Kad svetac sucu piše

Čitam danas na Indexu nevjerojatnu priču. Don Ivan Grubišić, naš najskromniji i najčasniji i jedini nevini saborski zastupnik, doduše neki drugačije govore, mediji, gdje su vaši istraživači, pozvan je na Splitski sud jer ga je neka žena optužila da joj nije isplatio devet plaća dok je kod njega radila.

\"Kardinal

U tekstu piše da je poziv don Ivanu Grubišiću uredno uručen iako on to uredno negira. I još kaže nešto što jedva da je vjerojatno: \”Tužila me bolesnica, pisao sam sucu da me s tim više ne uznemirava. Prvo neka je vještače.\”

Pa dodaje: \”Što se mene tiče, slučaj je završen i na sud ne namjeravam doći.\” Don Ivan Grubišić nije oduševljen ni što je platio 600 kuna \”nekakve takse\”.

 Ne vjerujem da je itko od nas građana zemlje Hrvatske očekivao tako bahato ponašanje Nacionalnog Sveca. To što je on učinio toliko je nevjerojatno da bi ga trebalo \”vještačiti.\”

 Donu Ivanu Grubišiću nitko nikad nije rekao da se sud mora poštovati? Da nitko nema pravo \”pisati sucu\”, predlagati \”vještačenja\” i odbijati dolazak. Njemu može suditi samo Bog?

Pred nekoliko godina mene je Ljubomir Čučić, nekadašnji poslanik, optužio da sam ga u, danas već pokojnoj Latinici, \”vrijeđala\”. Poziv mi je bio uručen, ja sam se zbog prvog nedolaska uredno sucu ispričala, dogovorili smo idući termin, najavila sam da ću doći.

 Toga dana, još sam bila u krevetu, na kućnim su mi se vratima ukazala dva policajca koja su me htjela maricom odvesti u Zagreb. Na dugačko i široko sam im objasnila da ću samo na brzinu navući grudnjak, gaćice i nešto preko toga, bilo je pakleno vruće, i krenuti put Zagreba svojim kolima. Dečki su mi povjerovali na riječ.

 Srčani sam bolesnik i zaista sam se jedva dovukla do sudnice jer su svi prozori na sudu bili zatvoreni, zraka nigdje. Sjela sam na optuženičku klupu, u vrat mi je dahtao Ljubomir Čučić, kasnije je odležao godinu dana zbog zlostavljanja supruge.

 Tražila sam bilo koji način da dođem do daha a onda sam krajičkom oka ugledala da je jedan prozor u sudnici poluotvoren, digla sam se i pojurila prema izvoru zraka. Ne mogu vam opisati kojim se tonom na mene izderao sudac: \”Optužena, vratite se na mjesto!\”

Optužena se vratila na klupu manja od makova zrna i molila boga da ne krepa zbog vrućine i sučeve nemilosti. Tada mi se činilo da bi sa mnom bolje postupali da sam na zebri pobila šestero dječice.

Očito, vremena su se promijenila. Danas možeš primiti poziv i ne se na sudu pojaviti, tražiti \”vještačenje bolesnice\”, pisati sucu da te više ne \”uznemirava\”, tvrditi da je \”što se tebe tiče slučaj završen…\” Done, done… Da li je moguće da je iz našega Sabora upravo išetao jedini svetac?


Posted

in

by

Comments

14 responses to “Kad svetac sucu piše”

 1. Mladen Avatar
  Mladen

  srdačan pozdrav Vedrani….redovito pročitam Vašu stranicu i u puno stvari se složim sa rečenim.Danas me više ništa ne iznenađuje pa čak niti od navodno uzvišenih.Nestalo je morala u svim porama društva pa tako i crkvenih dušobrižnika….veliki pozdrav Vedrani i ugodan dan….

 2. vladimir Avatar
  vladimir

  opcija – za takve svece – otvoriti goli otok
  amen

 3. Marijan Avatar
  Marijan

  Scheile zakon

 4. danko Avatar
  danko

  Imam utisak da Vedrana ima više pristalica u Srbiji nego u njenoj otadžbini.
  Evi i ja se potpuno slažem s njom i dajem joj punu podršku u daljem radu.
  Bravo!!!!!!

 5. Marija Firstner Avatar
  Marija Firstner

  Kako poznato! Na zapadu, istoku, a ni izmedju, ništa novo.

 6. mašinac Avatar
  mašinac

  Barvo carice!

 7. prolaznik Avatar
  prolaznik

  poštivati suce u sređenoj državi da, ali tamo gdje suci plešu u istom kurbinom piru sa kriminalcima i ološem najgore vrste stvar treba uzeti individualno, a ne načelno – ne mora se nitko odazivati pozivu nenormalnog i nečasnog suca bez obzira što taj predstavlja apstrakciju zvanu država

 8. snezana Avatar
  snezana

  neki ljudi misle da su iznad zakona. kod nas u srbiji, kada dva meseca zaredom ne platis racun za struju, ostajes bez nje. radnici elektodistribucije redovno vrse iskopcavanje. a novosadska eparhija backa je duzna za struju skoro dva miliona dinara, tako sam pre neki dan cula, i traze da im se odobri placanje na rate.

 9. Tzar Avatar
  Tzar

  haha – vi se čudite tome… 😀
  prije 2 godine starija žena (50) udarena je autom na pješačkom prijelazu u splitu. vozač je bio jedan svećenik(!). kolima hitne odvezena je u bolnicu gdje je ustanovljen prijelom pršljenova kralježnice i napuknuta zdjelična kost. poslana je na liječenje u zagreb i poslje na težak oporavak u toplice…
  prije nekoliko dana stiglo joj je pismo od prekršajnog suda u splitu koje je obavještava da je KRIVA(!) što je izazvala prometnu nesreću i treba platiti sudske troškove… ta žena je moja majka, a taj slučaj je još sitnica među onim što se sve dešava u lijepoj našoj. stoga neka vas ne zapanjuje priča s indexa – dešavaju se i puno gore stvari o kojima se šuti…
  sustav je takav kakav je, korupcije će uvijek biti – ali zato sreća dolazi u malim stvarima – često uživam u vašim textovima, drago mi je da se ne libite istaknuti ironiju u životu…
  lijep pozdrav!

 10. poncije Avatar
  poncije

  Pa kaj će Vam grudnjak po takvu vrućinu? Ajde još gaćice…

 11. Edo Deskovic Avatar
  Edo Deskovic

  Nazalost Vedrana, tako je . Evo još (crkvenog) bisera:
  mi smo zbor “Sveti Andrija” (kao župna crkva) u Mošćenicama, i kada nastupamo moramo platiti svećeniku (plaća ustvari Talijanska unija) 800 kuna. Toga nema na kugli zemaljskoj. Žalili smo se u Rijeci u Nadbiskupiji i rekli su nam da je to njegova odluka i oni ne mogu tu ništa. Krasno???

 12. L. Avica Avatar
  L. Avica

  Boze, kako ste svi Vi cudni! Pa nije to nista novo. I Tito je rekao da ne priznaje sud osim suda svoje partije. Pa tako ni don ne priznaje ovaj sud osim suda svoje partije.

 13. Budimir Novakovic Avatar
  Budimir Novakovic

  Juče (posle 12 godina) je okončan moj sudski postupak pred apelacionim sudom u Beogradu, u kome sam tužio jednu firmuza neisplaćena sredstva u iznosu od (današnjih) 24.000 E (bez pripadajućih kamata)… u povodu tog srećnog završetka sudiji ženskog roda sam, presrećan od saznanja da je konačno gotovo i na zaprepašćenje ostalih… poklonio karanfil.

  Biće mi drago da vas obavestim da li sam dobio izvršnu presudu… ili sam otišao u bankrot.

 14. ivan Avatar
  ivan

  Ma, ti si, Budo, vec “bankrotirao”… ispod ceone kosti! Kakve veze ima tvoje sudovanje s ovim tekstom? A karanfil si mogao, brate, staviti “kumi”, tj. “sudiji zenskog roda” i u… zavrsnicu organa za varenje! To bi bilo bi (puno) zanimljivije od ove… (nove) “propasti sveta”!