognanih na putu. Krvavi pir je mogao početi. MPRI je kroz četiri godine, za debele novce “maestralno” obučavao zločinu brojne bojnike, nadsatnike, satnike, stožernike, rojnike, dorojnike HOS-a…
     Poslušaj negdje “Ljubav, vjera, nada” od Nataše Bekvalac. Malo empatije prema ljudima neće ti škoditi. http://www.dailymotion.com/video/xcotj8_natasa-bekvalac-ljubav-vera-nada-by_shortfilms
     I naravno Dučića.
     http://www.novinar.de/2013/03/04/jedna-pesma-jovana-ducica-o-hrvatima.html
     Brojni sociolozi, psiholozi, psihijatri su se bavili temom kakav je to psihopatološki genocidni genetski kod instaliran u psihi nacije kojoj i sam pripadaš? Da se razumijemo, ne generaliziram, ima brojnih čestitih Hrvata koji osuđuju bezrazložnu mrđu prema svemu što je pravoslavno, Ipak oni drugi, sa psihopatološkom mržnjom – su u ogromnoj većini.

    4. Stevo Avatar
     Stevo

     Vele- ajde ne lazi bre…kako te nije sramota bre.Pa sve su nam obnovili covece…platili odstetu…nemoj bre da lazes…

   3. Pera Avatar
    Pera

    Razlozi i ciljevi rata:
    1.Izdvajanje iz Jugoslavije u granicama koje je Badinterova komisija proglasila vazecim bez mukotrpnih pregovora koji bi trajali godinama.
    2.Stvaranje Nezavisne hrvatske drzave, vekovnog sna Hrvata.
    3.Smanjenje broja Srba (remetilacki faktor) na 5-6 %.
    Rezultati rata:
    1.Hrvatska priznata kao nezavisna drzava bez pregovora o granicama i o statusu Srba koji su do tada bili jedan od dva konstitutivna naroda u Hrvatskoj.
    2.Broj Srba smanjen na nivo statisticke greske od 3-4 %.

    1. Franjo Tudjman Avatar
     Franjo Tudjman

     Moram da Vas ispravim stovani kolega….ideja je bila ispod 3%….

   4. Joca Avatar
    Joca

    JNA JE BILA TU OD 1945. DEBILU. Nije došla niodkuda, DEBILU. U njoj je bilo Hrvata procentualno broju koji su činili u SFRJ. DEBILU MALOUMNI. Samo maloumni debil može kao mantru da ponavlja AGRESIJA, AGRESIJA, AGRESORI… Srbi su oslobodili celu SFRJ od AGRESORA, Nemaca, Talijana, Bugara, i ostalih govana. Trebalo je tada je osloboditi i od Ustaških govana zauvek.

    1. gbv Avatar
     gbv

     Joca je te istine mogao i umerenije da izjavi. U ovoj diskusiji je sasvim jasno ko ne zna cinjenice i koristi bizarne mantre a ko se drzi cinjenica. Bilo bi najbolje da se izrazavamo na civilizovan nacin.

 23. kolega Avatar

  Ovi tako “pametni” komentari POTVRDJUJU tekst.

 24. Vojki Avatar

  Bravo Vedrana, Vi ste svetli glas u tunelu.Pratim vaše “dragovoljce” koji s upornošću traže neka prava i kojima su svi krivi, pa oni su se borili protiv ljutih “četnika”. Kad saberem 2+2 vidim da većina nije bila u tom okršaju ni 10(deset) dana, da si tamo išli većinom da pljačkaju i pucaju u prazno, da 97% nije ni videla “neprijatelja” a ovamo sad država neka bankrotira. Svima “nacionalna” mirovina pa oni su prolili krv (samoranjavanjem). Prosto me uhvati strah od brojnosti tih dragovoljaca na protestu, da ih je bilo tolko kad je trebalo pa oni se ne bi zaustavili di Indije. Vedrana, imaš pravo, naše prokletstvo je što govorimo istim, dobro mnogo sličnim jezikom.

 25. jozo Avatar
  jozo

  jedite govna gospođo rudan,vi ste obična frigidna baba koju niko neće da j,,,

 26. Predrag Avatar
  Predrag

  Voleo bih da Vam svima vidim lica kad Hrvatska bude objavila svim proteranima sa njene teritorije, da se vrate nazad svojim kućama…

  1. Mirko Avatar
   Mirko

   Da, recimo “protjerani” iz sela kraj Lapca ili Vrginmosta koji danas žive u Beogradu ili Novom Sadu jedva čekaju da se 20 godina kasnije vrate 🙂

 27. Amater Avatar
  Amater

  Mislio sam o ovoj međusobnoj tužbi vec nekoliko dna, shvatajući samo njenu besmislenost. Genocid? Zašto je uopšte bitno dokazati onom drugom da je pogrešio, dokazati svetu da smo se međusobno poklali, naplatiti poklana grla u evrima ili dinarima (još bolje francima) i proglasiti se pobednikom, odrediti stepen zverstva. Na kraju: genocida nije ni bilo, reče veliki Hag. A mi ćemo se i dalje prepucavati odričući se onog suda u koji smo se zakleli. Ili nismo? Ili se zaklinjemo u haške suce samo onda kada to nama odgovara, kada načepe onu drugu stranu. Elem, skoro da zaboravih, od priče o genocidu zaboravili smo da je jedna žena izgubila dete u ratu. A da, o tome ne raspravljamo. Izvinjavam se.

 28. Paskvalin Avatar
  Paskvalin

  Treba postaviti pitanje: Kad ce neko u Hrvatskoj pitati valadajuce u zadnjih 15 godina . Zasto se lagalo o genocidu kad svako iole pametam je znao da je to sprdnja i da niko nece biti optuzen.samo su budaletine vjerovale da je nad hrvatima bio genocid.Ko i laicki zna definiciju genocida zna da je hrvatska podigla tuzbu da ne bude tuzena…mrzitelji i glup su povjerovali u laznjake i danas liju suze nad propalom zeljom.Zna li hrvatska koliko je kostala hrvatsku oslobadjajuca presuda za zlocince Markaca Gotovinu i ostale zlikovce…kad dodje istina , nece u nju povjerovati posto im je laz puno draza i od nje se pravi povjest…ista sudbina ceka i one u bosni kada cuju svoju istinu o markalam i srebrenici..sacekajte jos malo.

 29. Sasko Avatar
  Sasko

  Pa zar zaista ovi neki vrli komentatori, oni ce se sami prepoznati a i mi ostali znamo ko su, nisu skontali tekst i poentu. Valjda je zbog njih i napisan. Moja raja bi rekla – dzaba si krecila, moja Vedrana. Ali nisi, jos uvijek ima ljudi.
  A sam pocetak me sjeti na Vesovica
  ” A sta ces
  ni jedan rat nikad nije
  nijednu majku nasmijao”

 30. Ljubo Avatar
  Ljubo

  Puno komentara…previše…pogotovo onih koji niječu zločine u Vukovaru,Srebrenici…Bilo bi Vam svima dovoljno da ste se samo zamislili i kimnuli glavom….ovako su usta i s jedne i druge strane ponovno puna fašista.

 31. Nada Avatar
  Nada

  Tacno je napisala Vedrana,svi mi se medjusobno mrzimo,a svi ostali zajedno mrze sve nas. Tacno je i to da nas EU ubija,polako ali sigurno.

 32. xyz Avatar
  xyz

  Puno pozdrava od “četnika” iz Beograda!

  1. Ljubo Avatar
   Ljubo

   Nadam se da imaš nekog desničara iz Hrvatske kojem možeš stisnuti ruku i reći “gde si brate” ,a da se on ne naljuti…

   1. xyz Avatar
    xyz

    Ko su to “desničari”, jel oni koji pišu desnom rukom?

    1. Ljubo Avatar
     Ljubo

     Vjerujem da možeš koristiti lijevu stranu mozga…

 33. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Ja osnovano mislim da je 15 god. svakodnevnog analiziranja Domovinskog rata u Hrvatskoj stvorilo negativnu energiju kod Hrvatskih građana u toj meri da su nasušne ekonomske reforme i prvredni oporavak postale očigledni negativni rezultat pogrešno usmerene energije.Suprotan primer je Titova posleratna politika” Bratstva i jedinstva” koja je za neverovati bila više nego uspešna.Jednom se ta priča mora okrenuti u pozitivnom smeru zbog zdravlja, mada očigledno mnogi jako dobro unovčavaju sve ovo godinama.

 34. Lumbardez Avatar
  Lumbardez

  Ja svakom njemačkom gostu ispričam da su mi nacisti
  ubili baku i dedu,a onda se čudim kak mi niko ne dolazi ponovo,ja ih ne mrzim već volim vidit izraz njihova lica kad saznaju da ljetuju kod Židovskih potomaka.

 35. Diogen Drugi Avatar

  Koliko ta predstava košta Frvatsku i Srbiju!
  Prema nekim izvorima hrvatski narod je to koštalo 3,7 MILIJARDI DOLARA, A SRPSKI NAROD OKO 800 MILIONA DOLARA!
  Nije li se to moglo pametnije iskoristiti.
  Koliko bi se bolesnih izlečilo, a gladnih nahranilo.
  Zašto se o tome ne priča?

 36. Đorđe Avatar
  Đorđe

  Šta reći a uspeti zadržati suze i gnušanje?
  Hvala Vam gospođo Rudan na ovom i mnogim tekstovima! Znam da Vas u Hrvatskoj tretiraju kao jugonostalgičarku, antihrvaticu i ludu ženu, nadasve. Toliko je međusobno krvi proliveno a raspeća (ne Hristova) nam stoje na raskršćima i u umovima da mržnja ne može izbledeti. Kad god ljudskost pokuša da nadvlada pojave se jame Hercegovine, Jasenovac, Blajburg i nebrojena mesta naših “ljudskosti” i pravovernosti hrišćanske. Za mržnju uvek ima materijala, razloga i onih koji vole da mrze!
  Imate i imamo sreću da nema Inkvizicije, mada je Bozanić sa zvaničnom “domoljubnom” politikom može vratiti. Goreli bi kao Đordano Bruno ili bi tiho u sebi za pisaćim stolom ili štednjakom šaputali “Eppur si mouve”! Da li?

 37. luka Avatar
  luka

  1992 pocela je igranka u BiH i naravno na moj grad Sarajevo. Pucalo se iz svega po ljudima od piatolja do aviona. Ginuli su ljudi njih preko 11000 mnogo vise nego i u Vujovaru i u Srebrenici a za Krajinu da i ne pisem.Nisu nas tukli ni Ameri ni Rusi ni Svabe ni Zabari. Vec Radovan, Ratko, beli orlovi, seseljovci, arkanovci, niski specijalci i kraljeva garda hrabri cetnici. Pa dajte recite mi vi koga treba da se krivi. Radovana koji je 1991 rekao ako BiH glasa za odcjepljivanje bice krvi do koljena. Ili neki imaginarni krivci koji su to kao namjestili. gdje ste jos vidjeli da se ljudi u 21 vjeku masovno kolju, gule, pale nabijaju na kolce itd. Ma nije Srbija i JNA kriva. jos da dodam ja sam bio u Vojnoj gimnaziji. od 30 dzaka bio je jedan musliman jedan slovenac i nas dva hrvata. nemojte me pricat kako su oficiri manjinom bili Srbi. Dajte molom vas realno to sagledajte pa se nakon toga izjasnjavajte.

 38. Vojvodina Avatar
  Vojvodina

  Pre ove presude,svi stručnjaci su rekli da je to bezvezno bacanje para obe države,jer ni Hitlerova Nemačka nije proglašena za genocidnu državu,nego samo pojedinci.Ali za vlast o obe države je jako bitno pričati o genocidu,ratu,mržnji,krivici druge strane kako se narod nebi dosetio u kom grmu leži zec pa uzeo usrane motke.Prema novinaru “Ekonomista”, Timu Džudi, Hrvatska je potrošila(bacila) 3.2 miliona a Srbija 800.000 eura a neki govore čak i više.I sad čitam i slušam izjave političara obe države kako slavodobitno naglašavaju neke nevažne elemente presude.I jedni i drugi su “pobedili” a samo smo mi,narod, gubitnici jer su se oni tužakali sa našim parama.I opet duvaju u iste ili slične trube a prema ovim komentarima Vašega teksta i dalje ima glupana koji im slepo veruju.Zahvaljujući takvima stvarno su mnoge majke zavijene u crno na obe strane.Isfrustriran četo pomišljam da smo, i jedni i drugi, glup narod i plašim se da ništa nismo naučili iz ovoga zla koji nam se dogodio.

  1. Mimi-Mini Avatar
   Mimi-Mini

   Vojvovodino, netačni su ti podaci, evo podataka iz “Jutarnjeg lista”, gde kažu da je odbrana tri hrvatska generala za 6 godina Hrvatsku koštala 23 miliona eura ili 170 miliona kuna, tj. ne Hrvatsku, nego hrvatski gladni narod. http://www.jutarnji.hr/koliko-smo-platili-obranu-gotovine–cermaka-i-markaca–169-milijuna-za-odvjetnicke-timove-generala-u-sest-godina/1031523/ A jedan političar, neću mu spomenuti ime, je pre neko veče rekao na jednoj srpskoj televiziji, da je dok je igrao sa Gotovinom, Tutom i ostalim Haškim zatvorenicima poker i remi, da ima saznanja direktno od njih da je Hrvatska dala preko 30 miliona eura za njihovu odbranu. Pri tom je Čermak po mom saznanju izuzetno bogat čovek, uostalom kao i svi časnici i generali u Hrvatskoj. E, sad bi Hrvati trebalo da stave prst na čelo i da se zamisle šta bi se sa tim novcem moglo uraditi da su ih lepo spakovali ko mi naše, srpske. Svi haški optuženici su se izuzetno lepo družili i poštovali dok su bili tamo. A stara je istina da su Milošević i Tudjman imali zajednički račun otvoren u inostranstvu koji sad oblatorno troše njihovi potomci.Sad me slobodno nazovite paranoičnom, ludom i nenormalnom, ali razmislite malo gde su nas naši političari odveli. Tu smo, gde smo, ni za bolje nismo. A o genocidu neću ništa reći, nije potrebno. Juče je sve rečeno.

 39. darius Avatar
  darius

  war is hell

 40. Melita Avatar
  Melita

  ja ovako odokativno mislim da su za sve krivi komunisti 🙂 a odluku suda znala sam i prije čitanja presude, bilo je prozirno jasno kakva će biti gledajući u suce, baš kao što ih gđa Rudan opisije

 41. Mihajlovic Avatar
  Mihajlovic

  Само ћу цитирати Јована Дучића; “…Хрвати су најхрабрији народ на свету. Не зато што се ничег не боје, већ зато што се ничег не стиде”.

  Када једном неко спали људе затворене у цркви у Глини (ту ми је спаљено пола фамилије),има Јасеновац у својој историји, онда тај нема право гласа. Може само да се моли да Господ Бог опрости, да му потомци буду бољи људи

 42. Goran Avatar
  Goran

  Gospodjo Vedrana, zelim Vam cestitati na ovakvom razmisljanju. Moje se misljenje takodje poklapa sa Vasim, a prilikom iznosenja neki od mojih sunarodnika su isto reagovali kao i neki od Vasih. Hvala bogu ni jedni ni drugi u ludacima nikad nismo oskudevali. Ne pamtim ni partizane, ni cetnike, ni ustase , ni baliste, ni ljiljane ali pamtim jos uvek moje dobre prijatelje, Sejada, Ivu i Niku , Eminu i da ne nabrajam dalje. Svega smo uvek imali dovoljno , radosti srece, veselja samo nam je pameti uvek falilo. Nadam se da nove, mlade generacije nece se ugledati na nas idiote koji smo im svesno ili ne upropastili buducnost jer nismo verovali starima sta rat donosi. Patnju ,bol , tugu i nemastinu sa za nas a bogatstvo i paliju za bogate. Zato nas bogati sad palijaju i ne moraju da nam daju plate, jer zasto glupacima davati plate kad su se borili da mozemo da ih taslacimo.Jos jednom moje iskreno divljenje jednoj hrabroj zeni koja vidi dalje od nosa i hvala bogu ima hrabrost da to objavi.

 43. Goran Avatar
  Goran

  Zaboravih samo da dodam da su moje majke roditelji proterani 1942 godine iz Hrvatske, sta cete ljudi takav je zivot desava se svasta, samo molimo boga da nam nasa deca oproste sto smo im buducnost upropastili!

 44. ZAUZETO-HRVAT Avatar
  ZAUZETO-HRVAT

  Ajde svi vi četnici/jugosi lagano odtraktorajte…..ova stara očerupana kokoš izjednačava krivnju,jer je jedino kod vas i ima prođu,a rat i vaše granatiranje nije niti jednom probala .Započeli ste svoj krvavi pir u Sloveniji,nastavili u Hrvatskoj,a kulminacija je bila u BiH i Kosovu….gdje god ste došli -pljačke,paljenja i ubijanja jer gdje je jedan srbin….e sad kad ste rat izgubili,sad bi ponovo malo obnavljali bratstvo i jedinstvo i bili bi ponovo konstitutivan narod….

  1. Joca Avatar
   Joca

   Batice, Srbi nisu nigde “došli”. Tu su vekovima. I u Slavoniji, i u Lici, Krajini, Dalmaciji, da ne pričam o Bosni i Kosovu. Problem je u vama, manjinama. Vi ste se, Hrvati, jako lepo osećali pod Austo-Ugarskom okupacijom, ne sećam se ni jednog pokušaja da se oslobodite i živite kao slobodni ljudi u svojoj zemlji. Veoma ste se lepo osećali i kao satelit hitlerove Nemačke. Kako god, oni su vas okupirali ali vam i dozvolili da etnički čistitite teritorije koje su vam dali na upravljanje. Morali su Srbi, u svom naletu 1918. da proteraju Austro-Ugarsku. Pa i 1945. u svom naletu da ispraše u Nemačku, da biste mogli da živite kao slobodni ljudi. I nikada, ali nikada, niste živeli slobodnije nego u Jugoslaviji. I nikada nećete.

   1. mr blond Avatar
    mr blond

    Joca

    Kao i uvijek kada se govori o srpskim zločinima u Hrvatskoj i Bosni,tada Srbija počinje brkati lončiće i govoriti o WW2 i Jasenovcu…

    Pomiješali ste desetljeća,gospodo.

    Cijeli svijet zna i prihvaća tko je bio agresor u Hrvatskoj i Bosni.

    Cijeli svijet zna za Srebrenicu i Vukovar….Cijeli svijet osim,gle ti to,Srbije

    1. milosrdni anđeo Avatar
     milosrdni anđeo

     Smiješan si , gospon blondy, bez otvorene američke potpore, Hrvatskoj ne bi palo na pamet na oružanu secesiju. Nećeš da shvatiš i prihvatiš da si samo sitni izvođač radova za američke globalne interese. I nećeš da shvatiš da se Yuga nije smjela dezintegrisati mirnim putem. Amerima je trebao – rat!!
     Da, teški rat na Balkanu, sa epilogom i tajmingom na Kosovu.
     Do 1998. UČK je za State Department bila teroristička organizacija. A kad Holbruk u junu 1998. iznenada, izuvši cipele, ode bos na serdžadu pod šatorom Tačiju, UČK odjednom postade oslobodilačka vojska. https://www.youtube.com/watch?v=kQo_tRkePSc Naći ćeš ovdje jednu proročanski sročenu pjesmu od velikog Dučića, koju je skrojio upravo za oprane mozgove.

    2. umirem_od_smjeha Avatar
     umirem_od_smjeha

     djecak, srbi jedinu dodirnu tacku sa rijecima genocid i genocidan imaju tako sto su hrvati nad njima vrsili genocide..i to sve pod patronatom rimokatolicke crkve (citaj: vatikana (citaj: jezuita)) a ako ti nije jasno zasto oni zele da istrjebe srbe(i ne samo srbe) pitaj ih..mozda si i ti jedan od njih, jer su oni svuda i uvijek vode rat…samo bolestan um moze misliti da ce otici u raj ako lica zemlje ocisti bezbosce/jeretike (nekatolike) a zarad uzdizanja i sirenja svete rimske stolice…djecak, zapitas li se kakvoj ti religiji pripadas?? svaki genocid katolika(necu reci hrvata jer su vecina njih/vas srbi katolicke vjeroispovjesti) je pokretan iz redova crkvenog klera…moze li mi iko objasniti kako ubistvo moze imati bilo kakvo opravdanje pred Bogom?? zar stvarno vjerujete da Bog prasta ubistvo i da cete otici u raj?? mislim da u Bibliji pise NE UBIJ…barem u srpskoj Bibliji tako pise…

    3. Joca Avatar
     Joca

     Zanimljivo je da ni jednom rečju nisi zapravo odgovorio na moje navode, već vrtiš istu priču.

    4. Miki Maus Avatar
     Miki Maus

     @mr blond 04.02.2015. Reply
     Zemljak, dajte se malo kontrolirati!
     Ministar Bolkovac: NIJE SRBIJA NAPALA HRVATSKU, VEĆ JE HRVATSKA NAPALA JNA!
     Tuđman: DA HRVATSKA NIJE HTELA RAT – NE BI GA NI BILO!
     Mesić: ZADAĆA JE IZVRŠENA – JUGOSLAVIJE VIŠE NEMA!
     Pa, bratac, zar samo ove tri izjave nisu dovoljne?
     Nemoj da ponavljaš kao papagaj, pa teraš i mene da te oponašam.
     Naravno, deo krivice snosi i vođa S. Milošević i deo vlasti Srbije, ali ne srpski, pa ni hrvatski narod u celini!
     Ja imam odlične prijatelje Hrvate ovde u Beogradu, a i u Hrvatskoj.Neki su čak učestvovali u domovinskom ratu!
     Saveznici u Nirnbergu nisu sudili Nemačkoj, već konkretnim zlošincima, a ti sudiš seloj Srbiji!
     E, moj bratac, baš si ga preterao i zaglibio.
     Pominješ Škabrnju 1992., ali da li znaš šta se desilo u Škabrnji 1942. godine!
     Ti što su pljačkali i ubijači u Škabrnji 1992. su hteli da se svete za ono što su činile ustaše 1942. godine.
     Vidiš kuda vodi mržnja moj bratac.
     Zato živi život i samo opušteno.

   2. Vedran Mudan Avatar
    Vedran Mudan

    Ne batice….vi ste u Lijepu Nasu dosli i naselili se ,ali niste zemlju na svojim opancima donijeli….

    1. Joca Avatar
     Joca

     Kad su Srbi naselili Krajinu, ona je bila pusta, jer su Hrvati ko pičkice pobegli zbog najezde Turaka, a Srbi potom vekovima držali granicu Austro-Ugarske (a ne Hrvatske,jer Hrvatska nikad nije ni bila definisana na teritoriji na kojoj je sada).

    2. Joca Avatar
     Joca

     Lijepa Vaša je Zagreb sa okolinom, sve ostalo nikad nije bilo vaše.

    3. Vedran Mudan Avatar
     Vedran Mudan

     Nema veze bato….sad moze i treba da se vratite…sve placamo,sve za dzaba…

    4. Vedran Mudan Avatar
     Vedran Mudan

     Treba da nas ponovo branite od Turaka….

    5. Pera Avatar
     Pera

     Pazi da se istorija stvarno ne bi ponovila. Ali tada (kao i u 16. veku) vas niko nece pitati nista jer ste mali bezznacajni narod. Ne samo da su nas Austrijanci molili da dodjemo vec su nam davali ponudu koju nismo mogli da odbijemo. Dali su nam zemlju u vlasnistvo. Bili smo prvi seljaci u Evropi koji su bili vlasnici zemlje.

  2. Joca Avatar
   Joca

   I dodao bih ti još par sitnih brojki. Srbi su WWI dali preko milion i po života za slobodu svoje zemlje, onako usput, ubijajući i Hrvate koji su gazili po našoj zemlji u Austro-Ugarskoj uniformi. U WWII Srbi su dali preko milion života za slobodu, onako usput, ubijajući i Hrvate, Ustaše, koji su gazili po našem Sremu, i Zemunu. Koliko ste vi dali života za svoju slobodu???

 45. Luka Avatar
  Luka

  2015. godina, a mi o tome “di si bija ’91”. Otisao na Erasmus i vidio kako je lijepo biti s drugim mladim ljudima is cijele Europe i svijeta koji pricaju o Inter-railu (to je vlak koji ide po Europi – putovanje znate), o koncertima, buducnosti, pokretanju projekata, ljubavima, o posjecivanju Hrvatske, Srbije, Italije, Turske i tako dalje, skjanju, Tenerifima…
  Kad to postane vasa svakodnevica i teme koje obradjujete odlucite ne vracati se kuci.

  Pozdrav iz inostranstva.

  Samo da znate da su Srbi, Hrvati i Bosanci jednom prosjecnom Spanjolcu, Portugalcu i Englezu isti ku***

  P.S. Izvrstan clanak

 46. ivan Avatar
  ivan

  Ima pametnih,a Bogami i gluuuuuuuuuuuuupih komentara.Vidim tj.citam ova presuda je onako bas naisla na veeeeeeeliku polemiku izmedju i jedne i druge strane.Postujem svacije misljenje ali posto sam ja Srbin (Sumadinac),a nisam cetnik ni pocetnik.Da prvo pozdravim (kakva koincidencija)jednu Vedranu iz Splita koja je bila moja prva ljubav(Makarska1989)i to leto mi je bilo mnoooooogo dobro,a cetnicima i ustasama da vam.Nemam reci, necu da budem nekulturan na ovom forumu……………………………………………………?

 47. mladenko Avatar
  mladenko

  hvala ti…

 48. Patolog Avatar
  Patolog

  Nije mi nepoznata Jugoslavija od Triglava do Đevđelije. Svugde sam po Jugoslaviji hodio i svugde našao ljude i nikada se snikim sukobljavao nisam. Razumeo sam slovenačku uskogrudost, hrvatsku ozlojeđenost, srpsku razmetljivost, muslimansku nepoverljivost, makedonsku potištenost, crnogorsku kurčevitost, ščiptarsko robovanje tradiciji, sve sam razumevao jer sam bio i ostao čovek. Nisam apatrid, a nisam ni nacion jednostavno samo sam čovek. U svemu onome što nam se događalo i događa razmišljam i mislim da najveći deo krivice snose naše majke, tj. žene. Tradicionalno u svim krajevima Jugoslavije majke su te koje u vaspitavanju dece učestvuju bar sa 90%. One su te koje oformljuju arhaični karakter deteta, usađuju prve poglede na život, oblikuju emocije prema ljudima, životinjama, okolini… Istraživanja ukazuju da se prema muškoj i ženskoj deci primenjuju dvojni standardi, to naše majke u većini slučajeva bezpogovorno prihvataju. Muški se vaspitavaju da budu naslednici,muškarčine, od malih nogu da budu seksualno agresivni, tj. mudonje, kojima je dozvoljeno siledžijstvo, pijančenje i štošta drugo, a devojčice se vaspitavaju da moraju da nauče da služe i trpe takve muškarčine. Nemajući vremena zbog ogromne angažovanosti oko dece i porodice žene sve ostale stvari, a posebno društvene prepuštaju “lepo” vaspitanim muškarcima po opisanom modelu. Kako su muškarci uglavnom seksualno neispunjeni i nezadovoljeni jer im umorne domaćice slabo ispunjavaju seksualne želje i fantazije svoju isfrustriranost rešavaju na bezbroj drugih i često bolesnih načina. Isfrustriranost oslobađa agresivnost i seksualna energija se kanališe u rušilačku. Usmeravanje rušilačke energije je uvek ka onima slabijima, jer se u krajnjoj liniji “muškarčine” vode računa o mogućim kontra efektima. Obično se takve muškarčine osećaju silnim u čoporu, a to je prva stavar za one muškarčine koje se bave politikom. Lepo iskanališu isfrustrirane i usmere na rešavanje recimo ekonomskih problema. Recimo nema se para, ali ima kod komšije, ajmo mu oteti. Kriza je u preduzeću otpustićemo sve radnike, a posle vratiti samo “naše”, a ako se oni drugi pobune jači smo i ako treba pobićemo ih. Rešavajući ekonomske probleme, ali da bi privukli što više isfrustriranih, političari to kanališu u domoljubive parole, o oslobađanju zemlje, nacije itd. Problem nastaje što oni slabiji predodređeni da budu gubitnici reaguju i pokušavaju da se odbrane, a tada kreće krvavi pir, koji nikoga neće da poštedi. Kada se krvavi pir završi ili bolje rečeno na Balkanu utihne svako prebrojava samo svoje mrtve, obogaljene, ojađene, osiromašene i upropašćene. O gubicima i šteti na drugoj strani se ne razmišlja jer u suštini druga strana ne postoji, Mi smo i jedna i druga strana. Ovo nam posebno nije jasno pa se obraćamo drugima da nam presudi ko je veća budala mi ili oni drugi mi.
  U celoj Ex Jugoslaviji nema nijedne valjane studije o seksualnom ponašanju njenih građana. Većina može misliti da to i nije neki razlog svemu onome što nam se događa, a to je samo zato što smo u jednom od najvažnijih životnih segmenata prilično vaspitno zapušteni.
  Žao mi je marama crni, ali ako majke ne žele i u budućnosti da ih nose moraju mnogo više poraditi na vaspitavanju svojih sinova da budu ljudi. Čini mi se da su mnoge naše žene već klonule duhom i problem rešile tako što nerađaju topovsko meso za političare. Bela kuga je spasonosno rešenje za sve nas, zar ne? nestaćemi i to će biti završni genocid.

 49. Blackjack Avatar
  Blackjack

  Rudanica , nisi napisala sta osjecas kad odes u Beograd?

 50. Nmw Avatar
  Nmw

  Mr Blond, vi stalno govorite da je Srbija napala Hrvatsku. Koliko je meni poznato, a živjela sam kroz taj rat, to je bio građanski rat. Hrvatska se izjasnila za nezavisnost, po mnogima neustavno, kršeći ustav postojeće države Jugoslavije, ne Srbije. Hrvatska je bila ta koja se protuzakonito naoružala protiv svoje sopstvene države, i počela progon svojih građana Srba kao i onih koji su bili protiv tog progona. Krajiški Srbi su uradili isto protiv svoje države. Kako je Jugoslavija mogla napasti i izvršiti agresuju sama nad sobom?

  1. mr blond Avatar
   mr blond

   Nmw,

   Samo u očima Srbije je rat 90-ih bio građanski rat.
   Pa tko je širio agresiju po hrvatskom,slovenskom i bosanskom teritoriju sa ciljem Velike Srbije?

   Hrvatska se izjasnila za nezavisnost,neželjeći se pokloniti Miloševićevoj ideji Velike Srbije.

   Hoće li vama Srbima biti lakše ako agresora ne nazovemo Srbijom,nego Jugoslavijom?

   Možete izjednačavati i opravdavati postupke srpske…PARDON…JNA vojske 😉 …no Vukovar,Srebrenica,Sarajevo i Škabrnja će zauvijek biti mračna prošlost DANAŠNJE SRBIJE…

   1. Nmw Avatar
    Nmw

    Postovani Mr Blond, da samo razjasnimo da je nisam ni Srpkinja ni iz Srbije. I gdje ja to jednom riječju opravdavam zločin? Ne vrijedi se sa vama raspravljati. Ako se jedna država raspada iz bilo kog razloga pa se te strane zarate, to je građanski rat a vi ga zovite agresija ako se tako bolje osjećate. Što bi Englezi rekli “None as blind as he who will not see”

    1. mr blond Avatar
     mr blond

     Nmw,

     Poštovana gospođo,moje isprike zbog krivih pretpostavki.

     Odlična je engleska uzrečica….Kao da je izmišljena za naše prostore…

     Koja je poanta raspravljati sa onima koji jednostavno ne žele vidjeti?
     Koja je poanta raspravljati o činjenicama tko je bio žrtva,a tko agresor kada agresor ne želi vidjeti ono što jest.

     Ne nazivam građanski rat agresijom,agresiju nazivam agresijom.Agresiju čiji je cilj bio stvoriti Veliku Srbiju i napasti sve one koji u tome nisu željeli sudjelovati…

     Međunarodni su sudovi i zajednice napokon potvrdile da nije bilo riječ o građanskom ratu.

     Svejedno…Kakav god rat bio mora se znati tko je kriv za Vukovar i Srebrenicu,tko je bio agresor.

     Napokon cijeli svijet to zna,a sa onima koji to negiraju…Nema se smisla raspravljati.

    2. koći Avatar
     koći

     Poštovani,poštovani,poštovani…,a niko nikog ne poštuje,čak imam osjećaj kada napiše to “poštovani” da mu se pomalo ruga.To pitanje “agresije treba završiti jednom zauvijek,a svako ima pravo na svoje mišljenje a istina je jedna.Pitanje svih pitanja je da li je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku ili na BiH.Da li su aktivne jedinice tadašnjeg kusura od Jugoslavije tj. aktivne jedinice iz Srbije i Crne Gore učestvovale u borbama u Hrvatskoj i BiH. Da li ste igdje vidili ili imate dokument da je recimo neka brigada iz Kragujevca,Aranđelovca ili Vršca učestvovala u tim borbama.Nemate niti ćete ikada imati.A šta bi bilo da je npr. 30ak . brigada iz Srbije zaista učestvovalo u borbama u Hrvatskoj zajedno sa svom pratećom logistikom.Da li su ili nisu te namjerno ponavljam aktivne jedinice iz Srbije pomogle Srbima iz Like ,korduna,Banije ili Knina za vrijeme oluje?Odgovor je naravno da nisu,a šta bi bilo da jesu,da li bi ta pobjeda uopšte bila pobjeda i da li bi bila “blistava” i sl.Ja imam dokaze a ima ih svaki seljak iz Bosanske Krajine da su AKTIVNE jedinice HV učestvovale u borbama u Bosni,a i dan danas stoje potpisi po kućama tih jedinica ,ta i ta bojna,Varaždin,ta i ta Split,Zagreb itd. Da li je to agresija ili nije.Da li je vrhunac cinizma da se u Drvaru neka ulica naziva “ulica branitelja Drvara” ? Koga su branili i od koga odbranili kada je tamo bilo 99% Srba prije rata.Nije lijepo kititi se tuđim perjem,veličati nekakve pobjede a uz nesebičnu pomoć NATOa.Da li su Srbi protjerivali i protjerali Hrvate iz Niša ,Valjeva,Loznice i sl. ili su to radili Hrvati sa Srbima iz Gline,Petrinje,Vojnića Vrginmosta,Knina i sl? Zašto se nije ratovalo u Puli,Rijeci,Zagrebu ili Splitu,i tu je odgovor jasan-tu su Srbi bili manjina…Koja je država sada u Evropi gotovo stoprocentno nacionalno očišćena,da li je to Srbija ili Hrvatska i još je za to čišćenje ,pljačku i otimačinu nagrađena ulaskom u EU,bez nekih naročitih uslovljavanja.Šta bi bilo da su Srbi u nekoj katoličkoj crkvi bilo kada u istoriji zapalili 1500 ljudi žena i djece,kao što su Hrvati uradili u Glinskoj crkvi?Kako bi prošli da su imali Jasenovac,Jadovno i sl.? Pobili su 200 ljudi na Ovčari kod Vukovara što je nesumnjivo zločin,ali taj zločin se pominje svakodnevno evo već 20 i kusur godina i spominjat će se još 200.Šta to znači,da Hrvati zločine prema sebi nikada neće zaboraviti niti oprostiti a zločine koje su sami uradili i to strašne zločine i zločince veličaju,slave i brane.Ne valja vam posao zbog budućnosti POŠTOVANI.

   2. gbv Avatar
    gbv

    Mr. Blond je zadojen laznom historijom. Sve je pocelo kad je Sabor izbacio Srbe iz Ustava Hrvatske. Manite se Milosevica, taj nije imao nikakvu ideju, aparatcik na previse odgovornom mjestu. To jeste bio gradjanski rat nadglasanih zapadnih Srba protiv preglasivackih putch-eva u H i BiH. A sta je posle bilo, nije bilo lepo, ali je bilo za ocekivati. Nemojte sada zlocine pretvarati u uzroke. Svih mi je zrtava jednako zao.

    1. mr blond Avatar
     mr blond

     gbv

     Nazalost vi ste taj koji je zadojen laznom povijescu.

     Ustav Hrvatske je donesen jer Hrvatska nije zeljela sudjelovati u Milosevicevoj ideji Velike Srbije.

     Možete hrvatski vapaj i borbu za slobodu nazivati pučem koliko god hoćete,no cijeli svijet,osim vas i vaših sunarodnjaka zna da je Srbija širila agresiju i počinila zastrašujuće zločine svima onima koji se nisu slagali sa Miloševićevom ideologijom Velike Srbije.

     Sada je to napokon potvrdio i Haški sud i napokon je u povijest zapisan da je Srbija bila agresor i da su Vukvoar,Srebrenica,Škabrnja i Sarajevo najmračniji dio rata 90ih.

     Sve ostalo su puste priče onih koji se ne žele pomiriti sa činjenicama koje svi osim njih vide i prihvaćaju.

     Istina boli.

     1. gbv Avatar
      gbv

      mr. blond i dalje ne razume da se ustav menja saglasnoscu svih koji su u njemu priznati, a ne samo nekih kojima promene odgovaraju. Bila su u SRH dva konstituivna naroda pa onda jedan, vecinski, rekao drugom vi vise niste nista. Taj drugi se onda pobunio.
      Isto bilo u BiH. Dva od tri resila da se otcepluju a treci, nelegalno nadglasan, uzeo oruzje da mu se ne ponovi klanje iz NDH od istih timova. Ucite istinu mr. bond.
      Fiksirati se na zlocine je budalasto. Uzroci su ti koje treba razumeti. Uzroci dovode do posledica. Ne treba previse gurati posledice pod nos, ko je sta trazio, to je i dobio. I verovatno nije jos kraj price.

    2. mr blond Avatar
     mr blond

     gbv

     U odgovoru na moj reply govorite ”što je tko tražio to je i dobio”…Nakon pokolja u Vukovaru,Srebrenici,Škabrnji dajete ovakve izjave???

     Ako itko treba učiti istinu onda ste to vi…Jer samo u ocima vas i vasih sunarodnjaka Srbija nije agresor i najveći zločinac rata 90ih.

     Nema se smisla diskutirati sa osobama koje to ne žele prihvatiti.

     Takve treba samo žaliti i zaboraviti.

   3. branko Avatar
    branko

    @mr blond

    A kad je tako, gdje su vam Srbi?

    1. gbv Avatar
     gbv

     Rece – gdje su vam Srvi? Otjerani, dragi Hrvati – gdje su vam Srbi – nekad trecina populacije Hrvatske – sta vam nije jasno?

    2. Miki Avatar
     Miki

     Ima Srba u NDH, na primjer, oko 500.000 u Jasenovcu, pa u raznim Golubnjačama i drugim jamama!

    3. mr blond Avatar
     mr blond

     branko

     kad je što tako?
     Gdje sam kazao neistinu?

   4. branko Avatar
    branko

    A kad je tako, kako to da su na prvim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1990. godine u Vukovaru pobjedile srpske stranke i komunisti?

   5. Dragan Avatar
    Dragan

    Ubistvo jednog coveka je zlocin. A u ratu 90-tih ubijeno je hiljade ljudi na svim stranama. Necoveka i zlocinaca ima i na jednoj i na drugoj strani.
    A Vukovar jeste zlocin ali ne samo srpski. Razumem ja one koji su izgubili svoje najblize ali nece biti da ih je bilo samo na hrvatskoj strani.
    Ovcara jeste tezak zlocin ali podsetio bih na to da u tom istom Vukovaru postoji jedno jos strasnije stratiste koje niko vise ne pominje.
    Ime mu je Dudik. U Sremu jos pamtimo stotine ako ne i hiljade ljudi iz svih sremskih mesta koji su svirepo pobijeni i pamtimo jos onog krvoloka Viktora Tomica, licnog Pavelicevog adjutanta.

   6. branko Avatar
    branko

    Neistina je da ja Hrvatska neovisna, neistina je hrtvatkski jezik, neistina je htvatsko pismo, neistina je htvatska katolička crkva………….., neistina ja da Hrvati nisu genocidni.

    1. mr blond Avatar
     mr blond

     branko

     Zastrasujuce je sto govorite…Zastrasujuce je da nakon svega zla koje je 90-ih napravljeno u Hrvatskoj i Bosni od strane Srbije govorite ovakve stvari.

     Neistina je hrvatski jezik,pismo,katolicka crkva???

     Zvučite kao zlotvori koji su to tvrdili 90ih i zbog cijih su rijeci i naredbi pocinjeni jezivi zločini.

     SRAM VAS BILO!

     Smiješno je kako cijeli svijet zna što je istina.Cijeli svijet osim Srbije…

     Sa takvima kao vi nema se smisla raspravljati!

    2. branko Avatar
     branko

     @ mr bond

     Mog brat su virovitičke ustaše uhitili u virovitičkoj bolnici na radnom mjestu odveli ga u virovotičku vojarnu danima mučili ubili i bacali u kanal. P.S. On je bio doktor. Zvao se Ranko.

    3. mr blond Avatar