Kad je žena kurva?

Ovaj tekst objavljen je 2007. godine u Nacionalu, prema njemu je nazvana polovice knjige \”Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder\” i monodrama Marka Bulca \”Kurba\”. Engleski prijevod objavljen je u književnom časopisu \”Context\”.

Jednom mi je jedan od mojih muževa rekao, sve su žene kurve, ti se ovih dana samo dobro kontroliraš.

Čisto medicinski gledano, kad je žena kurva? Žena je kurva kad dobije prvu menstruaciju, dok je ne dobije, ona je samo buduća kurva? Nije istina, žena je kurva i kad viče, ne, ne, ne, dok joj tata uvaljuje velikoga pišonju u petogodišnju pipicu. Kurva je i u četrnaestoj kad iz kuće izađe u minici, tajicama, dekoltiranoj majici… Sama je kriva ako je netko dograbi u parku u pet popodne i siluje.

Žena je kurva kad kćeri od četrnaest godina ne kaže da su sve curice u minici, tajicama i dekoltiranoj majici kurve.

Žena je kurva kad uvečer sama uđe u bar, kad u dva popodne sama uđe u restoran, kad ujutro sama uđe u kafić. Da nije kurva, ne bi ulazila u muške prostore bez pratnje, njeno samo tijelo jasna je poruka, meni treba kurac.

Žena je kurva napaljuša kad odbije muškarca koji sjedne pokraj nje pa joj kaže, ja imam ono što tebi treba.

Žena je kurva kad ne da pičke ocu svoje najbolje prijateljice. Žena je kurva kad je za sise zgrabi djed njene najbolje prijateljice.

Žena je kurva kad ne želi raditi prekovremeno sa šefom u njegovoj kancelariji, ona na stolu, on među njenim nogama.

Žena je kurva kad ostavi muža zbog drugog muškarca. Žena je kurva kad ostavi muža zbog sebe same.

Žena je kurva kad odlazi frizeru jednom tjedno, kad joj je kosa sijeda, kad odbije kuhati svakodnevno, kad ne vozi djecu u vrtić, kad ne ostane na bolovanju zbog dječjih kozica, kad ne želi peglati sama nego za to unajmljuje kurvu.

Kad je bolesna, žena je bolesna kurva, kad je on bolestan, žena je kurva koja kuha prevruć čaj, preslabu kavu, odvratnu juhu, donosi mlako pivo, uvaljuje toplomjer, traži od njega da se okupa iako je bolestan.

Žena je kurva kad joj zbog raka odrežu sisu. Kurvetina je svaka žena bez sise koja traži lovu za silikonsku sisu.

Žena je kurva kad ne da rastavu bez frke, žena je kurva kad želi rastavu, žena je kurva kad dio svoje plaće potroši na torbicu, čizme i kaput iako već ima torbicu, čizme i kaput.

Žena je kurva kad ne nosi smeće, kad odbije brinuti se o njegovim roditeljima, kad pročita u njegovu mobitelu poruku koju mu je poslala kurva. Samo kurve prčkaju po tuđem mobitelu.

Žena je kurva kad poludi jer on diže kredite da bi se mogao kladiti, a ona to zadnja dozna.

Žena je kurva kad telefonom razgovara sa svojom majkom kurvom. Žena je kurva kad telefonom razgovara.

Žena je kurva kad se njemu ne diže. Žena je kurva kad želi biti sama, a ima njega i s njim djecu.

Žena je kurva kad na njegovom pogrebu glasno plače, žena je kurva kad na njegovom pogrebu tiho plače, žena je kurva kad na njegovom pogrebu ne plače, on je umro zato što mu je žena kurva.

Žena je kurva ako joj je mala plaća, samo kurvetine dobro zarađuju. Sve su pjevačice kurve, i glumice, i TV voditeljice, i novinarke, i političarke, i spisateljice. Da nisu kurve, ne bi se za njih znalo. Ako se žena bavi sportom, kurva je kad ne sruši svjetski rekord. Kad žena sruši svjetski rekord, kurva je željna slave i slikanja.

Žena je kurva kad je on ostavi zbog mlađe kurve, žena je kurva kad ostavljena nađe nekog mlađeg, kad nađe nekog starijeg, kad nađe nekog svojih godina, kad nikoga ne nađe.

Žena je kurva ako je liječnica, a htjela bi biti šefica odjela. Žena je kurva kad je novinarka, a htjela bi biti urednica.

Žena je kurva kad rodi žensko dijete koje je tek rođena kurva.

Žena je kurva kad je mama, a više ne želi biti mama. Žena je kurva kad nije mama i ne želi biti mama. Žena je kurva kad je mama pa opet hoće biti mama. Žena je kurva kad je mama a htjela bi otići u kino, kazalište, na kavu. Najveće kurve ne mogu roditi čak ni kurvu.

Žena je kurva ako na televiziji radije gleda film nego nogomet, žena je kurva kad govori dok Hrvatska na terenu gubi, žena je kurva kad se ne veseli, a mi smo dali gol, žena je kurva kad se smije, a mi nismo dali gol.

Žena je kurva kad mu ne kaže da mora popiti antibiotik, žena je kurva kad mu kaže da previše pije, da ona nije kurva, on ne bi pio.

Žena je kurva kad djeca u školi imaju jedinice i neopravdane satove, žena je kurva kad ne ode na roditeljski sastanak na koji ih je pozvala kurva. Žena je kurva ako se za njega ne dotjeruje, žena koja se dotjeruje nafrakana je kurva. Žene se slikaju gole jer su kurve, žene koje se ne slikaju gole ružne su kurve.

Žena je kurva ako pije pelinkovac s limunom i ledom, žena je kurva ako pije vino, pivo, viski, rakiju. Žena koja nikad ne pije alkohol kurva je koja se preserava.

Sve one iza kase u marketima lijene su kurve, tete u vrtiću lijene su kurve, one u bankama lijene su kurve, medicinske sestre lijeno vade krv iz žile, stara majka već mjesecima umire, nikako da umre, živimo u svijetu kojim vladaju lijene kurve.

Žena je kurva ako ne osjeti da je on umoran nakon posla, žena je kurva kad je umorna nakon posla, žena je kurva kad ne da pičke, prava je kurvetina kad je nudi. Žena je kurva kad ju muškarac uhvati za guzicu, u autobusu, vlaku, na poslu, u tramvaju, na plesu. Samo kurve svijetom hodaju noseći guzicu.

Žena je kurva kad je stara. Svaka je žena stara kurva kad navrši tridesetu. Uvijek treba naglasiti, sve su žene kurve.

Autorica ovoga teksta kurva je nad kurvama, samo takvoj kurvi može pasti na pamet pisati o tome kad je žena kurva. U Hrvatskoj barem jedna kurva mjesečno plati životom zato što je kurva. Kad žena prestaje biti kurva? Kad umre? Kad žena umre ne prestaje biti kurva, ona postaje mrtva kurva.


Posted

in

by

Comments

34 responses to “Kad je žena kurva?”

 1. BRNNN... Avatar
  BRNNN…

  Žena…kak to umilno zvući majku ti božju imperijalistićko – fašistićku, turbo-folkeristićku, anti-semitistićku, nacional-šovinistićku, a nadasve agnosticistićku…

  Čovek…čovečić ( deminutiv )
  Žena…ŽENETINA ( šta je sad…? )

 2. roza luksemburg Avatar
  roza luksemburg

  Ma nesto se ne slazem sa svim ovim napisanim.Ne slazem se….

 3. BisenijaKurva Avatar
  BisenijaKurva

  Pa kad ste glupe kurve! Zena objasnila!!!

 4. Ma da Avatar
  Ma da

  Dakako, kurve smo jer kontaminiramo njihov muski prostor zanemarujuci im dati sredisnje mjesto u nasim zivotima i potpuno im se ne podredjujuci.

 5. JA Avatar
  JA

  Ovaj ko je ovo pisao definitivno dugo nije jebo 😀

 6. goran Avatar
  goran

  …. ili je uvjek imao kontakt samo sa bolesnim idiotima?????

 7. tadej - od 18 god. Avatar
  tadej – od 18 god.

  ŽEna tvojih godina, mogla bi postati novinarkom, ako se već novinarkom naziva. Žena tvojih godina izaziva smjeh, ne zbog humora već zbog hrpe (poluproizvoda) koje daje na tržište ovog karaktera. Tko si ti Vedrana i zašto imaš potrebu vrištati umijesto da ponekad nešto i napišeš?

 8. kurvin sin Avatar
  kurvin sin

  Vjerujem Vedrana da zasigurno nije lako biti kurva … to ti kaze jedna obicna “pedercina”

 9. Tomislav Trkulja Avatar
  Tomislav Trkulja

  Muškarci su ili budale, nasilnici, silovatelji itd. Muškarce treba ukinuti, Japanci će svakako izmisliti nekakvog robota koji će odmeniti muškarca tamo gde treba a sa napretkom biogenetičke tehnologije moći ćete se reprodukovati i bez muškaraca i mirna Bačka. Ali, šta ćete onda pisati gospođo Rudan kad glavni izvor jeda ne bude više prisutan? :))))

 10. Ena Lola Avatar
  Ena Lola

  Proud to be kurva…

 11. Mira Avatar
  Mira

  Mama mi je jednom rekla: “Reci ce ti da si kurva, prije ili kasnije…kad je ljut to mu postaje najjacim adutom. A ti uradi sve da te ta rijec ne uvrijedi..” .Ma dajte priznajete drage moje dame da nismo kurve ni po ubjedjenu niti po opredjeljenu nego po odredjenu. Odredjenju onih koji su nemocniji od nas.

 12. s Avatar
  s

  ahahahahh,vidi kako se jede ovi ne-kurvari!!!!ali slažem se sa jednim.Žena ja najveća kurva samo kad je sa idijotom…

 13. Diogen Drugi Avatar

  Da otkrijem toplu vodu. Vječita tema: žene i (protiv) muškaraca, kao i tema dobra i zla, rata i mira… Na žalost našeg roda – ima tu mnogo istine izrečene bez uvijanja i diplomatskih rukavica (Danas ni diplomate ne nose rukavice – posebno oni koji predstavljaju velike sile – GP).
  Nisu muškarci krivi što su “pederi”, a ni žene što su “kurve”! PRIRODA je kriva (možda i NEKO odozgo. Ko zna, ko zna… Žene su nužno zlo kao i muškarci – zar ne ? Da nije tako o čemu bi pričali. Ipak, što reče gospodin Mahotinemaho, ja ipak volim žene, bez obzira što su “kurve” i kada daju i kada ne daju! Da nije muškaraca one ne bi mogle biti murve. Ipak, mi ispadamo krivi. Neko uvjek mora biti kriv – da bi drugi bio prav!

 14. BRNNN... Avatar
  BRNNN…

  Evo… Evo, sta to radiš Evo…? Od muškarca praviš GEJA !!!
  Zar nisi ti ta, koja primarno vaspitava decu…? Kakva su ti DECA danas…? ………………………………………………………………………….

  Reč KURVA, u opšte prihvaćenoj narodnoj terminologiji, uopšte nema svoje primarno značenje, već: prevrtljivost, lukavost, lažljivost, licemerje, manipulativnost, razvrat, oholost, etc. ttc. ddc.
  Žena nemogavši, da kroz istoriju dominira nad muškarcem fizičkim putem, razvija sve te NUS sposobnosti i tako sitnim koracima, mic po mic, truje i zagadjuje čovečanstvo – do njegovog konačnog KRAHA !!! A VALJA li to…!

  DanaŠnja žENA je postala MAHER zamena teza, manipulator bez premca! Sve više umišljajući da je prepametna zbog toga – maltene suvi GENIJE ( da, da, i Vi gospodjo Rudan )

  Prirodno, muškarac je dužan da zaštiiti ženu od svega…pa i nje od sebe same, jer je njeno veličanstvo ŽENA, nesumnivo prelaz izmedju ČOVEKA i deteta!
  Danjašnja QUAZI ”moderna” civilizacija izbija muškarcu glavno orudje u toj borbi, a to je njeno veličanstvo ”BATINA” !

  dA dRAge mOjE…LEpo ste pRoČItale BATINA ( zašto ste odmah razrogačule oči…? )
  * * Onaj ko se batina plaši, neće ih dobiti…onaj ko se vatre plaši, neće se opeći. * *
  BATINA je KRAJNJA mera u vaspitavanju i prevaspitavanju – zato je treba krajnje oprezno koristiti !!!
  Muškarac ne može ženu oterati u zatvor – kao da je kakav kriminalac, za sve ono loše što će počiniti ! Šta mu onda ostaje u danjašnje haotično, raskalašno doba …?
  Ostaje mu da NAJURI takvu ženu, rasturi BRAK, a onda da se eventualno UBIJE, ili nadje DRUGU, – pa opet Jovo nanovo.

  Žena će na ”kvarno” da niko ne vidi, istući svoju decu kad nisu poslušna, ili im na drugi način ”uterivati dug” to jest strah u kosti, a okolo šljamiti o svojoj ”dobroti” i pacifizmu ”MIR BRATE MIR”
  Hmm…Hmm…Hmm…Zilion puta Hmm…( stidi se Evo i menjaj – nema puno vremena )

  Kad stvari podju po zlu, kad ZAGUSTI, žena će uvek reći muškarcu ” AJDE TI, TI SI MUŠKO -TI REŠAVAJ ”
  Iskreno se bojim, da ni BOG više neće moći rešiti ono što je Eva kroz vekove ”naplela” , uplela, zaplela, potplela ( mrežu propasti čovečanstva ) – FALA

  * * * * ERMENAH * * * *

 15. BRNNN... Avatar
  BRNNN…

  P.S. …valja li da se njegovo visočanstvo ČOVEK nečega plaši…? NARAVNO… … …prvo BOGA, pa svojih postupaka i onog što iz njih proističe! * *Kazna nije za ljude, već neljude* *

 16. Rada Avatar
  Rada

  Vedrana,

  Pratim vas rad (pisanje) vec dugo. Na pocetku sam bila vise nego odusevljena, (procitala sve iz ‘Nacionala’, unapred i unazad), Posle toga je dosla faza ‘uspona i padova’, a sada sam pomalo (ne skroz) razocarana, ili blaze receno, daleko, daleko, od onog prvog odusevljenja. Mnogi ce sad da kazu: ‘Koga je briga za tvoje (ne)odusevljenje, nemoj da citas ako ti se ne svidja.’ To definitivno vazi za sve one koji Vas ne vole. Ali, u svakoj prici ima neko ‘ali’.
  Skoro u svakom Vasem tekstu poruka je jasna, ogoljena do bola i pogadja pravo u srce svih onih koji Vas citaju. Vecina citalaca Vam je zahvalna, jer, konacno postoji neko bez ‘dlake na jeziku’, neko ko pise ono sto vecina nas misli. Odjednom, vole Vas na sve strane…Hrvati, Srbi, Bosanci….I nema veze sto prostacite (preterano), sto ste malo konfuzni i ponekad demantujete sami sebe. ma nema veze, ne pisete Vi zato da dobijete Nobelovu nagradu, jer da je to motiv ispostovali bi Vi sigurno osnovnu koncepciju u pisanju (setite se Hemingveja, lik nije bio previse originalan, ali tehnika pisanja fenomenalna).
  Dakle, zasto Vi pisete Vedrana? Zbog istine, inspiracije, egzistencije, slave, ljubavi, mrznje….. Ne, ne i ne zbog ljubavi, definitivno. Neko ko je bio voljen i ume da daje ljubav ne pise kao Vi. Ni istina nije motiv, jer da jeste ne biste jednu istinu otkrili a drugu, u datoj temi jednako vaznu, sakrili a sve u cilju da napravite point. Inspiracija, mozda. Sami ste rekli da vam ideje ‘nadolaze’ cak i dok kuvate, verovatno placete dok seckate luk, pa se setite Vase tete Marije i eto nesto za nas…Egzistencije, definitivno, ne putuje se po svetu praznog dzepa (putovanja su lepa i skupa). Slava, isto tako, kad je covek slavan moze da kaze sta hoce i da se slika kako hoce….Mrznja. eh mrznja. Slatka je mrznja i to ona frontalna, prema sebi (razumljivo) i svima ostalima (jos razumljivije)…Ali ne zaboravite, citaju Vas i mladi i stari. Sta treba da misle mladi a sta stari citaoci? Treba li da se samoubiju jos danas ili mogu i sutra? Ili mozda za Bozic dok Vi u Becu pijete kuvano vino? Sve ste nam vec ispricali, popljuvali nasu proslost, sadasnjost i buducnost. Zivimo u zemlji beznadja i kriminala, porodicnih i seksualnih devijacija….mi smo Mrtvo more i jedina ‘riba’ koja se jos pracaka u tom moru ste Vi Vedrana. Ali cini mi se da se sve vise ponavljate i vrtite u nekom vlastitom, zacaranom krugu…I sta dalje Vedrana? Sta jos imate da nam kazete? Sve manje ili gotovo nista. Mozda da nesto predlozite! Nesto konstruktivno sto bi zatalasalo Mrtvo more!
  Oprostite mojoj malenkosti sto se usudila da Vas kritikuje

 17. Maja Avatar
  Maja

  Pa na balkanu muskarci su takvi, na zapadu je obratno… muskarci nesmeju ni da pisnu jer ce da budu izbaceni iz kuce… zato sam ja i napustila taj balkan jer necu da me budala nadrkana zajebava…

 18. BRNNN... Avatar
  BRNNN…

  Ma muškarac je ŠONJA ( peder) ako ženi sve dopušta i povladjuje, muškarac je BALKANAC ako udari pesnicom o sto i kaže DOSTA !

  Odredite se drage moje – hoćete li muškarca ili drugu ženu !!!
  Ako ćete muškarca, onda ga morate slušati…kao što vas deca moraju slušati, pa će u takvoj kući biti mira i napretka!

  * * U CELOM KOSMOSU POSTOJI RED I POREDAK STVARI * *

 19. Amela Avatar
  Amela

  Gospodjo Vedrana, hvala vam sto ste se usudili reci ISTINU..
  Zao mi je sto su zene sa ovih prostora kukavice, ali i lijene, pa radije trpe ponizavanja “svojih” muskaraca, nego da se same potrude stvoriti sebi pristojan zivot.
  Ili su toliko zaostale, da svoju vrijednost mjere muskarcem.
  Sve one koje su pristalice takvog nacina zivota sa svojom jacom polovinom (a vidim – ima mnogo ovde) – bolje i ne zasluzuju..

 20. Ivan Avatar
  Ivan

  Promijenimo značenje riječi KURVA u … recimo… CVIJEĆE !!!

  I problem riješen…

  Pusa svim kurvama

 21. mq Avatar
  mq

  Gospođo Rudan, sve pet u vašem članku samo jedna digresija, kako ste se zajebali pred dragim bogom kad ste mu iza leđa ??? probali tu jeb…. jabuku, pa vas kazni onako kurvanjski ?

 22. Marija Avatar
  Marija

  BRNNN:
  Ocigledno nisi dobio dovoljno BATINA u zivotu…prava je steta zapravo. Propustio si vazan deo vaspitanja. Koliko sam samo puta cula kako se devojke i zene obelezavaju “kurvama” zbog svega navedenog u textu. I samo veliki nevaspitani smradovi pocinju da vredjaju kada ostanu bez pravih argumenata. Posle vekova maltretiranja konacno je doslo i nasim 5 minuta i muskarci su odmah poceli da se bacaju u nesvest…Cega se plasite? Da vam vasa devojka/zena/sestra/majka ne razbije glavudzu istom tom batinom?
  I ako ti se ne svidja pisanje gospodje Vedrane sto onda citas? Ne gubi vreme uzalud…

 23. Marija Avatar
  Marija

  Jedna stvar mi nikako nije jasna…sta traze ovde pravi balkanci? Ali valjda to mora tako. Uvek se nadje barem jedan da nicim izazvan prosipa pamet…

 24. iva Avatar
  iva

  ja sam kurva nad kurvama! cak se usudjujem potpisati pravim imenom. amen! kurva nad kurvama. vedrana, kurvo jedna, saljem ti kurvanjski pozdrav!

 25. neie Avatar
  neie

  posto sam procitao tekst “kada je muskarac peder” i odusevio se, resio sam da procitam i ovo i mogu reci da je ovo golo sranje od teksta jedne isfrustrirane idiotkinje koja ni sama ne bi mogla da objasni sta je tacno zelela da kaze

  1. Slaven Hrvatin Avatar
   Slaven Hrvatin

   Svi prije ili kasnije udarimo u zid svojih ograničenja. Tebi se to dogodilo već na drugom tekstu.

 26. BRNNN... Avatar
  BRNNN…

  Ćud je ženska smiješna rabota!
  Ne zna žena ko je kakve vjere;
  stotinu ce promijeniti vjerah
  da učini sto joj srce žudi!

  Petar Petrović Njegoš

 27. Gruban Malic Avatar
  Gruban Malic

  ne treba se previse truditi da se zene PA3YMEJY,
  treba ih postovati i VOLETI – TAKBE KAKBE JECY,
  JEP HEMAMO PE3EPBHE 🙂

  kakva god demoNOkratija bude ikad uspostavljena, nece moci da promeni cinjenicu da CY OHE YBEK hebana CTPAHKA…
  ali to je svevisnji tako odredio i pomoci nema i nemoze je biti 🙂

  PS kada dodje do rasprave sa mojom dragom – moja rec j YBEK poslednja = DA DRAGA! 🙂 🙂 🙂
  A TAKO i treba da bude i TAKO JECTE YBEK & svuda, samo neki muskarci nisu ‘pederi’ i HEMJY muda da TO JABHO priznaju 🙁

 28. Marijana Avatar

  Draga Vedrana,
  u Vaša dva teksta ” Kada je muškarac peder” “Kada je žena kurva” prepoznajem tekst koji sam Vam ostavila kao komentar. (povodom 8. Marta) Drago mi je ako Vam je on poslužio kao inspiracija, iako sam ja pisala uporedno o muškarcu i ženi…

 29. Ifet Avatar
  Ifet

  OMG, imas li cesto ovakve ‘spojeve’ u glavi ! Pocetak teksta sam jedva preziveo …. Snosi odgovornost za citaoce !

 30. gordana Avatar

  http://nepobjediva.blogspot.com/2012/05/odlucila-sam-danas-cu-poZadovoljavanje nečije sebičnosti postaje mukotrpna i bezrazložna žrtva…vi ćete možda shvatiti da ste izgubili vrijeme, a netko će u svojoj sebičnosti tvrditi da ste vi zapravo egoista. Mijenjaju se uloge…postali ste ono što niste, ….najgore od svega što će vam trebati vremena…shvatiti…da ste izmanipulirani…i da ste bili i ostali samo nečiji objekt.
  ….uvijek sam se gušila od sebičnjaka…najviše zbog toga što su mi pružali loš osjećaj neshvaćenosti…davali su mi i loš osjećaj da u meni ne vide osobu..stati-malo.html

 31. Ledda Avatar
  Ledda

  Postovana Vedrana apsolutno ste upravu. U danasnjem drustvu zena sta kod da uradi nije u pravu, vas text je apsolutna istina i sa uzivanjem citam Vas blog :)))))).