Je li Grabar Kitarović \”kuja\”?

Na jednom našem portalu novinar je predsjednicu Grabar Kitarović nazvao \”kujom\”. Nisam primijetila da je to izazvalo bilo kakav nemir u ovoj zemlji punoj strastvenih ljudi. Ja sam zadnja koja sam očekivala da će bilo tko reagirati, znam gdje živim, pa ipak i ja takva i ovdje mislim da sve ima svoje granice i da bi se \”novinari\”, ma koliko bili \”inspirirani\”, ipak, ponekad, trebali suzdržati.

Zašto je, inače vrlo pismen lik, Grabar Kitarović nazvao \”kujom\”? Poklopilo mu se. Naša je predsjednica iz nekog azila uzela kujicu, u žaru predizborne kampanje, da bi se umilila ljubiteljima pasa, i eto nadahnuća. Kud ćeš bolje? Objaviš fotku na kojoj \”kuja\” grli psa.

Reći za bilo koju ženu da je \”kuja\” nije uvreda nego Uvreda. UVREDA. Izraz \”kuja\” se u pravilu u čitavom svijetu prevodi kao \”kurva\”, preciznije, \”kurvetina nad kurvetinama\”, još preciznije, ne treba prijevod. Kad je žena \”kuja\” svi znamo što je ona. Nešto što smrdi, nešto što se jebe s kim stigne, nešto što \”daje\” svakome tko hoće, a nudi i onima koji neće, inkarnacija zla, nešto što… Mužjaci diljem svijeta kad baš ženu žele ono, baš ugristi za srce, kažu joj da je \”kuja\”. Mužjaci koji žene nazivaju \”kujama\” ne misle ništa loše o kujama. Naprotiv, maze ih i paze, odvoze veterinaru i suze rone kad kuje umru. Ne, oni ne misle da su kuje \”kuje\”, za njih su samo žene \”kuje\”.

Je li Kolinda Grabar-Kitarović \”kuja\”? Nije. Kao što autor teksta koji je zaista prešao svaku mjeru nije \”kurvin sin\”. Dečko nije uvrijedio samo Grabar Kitarović, uvrijedio je sve žene. Zadnja sam koja će o predsjednici Grabar Kitarović reći jednu lijepu riječ. Žena ništa ne radi, nemilice troši moj novac na besmislena putovanja, garderobu, liposukcije…Pamet joj nije jača strana, po meni, ali to nikako ne znači da bi se bilo tko u ovoj zemlji smio usuditi tako je uvrijediti.

Pogledajmo kako naši \”novinari\” i \”komentatori\” \”vrijeđaju\” naše političare. Premijer je \”Anemični\”, drugi je \”Vasa\”, treći \”Njonjo\”. Jesu li to uvrede? To je, ruku na srce, više tepanje. Mogu li se uopće usporediti zločini koje je našoj zemlji učinila predsjenica sa onima koje su učinili Njonjo, Vasa, Anemični, o našim pravomoćno osuđenim ratnim zločincima koje se ovih dana promovira u heroje da se ne govori.  Te spodobe nitko ne vrijeđa. A pokrali su nas, osramotili, otjerali nam djecu iz zemlje, bolnice nam pretvorili u klaonice…Pa ipak, oni su samo \”Njonjo\”, \”Vasa\”, \”Anemični\”…

Doduše, ima tu jedan problem, veliki problem. Kako uvrijediti muškarca? Možeš ga nazvati \”pizdunom\”, \”pičkicom\”, \”plačipizdom\”, poslati ga u \”pičku materinu\”…Kužite? Nije to baš tako jednostavno. Muškarca možeš uvrijediti i ako ga nazoveš \”pizdom\” ili \”pičkom\”. Sve mi znamo da je to zapravo uvreda za pičku i da se muškarce u našem društvu ne može uvrijediti. Ni kad mu kažeš da je \”pasji sin\” nikome pred oči ne iskoči slika psa, što pas ima s tim? \”Kuja\” je ta koja ga je okotila.

Ne bi me ovo toliko uznemirilo da \”kujom\” našu predsjednicu nije nazvao mlad muškarac. Ja nekako od mladih muškaraca očekujem da budu bolji od očeva. Bilo bi mi drago kad bi se  nadahnuti komentator ispričao Predsjednici. Ili bar mami. Ako, ah, ipak sam ubola mušku \”uvredu\”, nabrijani šupak uopće kuži o čemu pišem.