Blago tebi, Isuse

Ja ateistica godinama sam se na Uskrs osjećala frustrirano. Tko je bio Isus? Tko ga je ubio? Spoznaje koje 101,97% stanovništa Hrvatske u sebe upije sišući majčino mlijeko meni su uskraćene. Najzad sam se jučer dočepala tiskovine, \”Express\”, izlazi petkom, objasnila mi je mnogo toga. Isus je stvarno postojao i živio je u Izraelu. I uskrsnuo je.

Bio je dobar čovjek, govorio je o ljubavi. Mogao je odustati od govorenja o ljubavi i prestati biti dobar ali on se dragovoljno žrtvovao. To su riječi profesora Ivana Karlića koji je čitateljima Expressa na dugo i široko, hvala mu, objasnio bitno. Isus se ponašao neprimjereno jer se družio sa marginalcima i odbačenima a često je znao reći:\”Idi, oprošteni su ti grijesi\”, iako nije bio Bog.

Takve otkačenjake su u Isusovo doba vješali, kamenovali… U to vrijeme Judejom su vladali Rimljani. Kao osvajači podčinjenim su narodima dopuštali vjerske slobode. Dakle, Isus je žestoko išao na živce samo \”podčinjenom narodu\” ali ga on nije mogao ubiti bez pomoći Rimljana.

Kako ubiti Isusa? Vjerskim starješinama onog naroda pala je na pamet genijalna ideja. Uhitile su Isusa i optužile ga da govori da je kralj. Rimljani su popizdili jer jer je kralj zemlje koju su pokorili, možete li me uopće pratiti, bio rimski car. Ukratko, pokvarene vjerske vođe su dobrog čovjeka proglasile gadom jer je propovijedao gadosti: ljubav prema neprijatelju, oprost, jednakost među svim ljudima, pomirenje…

Čovjek se zalagao za sve ono zbog čega bi danas i u Hrvatskoj bio razapet.

Zanimljivo je i kako je Isus umro. Sve o tome zna uvaženi doktor Franjo Turalija, predsjednik HKLD-a. Turalija misli da rimski vojnici nisu znali anatomiju ali su znali da jako boli kad nekoga bičuješ bičem od isprepletene kože s metalnim vršcima ili tankim, oštrim kostima koje su se zabadale u kožu i kidale je.

Pazili su ipak da Isusa ne ubiju, da živ stigne na križ. Turalija naglašava da su žrtve trpjele dodatne muke pri podizanju na križ zbog rastezanja mišića i čestih iščašenja ramenog zgloba. Uvaženi doktor naglašava da je osuđenik na križu sve slabije i pliće disao što je vodilo do nakupljanja ugljičnog dioksida u krvi i postupne veće kiselosti zbog koje se poremetio srčani ritam. Pretpostavlja da je zbog razvoja sve jačih aritmija došlo do srčanog aresta, i to je konačni uzrok smrti. Turalija zna da umiranje na križu inače traje i 24 sata, Isus je preminuo nakon tri sata, u petak.

Prvi put mi je netko jasno objasnio što zapravo znači kad ti netko kaže da je prošao kroz Isusove muke. Ipak, čovjek ne može prijeći preko činjenice, Njegove su muke trajale 3, slovima: tri sata. Pogledajmo naše. Crkva u Hrvata Isusom ispire usta dok uz pomoć Države dere kožu narodu a dječici širi noge. Bebe nam se rađaju u smrdljivim rodilištima, u bolnicama iskuhavaju zavoje pa nam ih stavljaju na rane često veće od Isusovih, sepsa ždere svakog sirotana potlačenog naroda koji uđe u bolnicu, vrtići su rasadišta boleština i blata, škole su trgovine drogom, ljudi u najboljim godinama umiru u kartonskim kutijama na sred puta jer im je banka otela krov, školovati se mogu samo bogati, vlasnici naših života valjaju se u milijunima eura i poručuju nam da moramo manje trošiti. Ne znamo kako se zove vladar naše zemlje. I tako godinama.

Svi smo mi u ovoj zemlji Isusi, Isusi kojima bi smrt koja traje 3, slovima: tri sata bila spas.

Isuse, jebeš tvoje muke. Jebeš!

foto: Leonski oh Leonski


Posted

in

by

Comments

115 responses to “Blago tebi, Isuse”

 1. Milorad Avatar
  Milorad

  He he he, niko se ne usuđuje prvi da komentariše.

  1. Mimi-Mini Avatar
   Mimi-Mini

   Inteligentan si ako si u stanju svoju misao brzo pokreneš i bez problema je obuzdaš kad to okolnosti nalažu. Od tarota, horoskopa i vlaške magije do zvaničnih religija kratak je put. A onda od učenja kreacionizma u školama, kao validne nauke i verske policije i bombaša samoubica još kraći. 99% vernika u svim kofesijama su zatucani religiozni fanatici, niti ih zanima sociologija i filozofija, a kamoli fizika.
   Iako zvuči paradoksalno, ateisti su veći vernici o ovih “regularnih” vernika. Jer, potrebno je 100 puta više vere da je sve nastalo beskonačnim nizom slučajnih mutacija, i da se na kraju pojavio čovek. Da ne govorom za evoluciju za koju nema nijednog dokaza (prelaznog oblika), a ni sam njen začetnik, Darvih nije odbacio postojanje Boga da same smrti,a njegova zapažanja su kasnije dodatnog razvodnjavana.
   A uostalom ko sam ja, da o tome pričam? Ne postoji metar ni uredjaj koji može da izmeri veličinu i količinu vere, ja ne mogu da shvatim kako radi kalkulator, a kamoli tako teško i kompleksno pitanje, takodje, ne mogu da shvatim kako neko može da ubije dete ili staricu na svom pragu.U ime vere. Ništa to meni nije jasno. Zato su mi omiljene knjige prostih hrišćanskih podvižnika koja se bave prirodnim i svakodnevnim stvarima, malim dobrima i velikim ljubavima, a onima od čijeg čitanja zapravo shvatiš da ti ništa nije jasno (I. Kant i slične munje). Čovek celog svog veka mora da shvati gde mu je mesto. Tačno kad bi se tačno utvrdilo da li Bog postoji, šta bi se promenilo? Ništa. Osim vere, nade i ljubavi. Koji je direktan dokaz da Bog postoji? Ili ne postoji? Što bi rekao veliki Bodler:”Bog je jedini i toliko velik da može sebi da dozvoli da i ne postoji.”

   1. Lina Avatar
    Lina

    A uostalom ko sam ja, da o tome pričam? Ne postoji metar ni uredjaj koji može da izmeri veličinu i količinu vere, ja ne mogu da shvatim kako radi kalkulator, a kamoli tako teško i kompleksno pitanje, takodje, ne mogu da shvatim kako neko može da ubije dete ili staricu na svom pragu.U ime vere. Ništa to meni nije jasno. Zato su mi omiljene knjige prostih hrišćanskih podvižnika koja se bave prirodnim i svakodnevnim stvarima, malim dobrima i velikim ljubavima, a onima od čijeg čitanja zapravo shvatiš da ti ništa nije jasno (I. Kant i slične munje). Čovek celog svog veka mora da shvati gde mu je mesto. Tačno kad bi se tačno utvrdilo da li Bog postoji, šta bi se promenilo? Ništa. Osim vere, nade i ljubavi. Koji je direktan dokaz da Bog postoji? Ili ne postoji? Što bi rekao veliki Bodler:”Bog je jedini i toliko velik da može sebi da dozvoli da i ne postoji.

    S ovim dijelom se u potpunosti slažem! (Y)

   2. nnn Avatar
    nnn

    Ooo, varate se u tome što mislite da nema vjernika koji se zanimaju za znanost, fizičara pogotvo, samo što ‘vladajuća’ znanost je ta koja takvima ne dopušta ni disati normalno, te ih ne financira niti im se dopušta napredovanje. A ovo za evoluciju se slažem, tko sa imalo pameti i logičnog rasuđivanja može u takvo nešto vjerovati… Od žabe princ, ili još gore, od kamena, amebe, jedne stanice i čovjek i majmun, i orhideja, i..
    … Ne znaš što je gore. Ali bitno da imamo miiilijune godina koje ovakvo nešto dozvoljavaju. Hm, a što ako ih nemamo?!

    1. Amon Avatar
     Amon

     Ti očito nemaš pojma o teoriji evolucije. Ti si uspio u jedan lonac strpati svakakve gluposti… dali uopšte znaš koja je definicija “teorije evolucije”?

    2. peps Avatar
     peps

     Glumataš upućenost, a nemaš veze. U fizici su kriteriji za napredovanje egzaktni i nemaju veze s osobnim uvjerenjima. Brdo je primjera koji bi srušili tvoje bedastoće. Npr. nobelovci: Planck – uvjereni kršćanin, Pauli – židov, Saalam – musliman. Trenutno najzvučnije ime hrvatske znanosti, prof. Soljačić s MIT-a je vjernik katolik. Ajmo malo dalje od fizike. Jedan od najboljih hrvatskih mladih znanstvenika, Tomislav Domazet Lošo, je svjetski poznat evolucijski biolog i, pazi fore, uvjereni katolik. Za njega, kao i za papu Ivana Pavla II, znanost i vjera ne proturječe jedno drugome. Možda sam eksplicite pretpostavio tvoje katolištvo (ispravi me ako griješim), ali ako slučajno jesi katolik, tužno je da ne znaš da katolička teologija u potpunosti priznaje i evoluciju i Veliki Prasak uz samo jedan adendum: sve je dio Božjeg plana. Evo malo štiva za čitanje i samoobrazovanje:
     http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=22432
     http://law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/conlaw/vaticanview.html

   3. Amon Avatar
    Amon

    “Da ne govorom za evoluciju za koju nema nijednog dokaza (prelaznog oblika)”

    Ima, svako živo biće je prijelazni oblik. I svaki fosil koji postoji je sam po sebi “prijelazni fosil.”

    Prouči malo bolje teoriju evolucije, ali nemoj koristit znanje samo iz određenih izvora 🙂

    1. Mimi-Mini Avatar
     Mimi-Mini

     Izuzetno poštujem i cenim Vedraninu potrebu i želju da da talasa ovako kako talasa na ovim našim prostorima, tako da kada sa komentarisala na ovakav način ovu njenu opservaciju, nisam imala nikakav semantički plan, (šta je rečeno), već sam pazila na nivo sintakse (kako je rečeno). Tako da nemam nameru da se potvrdjujem kao stručnjak na ovom blogu iz bilo koje oblasti, pa i iz Darvinove Teorije evolucije, ovo je blog zabavnog karaktera sa primesama satire i dogadjaja koji su deo našeg života, na žalost, to radim tamo gde je potrebno i možete mi verovati na reč Amon, dosta sam uspešna u tome. Nisam želela da odgovorim adekvatno tonu i nivou vaše opservacije, jer takve sagovornike još niko nije zeznuo, pa neću ni ja. Nisam nikad ni jahala magarca, valjda je razgovor s njim na ovakav način dovoljan?:D

  2. sandra Avatar
   sandra

   Postoje tri vrste ljudi. Prvi su oni koji griješe, uče na svojim greškama, nadaju se, ljube, uče, padaju i dižu se. Njima je pogled uvijek uperen prema gore. I često ne vide svoju zbilju. I to nije loše.Ne nužno. Vjeruju da Bog pokreće sve.
   Živeći iznose svoju zbilju. Okrenuti su prema Svetom Duhu i on ih hrani. Drugi su oni koji ne znaju svoju bit. Oni su kao spužve. Upijaju sve, i dobro i loše i nije im problem nametnuti stav jer ga nemaju. Oni griješe, ali ne uče. Misle da su pametni dok su nad nekim tekstom jer im je uvijek jasno što pisac želi reći. Gledaju ravno, zato im je lako sagledati zbilju.Rijetko padaju i rijetko se dižu. I postoji treća vrsta ljudi. Oni ne gledaju gore, pa ne vide ni sunce, ni nebo. A ni stvoritelja. Ne gledaju ravno, pa ne vide ni bližnjega. Nije ih briga ni za njihove patnje, ni bol, ni njihovu bit, pa tako ni njihovu vjeru, kakva god bila. Oni gledaju samo u sebe. Pa nam pričaju isključivo o sebi. Oni isto griješe, ali ne priznaju to. Padaju, ali ih nema tko podići, a oholi su da traže pomoć. Sami se ne dižu jer smatraju da je to čin slabosti. Pričaju nam o odvratnosti života, o sranju što gutaju, i govnima. O tome kako nas kradu, žderu i manipuliraju nama. Govore nam:” Nemojte gledati gore, ne budite ludi. Gledajte dole. Gledajte u sebe. Nismo li puni govana? Ta govna, e to smo mi! To je naša stvarnost! Samo to! Vedrana Rudan spada u treću kategoriju. Nije to priča o mom Isusu! Tko je ona da mi priča o mojoj vjeri? Tko su ti ljudi koji viču “Bravo!”? Kome ona to otvara oči? Ja sam Sandra. I Isus je moj Bog!

   1. Milorad Avatar
    Milorad

    Ne bih se složio sa Vama jedino po pitanju broja vrsti ljudi. Naime, kako je Robert Benčli lijepo objasnio… “Na svijetu postoje samo dvije vrste ljudi: Oni koji misle da postoje samo dvije vrste ljudi i oni koji ne misle.”

    (There Are Two Kinds of People In The World: Those Who Think There Are Two Kinds of People In The World and Those Who Don’t – Robert Benchley’s Law of Distinction)

   2. Marija Avatar
    Marija

    Bravo Sandra! Hvala ti na iznimno nadahnutom komentaru. Svaka rijec i misao su na mjestu. U surovosti svakodnevnog prozivljavanja i prezivljavanja, jedini lijek je Isus. On je jedino pravo svjetlo, Put, Istina i Život u ovom beskrupuloznom drustvu.

   3. ane Avatar
    ane

    Pa normalno da vas manipulisu cim gledate gore i vjerujete u gluposti koje su izmilili da bi vladali vama. Kako ste naivni vi vjernici, zbog vas svi patimo. Uopste niste u stanju da logicki razmisljate, sve sto nije jasno od boga je, a ne vidite da vas upravo religijom manipulisu! Kako su uspeli toliko da zatupe narod i to za tako kratko vreme? A ne znate ko su oni? To su tajne grupe- masoni i iluminati. kako se samo zezaju sa vama , a vi niste svijesni!

   4. mic Avatar
    mic

    Bravo Sandra ♡ Btb

  3. Ivana Avatar
   Ivana

   🙂 to su mnogi pomislili pre vas…

  4. sue Avatar
   sue

   Svaka vam cast Vedrana, kad se usudite reci ono sto mislite.Moc koju imaju religije u 21 vijeku u svijetu, je zastrasujuca. Vjeronauka u skolama, uzas… Uglavnom crkvama i dzamijama nista ne manjka, nikad im bolje nije bilo… uvijek su i uvijek ce podrzavati fasizam.
   Narodi bivse Jugoslavije bi trebali da se zapitaju, kako je moguce, sad kad su se svi okrenuli “Bogu” da im je sve gore i gore zivjeti…bas cudno..HVALA TI VEDRANA . bar neko normalan , BTW, pravi vjernici su uvijek bili ljudi o sebi pri sebi.

 2. natasa Avatar
  natasa

  Postujem Vase stavove, sa brojnima se i slazem.
  Ne prilici Vasem intelektu da psuje po lsusovim mukama. Ako niste razumeli Njegovo stradanje, kao ni Radjanje, ne morate to pljuvati. Ne radi se samo o lsusu, isto bi se odnosilo i na Muhameda, Budu, Jahve itd. Postujmo sakralno jer u tome nema nista lose. Bog je Ljubav,Oprost,Milosrdje,Svetlost,Energija,Vera,Put,Istina…i Zivot!
  Moj komentar na ovo Vase pisanije bi ukratko bilo:
  “Reci mnogo,ali ne i svasta”.

  S postovanjem,sve Vam u Svetlosti i Ljubavi bilo!

  1. nikolaus Avatar

   ljepi komentar:reci mnogo,ali ne i” SVAŠTA”

 3. Predrag Krapljan Avatar
  Predrag Krapljan

  Poštovana gospđo Rudan,
  kršten sam kao beba, a crkvu posjećujem samo prigodničarski, od godine do godine, od vjenčanja do ponekog krštenja, stoga me nemojte odmah strpati u “katolibane”.
  Želim Vam samo reći, da unatoč činjenici da se slažem s Vašom istinom, tu istinu možete izreći na manje banalan način.
  Drugim rječima, smatram da i Vaša sloboda prestaje tamo gdje počinjete ugrožavati slobodu drugih, stoga smatram da ovakav tekst ne priliči ni Vama, a ni vremenu u kojem ga objavljujete, jer zasigurno vrijeđa osjećaje mnogih iskrenih vjernika uoči Uskrsa.

  1. Slobodanka Cuca Nikolic Avatar
   Slobodanka Cuca Nikolic

   Ne razumeme zasto bi nekog vredjao ovaj odlican tekst?! A niti ga je pljuvala, samo je objasnjavala (onome ko hoce da razume). S kojim pravom vi sada Gdji Rudan oduzimate pravo na milsljenje i stav. Posebno jer ovaj tekst je daleko siri od price o Isusovim mukama, ovo je tekst koji govori o stanju u drustvu, vasem ali i nasem, ovde u Srbiji. Identicni problemi. Ovde je zavladalo versko ludilo, sve vise je “vernika”, to je sada u modi, svi su u nekoj histeriji. Valjda bas zbog ove drustvene situacije koju je opisala Vedrana Rudan. Niste ni razumeli zasto je rekla: “Isuse, jebes tvoje muke”: zato sto su njegove muke trajale, po objasnjenju tri sata a nase muke traju ceo zivot u ovakvim drzavama. Ja sam ateista, iz Beograda sam i veoma cesto sam u Hrvatskoj, tj Istri kod prijatelja. Pre toga, imali smo kucu u Rovinju gde sam cak ostala da zavrsim III razred gimnazije. Znaci,nemam nikakav problem ni sa kim osim sa takvim koji eto, ne daju drugima pravo na svoje misljenje.

   1. Peđa Avatar
    Peđa

    Uz prava ide i odgovornost. Sve nam je dato ali nam nije sve na korist.
    “Vaša sloboda prestaje tamo gdje počinjete ugrožavati slobodu drugih”
    Ovde je moj imenjak sasvim u pravu. Ne vidim koji deo vređa ” Ovako odličan tekst”.
    Sa druge strane, prateći rad Ateista Srbije, primećujem priličan nedostatak empatije. Čak prilično izraženo malograđansko (Ne) vaspitanje. U najvećem broju ( čast izuzecima ) uvredljiv ton kad god se govori o Hrišćanstvu i Hrišćanima. Stanje u društvu nije posledica delovanja Hrišćana, već naprotiv, tlačitelja ( kako ih Vedrana zove ) ili okupatora kakav je slučaj u Srbiji. “Slavoslavci” se ne ubrajaju u vernike, pre u gurmane i alkoholičare. Otuda vaše zapažanje o “Verskom Ludilu” ne stoji.
    Na neki način “balkanci” imaju sreće što su beli i blizu Evrope. Nekom crnom plemenu u Africi, na nalazištu “nečega” naše “muke” izgledaju smešne. Ovo je prava tema za razmišljanje i vama i Vedrani.
    Hristos Voskrese.

   2. Željko Lenac Avatar
    Željko Lenac

    Bravo,upravo tako.Mnogi bukvalno i direktno te kontekstualno čitaju a da bit i širinu nisu u stanju ili ne žele shvatiti i osijetiti.Vedrana svaka čast,kao da govoriš kroz moja usta.

  2. Sale Avatar
   Sale

   Ajde majke vam mile, obajsnite vi nama kako Vedrana svojim pisanjem ogranicava vasu slobodu??? Kazete da je pljuvala? Pljuvala po kultu smrti i zaraznoj imbecilnosti? NARAVNO. Vedrana zna dobro o cemu prica a vi se vratite vasim slikovnicama.

  3. ateistek Avatar
   ateistek

   Predraže,

   ako ima što uvredljivo ovih dana, onda je to bahata potreba religije, da nam za nekoliko dana suspendira prirodne zakone rođenja i smrti. Tko joj je dao to pravo?

 4. Vejn Avatar
  Vejn

  I kod nas je isto, i u BIH je isto, i u CG je isto, i u BJR Makedoniji isto i biće isto jer smo glupi!Pozdrav iz Srbije!

  1. Lucija Avatar
   Lucija

   Bravo! Sad cu i sama reci koju…

  2. Irena Avatar
   Irena

   БЈРМ?

   1. Zera Princ Avatar

    BJRM – Bivša jugoslovenska republika Makedonija. Grčka ne dozvoljava Makedoncima da prisvoje ime i da se država zove samo Makedonija.

 5. Slavica Avatar
  Slavica

  Bravo! Opet tačno pa u sridu!

  1. Davorka Avatar
   Davorka

   Moji ljudi meni se sve čini da mnogi nisu razumili poantu napisano.
   Vedrana samo dalje tako pa tko razumi ?raumi! tko ne i neće da procita i vise puta.

 6. Jadranka Avatar
  Jadranka

  … a pitam se da li je uopce potrebno komentarisati kad je to bas tako … na zalost

 7. delkanpo Avatar
  delkanpo

  Ako krenemo od “Knjige postanja” možemo pročitati da je bog stvorio svet za 6 dana a 7.-mog se odmarao, što će reći da je bog jaku dugo skrivao matematiku od naroda kao i kalendar jer je samo on znao za nedelju iliti sedmicu koja traje 7 dana. Prvog dana je rekao: “Neka bude svetlost” i bi svetlost?? Znači da je bog do tada živeo u potpunom mraku ili se radi o slepcu i izmislio i za njega novi pojam “svetlost” jer da bi nešto stvorio moraš znati kako to i izgleda, kako stvoriti svetlost ako je nikad nisi video. Postavlja se mnogo dodatnih pitanja, kojim jezikom je bog izdao tu svoju prvu naredbu i ko je bio prevodioc sa božjeg na hebrejski ili je bog govorio hebrejskim jezikom?? Ako je istina da je govorio hebrejski zašto mi svi ostali govorime stotine različitih jezika znajući pritom da je bog stvorio čoveka po “svom obličju”?? Preskačem, idemo na Avelja i Kaina, kao što je poznato Kain je ubio Avelja zbog ljubomore i zavisti što je bog primio Aveljovo meso a nije hteo Kainovo semenje. Dakle, čitavo čovečanstvo u sebi nosi genetski kod ubice našeg nam praoca Kaina koji se uzgred oženio sa ženom iz “nekog dalekog plemena” koje je tu izgleda postojalo od ranije i koje nije stvorio bog jer su Adam i Eva prvi ljudi a Kain i Avelj jedini potomci i to oba muška?? Otkud sad pa to “daleko pleme”?? Neću više komentarisati bibliju ni ostala sveta pisma jer me neko kroz njih pravi glupim i ponižava moj zdrav razum i rasuđivanje. Otvara se tu još novih hiljade pitanja kao npr. šta to ima zajedničko bilo koji evropski narod pa i američki i azijski sa jevrejskim bogom i zašto je on jedini bog na svetu kojeg mi na ovim prostorima moramo poštovati??? Neću da ulazim u debatu o crkvama i ostalim pratećim “božjim objektima”. Idemo malo na Islam, kad se pomene Islam prvo što vam padne na um o njihovoj veri je da oni ne jedu svinjetinu (kao ni jevreji i jevrejski bog kojem se mole hrišćani), zašto ne jedu svinjetinu, razlog je sasvim jednostavan, podnjeblje, visoke temperature te svinje ne bi mogle ni opstati na Muhamedanskim teritorijama, poznato je da je i alkohol opasan na visokim temperaturama, ali kakve to veze ima sa npr. rusima u Sibiru ili nama u umerenom pojasu, zašto da ne jedem svinjetinu i pijem alkohol ako sam muslima u Evropi ili musliman u Sibiru??? Nisam mogao kraće al mislim da sam ukratko slikovito objasnio u kakvu su nas laž uveli praznoverjem i njime porobljavaju svet i čoveka i najgore od svega čovekov um.

  1. Planet Earth Avatar
   Planet Earth

   BRAVO,delkanpo! I ko je stvorio boga,nije mogao sam sebe stvoriti.

  2. MilosKg Avatar
   MilosKg

   BRAVO!
   Odavno nisam procitao bolji komentar, svi komplimenti!

  3. Pravoslavka Avatar
   Pravoslavka

   Govori srpski da te ceo svet razume!

  4. Mario Avatar
   Mario

   Ukoliko pročitaš Bibliju ili ti Stari Zavjet znati ćeš odgovor na pitanje zašto ljudi pričaju različitim jezicima. Poštujem tvoje mišljenje, no ne znam jeste li čitali Bibliju… Isto je to kao i s komentiranjem filma, ne možeš ga komentirati ukoliko ga nisi gledao… tj. ne možeš ga objektivno komentirati. ..

 8. hamza Avatar
  hamza

  gospođo rudan , ja sam musliman . ne vjerujem da je isus razapet niti da je uskrsnuo niti vjerujem da je bog ! vjerujem da je običan čovjek , ali koji je postojao . s kojom svrhom je postojao , to je sad ne bitno… ali , nikada ! baš nikada ne bih o njemu ovako nešto napisao ili rekao , iz poštovanja prema onim ljudima koji u njega vjeruju i kojima je jedina utjeha u ovim teškim vremenima ! ni svjesni niste gospođo , da ste ovim člankom u stvari vi sinonim onog biča kojeg ste tako lijepo opisali ! jednostavno rečeno , stidite se gospođo rudan !

  1. quo vadis Avatar
   quo vadis

   Hamza, treba citati ali i razumjeti…treba gledati ali i vidjeti. Isus se ne bi ljutio na ovaj tekst zbog sebe vec bi se ljutio sto zivimo ovako jadno. Svi. Lijep pozdrav.

   1. Dag Avatar
    Dag

    Treba malo manje fantazirati I pametovati
    Nije nI Isus ni religija kriva zbog krize u bivsoj yugi
    Kakav narod takva vlast
    Ajde svi da zaboravimo ko smo I sta smo ,postujte 10 zapovesti za samo 3 godine pa da cujem onda Vedranin clanak kakav ce biti a I vasi komentari

 9. sickboy1974 Avatar
  sickboy1974

  Banke ne “otimaju krov” ljudima koji ne ulaze u idiotske ugovore s njima, koliko ja znam. Ljude koji to učine ne treba žaliti nego učiti na njihovom primjeru.

  Također ne treba žaliti one koji uporno i dalje vjeruju u “Državu”, “javne stvari” i “opće dobro”. Etatizam i Kolektivizam su religije gore od Katoličke.

  Vjernicima koji su se ovdje našli uvrijeđenima zbog malo kritike na njihov račun preporučam da pročitaju konačno tu svoju Bibliju i malo kritički promisle, jer pokazuju da niti o njoj niti o svojoj vlastitoj vjeri nemaju pojma.

 10. Duksi Avatar
  Duksi

  Gosp. Vedrana svaka čast iz Vas sam bog govori. A i komentar od delkampa je savršen. Bravo za pravdu.

  1. PRAVOSLAVKA Avatar
   PRAVOSLAVKA

   Koji to Bog iz Sotonine kćeri govori?

   1. Vanja Avatar
    Vanja

    Nikakav. To Bozja kci govori.

   2. Peca Avatar
    Peca

    Tesko da je gospodja Rudan Sotonina kcer.A Gospodjo vi ako ne razumete sta je gospodja Rudan htela da kaze onda nemoj te komentarisati.

   3. Ardnas Avatar
    Ardnas

    Kaj se Vedranin tata zove Sotona? Koje simpa ime 🙂

 11. zrinka Avatar
  zrinka

  Vedrana, u idealnom svijetu vi ne biste bili iznimka, nego pravilo jer u takvom svijetu svi bi govorili samo istinu, a to je upravo ono sto vi neumoljivo cinite i zbog toga vam hvala.
  A za vjernike imam samo jedno pitanje – zasto ste toliko neopisivo uvredljivi? Cim se itko dotakne vasih dogmi na straznjim ste nogama? Vjera je naprosto vas osobni izbor pa izvolte pustit ama bas sve ostale da misle, pisu i pricaju sto god zele. Vjerovali il ne, sloboda je iznad vjere al cini mi se da naprosto nekako niste u stanju shvatiti tu cinjenicu.

 12. Marica Avatar
  Marica

  Ne razumem ovaj narod! Ljudska glupost se ne može izmeriti… Još jednom, BRAVO ZA OVAJ TEKST!!!

 13. Lucija Avatar
  Lucija

  Muke Isusove ovdje nisu navedene kao filozofska metafora nego brate ljudski uporedjene sa onim kroz sta prolazi obican nesretni Hrvat i ini Balkanac sa prostora bivse rajske zemlje, koju kao ni onu bozansku tvorevinu sa Adamom i Evom to dvoje zamlata nisu znali sacuvati. Potpuno jednostavno ovozemaljsko uporedjenje. Onaj raj ne sacuvasmo jer smo bili glupavi i pohlepni (pohlepne Eve, u obliku vladajucih i glupavi Adami, u obliku rintajuce populacije). Posto nije pomoglo ono trosatno mucenje Isusovo, sad se muce i to mnoooogo gore i duze tolike hiljade zvekana koji su nasjeli na mnoge bajke, a jedna od najkobnijih je religijska sto se da vidjeti i u nekim od reagovanja ovdje….

 14. Zvonko Žuvela Avatar
  Zvonko Žuvela

  Eh, banalan način, drugim riječima, ‘pljuvanje’ …. sve primjedbe koje u biti govore isto, ne volimo ovo čuti, možda se u biti i slažemo s vama, ali dajte to na ljepši način. Ili, zašto uopće ovo govorite, zar vam ništa nije sveto… Pa, neka pitanja samo treba vratiti nazad onome tko pita i njega zapitati- što predlažete?! samo to! Iluzija je i pomisliti da ćete odgovor dobiti, jer on je već u pitanjima i samo tamo i postoji, oni to ne žele čuti, a kamoli o tome govoriti i to je razumljivo jer ipak, kult je moćno sljepilo čovjeka zdrava vida i on naprosto ne želi progledati. Trebate znati da biti ateista ne znači ‘ne vjerovati’, biti po strani, neutralan i zapravo, ne znam otkuda vam to pada na pamet. Dakle, ateista se osjeća pozvanim, ponekad i prozvanim pred sobom i drugima se zalagati za sebe i druge ljude, na za izmišljenog boga i ‘svetinje’, ‘samo’ za ljude! I ne vidim zašto bi ucifrao istinu kako bi se nekom svidjela, kako mu ne bi kvarila pogled na njegov barbie svijet svekolike ljubavi koji je spreman braniti pod svaku cijenu , sve dok ceh plaćaju drugi!

 15. Čole Avatar
  Čole

  Malo je degutantno komentirati ovu temu, u ovom za vjernike, svečanom trenutku. Bilo bi poželjno suzdržati se od eventualnih uvreda, bar na današnji i sutrašnji dan.

 16. ela Avatar
  ela

  Mogu samo reći :jadni ste i primitivni.
  I kad ste već toliko čitali što onda niste malo bolje ispitali stvar jer nije bit Isusova muka nego smrt. Umro je za nas, griješnike sve do jednog čak i za nevjernike kao što ste vi da bi nas pomirio s Bogom,da se ponovo uspostavi savez između Boga i ljudi ,da plati svojim čistim životom za naše grijehe i da imamo nadu za uskrsnuće kad dođe vrijeme za to .Iako niste vjernik smatram da imalo inteligentan čovjek nebi napisao zadnju rečenicu. Bitno da se borite za sve ljude al zašto kršćani nisu na tom vašem popisu?

 17. aurorabre Avatar
  aurorabre

  Ovo treba objaviti urbi et orbi.
  Da dodje do svakog čoveka okorelog u zabludi.

 18. Dalibor Avatar
  Dalibor

  Evo da se uključim iz drage i vama bratske Srbije, nadam se da moje raspinjanje bez klinova i to samo sto sam Srbin neće trajati duze od tri sata 😉 Da se bacimo na temu: Rimokatolicka eklisiologija izgleda polazi od toga sto je Hristos raspet i da je sva njegova muka upravo u ta ”tri sata stradanja” ..ako je tako onda bas jebes ta stradanja….Nego da ja krenem od malo izvornije eklisiologije(=učenja Crkve). Ako sestro (nadam se da ne smeta sto Vas tako oslovljavam) pođemo kojim slučajem od činjenice da je Isus Hristos Bog onda Njegova stradanja nisu samo u ”tri sata”. Eto mozda nemate djecu, ali svaka majka ili otac zna da je lakse visiti tri sata na krstu nego gledati svoju djecu da propadaju u nasem slucaju da gube svoje postojanje ili ne dao Bog da moraju da gledaju kako im ginu . Znaci stradanje Gospoda Isusa Hrista Koji je Tvorac čovjeka počinje od čovječijeg pada pa do dan danas. Mi mu evo nekoliko hiljada Godina zabijamo klinove u ruke i noge , pljujemo Ga ,ismijavamo Ga, negiramo Ga. A kud ćes gorih muka od tih i da nije dosao svačega se nagledao i naslusao(pa sve da je zmurio na jedno oko)..Naš je jedan zivot a Njegov svi naši zajedno, nas je bol individualan a Hristos boluje sve naše i muke i bolove i to ne hipotetički nego relano i stvarno. Sad Ga ni Vi sestro Vedrana ne zaobiđoste nego mu produžiste tih ”tri sata” jer Ga evo i sad i pljujete i ismijavate…Zar to nije duze od tri sata? Ne visi li on na stubu srama i kod vas na blogu kao nekad na Krstu? Ne vičete li mu Vi sa vašim komnetatorima na blogu: raspni ga , paspni ga??? Da je samo Vaš život pratio i Vaše muke dosta bi mu nevolja bilo za cijelu vječnost i opet duže od ”tri sata stradanja”. Na krstu je on samo otkupio covječije grijehe jer mu je zaista mnogo bilo lakše da sebe žrtvuje na Krstu nego da gleda naše muke. Nego neka je SLAVA I HVALA Gospodu našem Isusu Hristu i nek mu svako od nas ublaži ”tri sata stradanja” svojim životom da Ga ne ražalostimo i ne uradimo ništa što bi Njegovu žrtvu učinilo uzaludnom, jer Ga mi i dalje raspinjemo i pljujemo i ismijavamo.

  1. PRAVOSLAVKA Avatar
   PRAVOSLAVKA

   svaka čast!! konačno neko normalan i vaspitan

  2. delkanpo Avatar
   delkanpo

   Dragi Dalibore, moraš poći od činjeničnog stanja a to je da na svetu postoje tri priznate monoteističke vere, dakle hrišćanstvo, budizam i islam i sve tri su priznate, podvlačim “PRIZNATE” od strane čovečanstva. Takođe sve tri vere se uvažavaju i priznaju međusobno??? Šta da zaključim, posavetuj me, al ja izbrojah tri boga u koje svi veruju a to više nije monoteizam. Ako pogledamo i geografski sva tri boga pokrivaju određenu “interesnu zonu” i svaki bog pokušava da tu svoju interesnu zonu geografski proširi, čemu to?? Potrebno im je više svedoka koji će potvrditi da oni zaista postoje jer to ne mogu da posvedoče biljke i životinje već to mora biti čovek.Meni je to malo morbidno jer mi je muka od ljudi koji ne razmišljaju svojom glavom već onom koja im je “od boga data” odnosno veruju da im je od boga data jer im je to rekao otac, majka ili ako ne oni onda sveštenici i verske knjige. A jesi li ti siguran da je taj bog u kojeg veruješ baš pravi Tvoj bog?? Pošto si iz Srbije da li se ti naprimer odričeš srpskih bogova kao što je Serbona u ime jevrejskog boga koji sa srbima namaju ni daleko-genetski nikakve dodirne tačke?

 19. dragan kapetanovic Avatar
  dragan kapetanovic

  bravo Vedrana vas i vaše tekstove treba razumeti!!!

 20. Predrag Krapljan Avatar
  Predrag Krapljan

  Sale, molim Vas pročitajte moj komentar ponovo. Ukoliko pronađete riječ “pljuvanje” ili da sam napusao da netko ugrožava moju slobodu, javno ću Vam se ispričati. A što se slikovnica tiče, vrlo rado ću im se vratiti, a i tada ću biti ispred mnogih koji ni tu fazu nisu dosegli. Sudeći po načinu na koji zsključujete, ni za Vas ne bih stsvio ruku u vatru, da ste ih se načitali!? Lijepi Vam pozdrav!

 21. mario Avatar
  mario

  Neznam zašto uvijek vjeru i Isusa uzimate u usta kad ste tako i tako nevjernica….može Vas sram biti za zadnje riječi šta ste napisali. Kad Vas drugi put vidim na trsatu a znam Vas vidjeti često pljunut ću Vas s guštom !!!!! Još jednom , može Vas biti sram za zadnje riječi koje ste napisali !!!!!

  1. PRAVOSLAVKA Avatar
   PRAVOSLAVKA

   svaka ti čast!nek te dragi Bog čuva

  2. snjezana Avatar
   snjezana

   bas sramota……… strasno

  3. Zare Avatar
   Zare

   Ma kakvo pljuvanje… Odmah zapali lomacu… evo pravoslavka ce ti dodati upaljac… Jadnici…
   Samo napred Rudana!!M

 22. milan ninic Avatar
  milan ninic

  G. Vedrana, kada čitam vaše tekstove čini mi se da oni odnekud dolaze iz moje glave. Činimi se da sam to ja napisao. Volio bi da objasnite kako su nastale ovce i pastiri i koje odredio ko će biti ovce a ko pastiri. Kršćanstvo je to prihvatilo ali zašto??? Pretpostavka: zato što od rođenja do smrti ovce se drže u strašnom strahu, ali tko taj strah čitav svačiji život utjeruje u kosti. Molim vas da nam to objasnite. Poštovanje i pozdrav

 23. Cecana Avatar
  Cecana

  Isus nije imao dzepove na svojim trapericama 🙂 Zasto sva ta ekipa koja se osjeca uvrijedjenom sa ovim ili nekim bilo kojim drugim tekstom jednostavno ne prestane citati ono sto ih vrijedja i okrene glavu prema necemu sta ih ne vrijedja. Pa ako moramo razmisljati prije nego nesto napisemo o tome koga cemo uvrijediti onda smo na srednjevijekovnom nivou, ako ne i gore-to je kompletna degeneracija demokracije. Ako te vrijedja jednostavno se okreni na svoju stranu i gledaj u nesto drugo for a Chirst sake!

 24. martina Avatar
  martina

  Vedrana, to te ja pitam!

 25. Tomislav Avatar
  Tomislav

  Sram vas može biti, tu forsirate neku brutalnost da bi tobože nekoga dirunla vaša priča. To bi čak imalo smisla kad bi tema bila pogođena, ali forsiranje brutale na promašenu temu me prtvara u onog lika u crtiću kome se stvori upitnik na glavi kad mu ništa nije jasno. 1. “Crkva u Hrvata nema veze s Isusom” Isus je bio jedno, crkva je postala drugo. Zato omalovažavanje Isusovih muka, nije pametno. Ma omaložavanje bilo kojih muka je sramotno i nije u skladu s tvojim pisanjem… 2. “Bebe nam se rađaju u smrdljivim rodilištima” To nije istina bebe imaju najbolje medicinske uvjete i skrb od svih grana medicine u RH, 3. “u bolnicama iskuhavaju zavoje pa nam ih stavljaju na rane često veće od Isusovih” Glupost. 4 .”Sepsa ždere svakog sirotana potlačenog naroda koji uđe u bolnicu” Ti kažeš, ama baš svakog… 5. “vrtići su rasadišta boleština” joj neda mi se više….

  J…. tvoj tekst…

 26. Vanja Avatar
  Vanja

  Svaka čast.

 27. Lijenchina Avatar
  Lijenchina

  A ne znam kaj reći, osim da Vedrana, pusti Kršćane na miru! Ipak je blagdan, praznik najveći (citat sa radija nekog), i uživaj u jajcima sa šunkom!
  Ipak su Kršćani većina, barem statistički na papiru, a isti bi te odmah ovdje nazočni razapeli zbog Isusa, i samim time potvrdili sve samo ne Isusova načela i učenja! Pročitajte svoje postove.. komentatori!
  Vedranice.. uživaj! 😉

 28. Munira Avatar
  Munira

  Boring.

 29. Jheronim Avatar

  Lasno vam je po vodi da hodite, hajte po zemlji, među ljudima, da vas vidim.

 30. nebitno Avatar
  nebitno

  Ja ne znam što se većina našla uvrijeđenim, gospođa Rudan je samo rekla da se Isusove muke ne mogu uporediti s mukama naroda u Hrvatskoj, jer su navodno trajale 3 sata.
  A to što se vi odma nađete uvrijeđeni, ako se u istom tekstu spominje ateizam i religija, vaš problem…

 31. tara Avatar
  tara

  bravo za tekst .

 32. muke po citanju Avatar
  muke po citanju

  Citajuci kako je taj doktor Turalija objasnio Isusove muke ucini mi se da citam Na Drini cuprija. Andric je to isto dobro opisao.

 33. miloš škrbović Avatar
  miloš škrbović

  Zločini koji su činjeni u ime religije daleko po obimu i surovosti nadmašuju sva stradanja ljudskog roda u istoriji.Kako je bilo živeti u vremenu kada je religija (crkva ili nešto slično) vladala državama, možemo uživo gledati u Iranu .Amerikanci su što ne treba zaboraviti veliki vernici.Današnji razvlašćeni kler(na sreću) živi i to jako dobro prodajući priču o crkvi kao bastionu dobrote i čistote.Ustvari crkva se preobratila u dobicu kada je ostala bez vlasti.Vratite joj vlast i uskoro bi brojni bezbožnici goreli na trgovima ,a među prvima svakako V, Rudan.

  1. Jaca Avatar
   Jaca

   Slazem se sa vama,zalosno je sve to!

 34. mario Avatar
  mario

  Vedrana, text dobar ali završetak teksta mogli ste i drugačije napisati, ne bih izgubio dramatičnost.

  Nadalje, uhvatili ste se muke na križu. .. pročitajte cijeli novi zavjet pa ćete uhvatiti cijelu muku Isusovu i shvatiti bit!

  Nadalje, ne morate brutalno vrijeđati nečiji svjetonazor kako bih izrazili svoje mišljenje! Držim da ste pametna žena koja bi trebala poštovati tuđu svetinju. Niti Bog, niti Isus nisu krivi što se čovjek izgubio…

  Želim vam sretan današnji i svaki slijedeći dan.

  1. Vanja Avatar
   Vanja

   Nije oskvrnula tudju svetinju, dapace.

 35. dajana Avatar
  dajana

  Ne znam samo kako mozete bilo sto usporedjivati s Isusovim mukama. Aaa..koliko ja znam ima i danas postena svijeta koji debelo zasuce rukave i prustojno zivi od svog rada. A to sto bi pola zemlje radije nosilo chanel torbicu , a ne imali ta kruh. .e to je sasvim druga stvar .

  1. Vanja Avatar
   Vanja

   Zasto ne bi mogla nesto usporedjivati s Isusovim mukama? Zaboravljate da nije jedini u povijesti koji je bio razapet.

 36. Diogen Drugi Avatar

  @Poštovani/štovani komentatori!
  Vidim da se oko ovog posta g-đe Rudan sukobila RELIGIJA I IDEOLOGIJA! Ima li tu mnogo razlike?
  Budući da je danas praznik/blagdan – bilo bi veoma pučno da i vernici i ateisti pročitaju ove umne misli nobelovca!
  “KADA BI MI BOG PODARIO KOMAD ŽIVOTA?…”
  Pop kultura 23:24, 17.04.2014.
  Nobelovac Gabrijel Garsija Markes umro je u 87. godini.
  “Oproštajno pismo”.
  “Spavao bih manje, a sanjao više…
  Kada bi Bog za trenutak zaboravio da sam ja samo krpena marioneta, i podario mi komadić života, moguće je da ja ne bih kazao sve što mislim, ali nesumnjivo bih mislio sve što kažem. Stvari bih cenio, ne po onome što vrede, već po onome što znače. Spavao bih manje, sanjao više, shvatio sam da svaki minut koji provedemo zatvorenih očiju gubimo šezdeset sekundi svetlosti. Hodao bih kada drugi zastanu, budio se dok ostali spavaju. Slušao bih druge kada govore, i kako bih uživao u sladoledu od čokolade.
  Kada bi mi Bog poklonio komadić života, oblačio bih se jednostavno, izlagao potrbuške suncu, ostavljajući otvorenim ne samo telo već i dušu. Bože moj, kada bih imao srce, ispisivao bih svoju mržnju na ledu, i čekao da izgreje sunce. Slikao bih Van Gogovim snom, na zvezdama jednu Benedetijevu poemu, a Seratovu pesmu bih poklanjao kao serenadu u času tkanja. Zalivao bih ruže suzama, da bih osetio bol od njihovih bodlji, i strastveni poljubac njihovih latica…Bože moj kad bih imao jedan komadić života…
  Ne bih pustio da prođe ni jedan dan, a da ne kažem ljudima koje volim da ih volim. Uveravao bih svaku ženu i svakog muškarca da su mi najbliži i živeo bih zaljubljen u ljubav. Dokazivao bih ljudima koliko greše kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostarili kad prestanu da se zaljubljuju. Deci bih darovao krila, ali bih im prepustio da sama nauče da lete. Stare bih poučavao da smrt ne dolazi sa starošću, već sa zaboravom. Toliko sam stvari naučio od vas, ljudi…
  Naučio sam da čitav svet želi da živi na vrhu planine, a da ne zna da je istinska sreća u načinu savladavanja litica. Shvatio sam da kada tek rođeno dete stegne svojom malom šakom, po prvi put prst svoga oca da ga je uhvatilo zauvek. Naučio sam da čovek ima pravo da gleda drugoga odozgo jedino kad treba da mu pomogne da se uspravi. Toliko sam toga mogao da naučim od vas, premda mi to neće biti od veće koristi, jer kada me budu spakovali u onaj sanduk, ja ću na žalost početi da umirem…”

 37. Čole Avatar
  Čole

  Poštovani Dalibore, od kud Vam „činjenica“ od koje Vi polazite, da je Isus Hristos Bog i da je On tvorac čovjeka? Polazeći od te „činjenice“ napisaste komentar od koga bi se Isus zasigurno ogradio riječima:
  „Dragi Dalibore, samo me Ti i takvi kao Ti nemojte braniti. Više mi vi štete nanesoste svojim nebulozama, nego svi ateisti zajeno!“
  Ne mogoh se suzdržati, a majke mi, sve sam sebi govorio, smiri se Čole, smiri se, sačekaj da prođu ova dva-tri dana.

 38. ema Avatar
  ema

  Neverovatno je koliko ovih komentara pokazuje da oni uopste nisu razumeli poentu u ovom tekstu Vedrane Rudan. Neki od komentatora bolje da ne citaju ovakve clanke, neka se zanimaju decjim slikovnicama. Vedrana, pogodila si u cilj. Muke Isusove su macji kasalj, prema ovim danasnjim, kojima se ne nazire kraj.

  1. muke po citanju Avatar
   muke po citanju

   tudjoj guzici sto batina – nista

 39. ana Avatar

  Poštovana,
  Imate pravo misliti i pisati što god želite, ali mi nije jasno kako možete primjetiti i biti empatični prema muci naroda a omalovažavati muku Isusovu. Zašto i na osnovu čega zaključujete da je njegova muka manja ili veća od nekog drugog i na osnovu kojih parametara to mjerite?

 40. Rambo Avatar
  Rambo

  ”Crkva u Hrvata Isusom ispire usta”- to si jako dobro rekla. Nije problem u Isusu i njegovim mukama…..već u licemjerju onih koji se na Njega pozivaju.

 41. Marijan Stefanovic Avatar
  Marijan Stefanovic

  a “chuj” mozes i tako gledati na prichu, i onako, i vatikanski i ortodoksno, ma i muslici isto se loze da je Hrist bio im prorok neki, shta znam samo jeshe ga neshto ne privacaju dok svi ostali svojataju a on ko fol bio jesha…

  vidi ono s kraja, Hrist si i ti i ja i ona i on i to je jednostavo tako, al i da i tako je da jebes sve ove nashe muke, probudjen medju spavacima koje je nemoguce probuditi jer se ko po nekom autounutrasnjem receptu sami bude, ili cesce ostaju neokon igrachke do kraja zivota, materijalni strasljivci moralni gmizavci, duhovni crvi. ali bar ima neograniceno prostora za pozitivne promene, ne?

 42. ljilja Avatar
  ljilja

  Trla baba lan da joj prođe dan!
  Zasigurno ste s ovim tekstom pomogli svim napaćenim,obespravljenim, žalosnim i bolesnim. Svim braniteljima sirotinji tj. 99% Hrvatske i BiH populacije uspjeli ste vratiti nadu u bolji život i pomoći da se osjećaju bolje. BAŠ VAM HVALA na borbi za bolje sutra!

 43. Predrag Krapljan Avatar
  Predrag Krapljan

  G-dine “ateistek”, mislećem biću nitko, pa ni religije, ne mogu suspendirati ama baš ništa. Sve ovisi o tome s koliko univerzuma raspolažete i racionalno tumačite, a koliki njegov dio ste voljni ili prinuđeni prepustiti mistici.

  1. Bog d.o.o. Avatar
   Bog d.o.o.

   …a koliki njegov dio ste voljni ili prinuđeni prepustiti mistici…??? pa koji dio religije nije “mistika”?molim vas objasnite mi, napišite mi ga, prosvjetlite me,…

 44. Gandra Avatar
  Gandra

  Sve te Isusove muke, pod uslovom da je on zaista postojao i da nije i on izmisljen, nisu NISTA u poredjenju s mukama sirotih zena koje je crkva proglasavala vesticama i danima mucila najmastovitijim spravama za nanosenje boli koje se mogu zamisliti, da bi ih nakon toga spalili zive na lomacama. Sve to da bi se dokopali njihovog novca kao bogatih udovica. Bicevanje i razapinjanje nije bukvalno NISTA u poredjenju s tim mukama.

 45. Slavica NS Avatar
  Slavica NS

  Vasa Pelagić je sve lepo objasnio u svom delu Umovanje zdravog razuma. Ali pre toga procitajte ko je bio Vasa Pelagić. Evo i linka za one koje zanima:
  http://ateisti.com/nauka/umovanje-zdravog-razuma-1879/

 46. Predrag Krapljan Avatar
  Predrag Krapljan

  Poštovani, “Bog d.o.o”, ne mogu Vas prosvijetliti, a za to nema ni potrebe. Od religije si uzmete samo ono što ne prelazi kulturološki okvir i po Vašoj mjeri se uklapa u obiteljsku tradiciju (tu uglavnom nema mističnog). Ne kažem da je to univerzalno rješenje, ali u mom slučaju funkcionira. Zaboravih pri tom spomenuti da je presudno koja životna načela nastojite prakticirati, i kako se u duši i savjesti nosite s rezultatima tog nastojanja. Lijepi pozdrav!

  1. Bog d.o.o. Avatar
   Bog d.o.o.

   …Od religije si uzmete samo ono što ne prelazi kulturološki okvir i po Vašoj mjeri se uklapa u obiteljsku tradiciju…e vidite dragi moj Predraže, uravo zato smatram da je religija nešto najgore što se desilo čovječanstvu, to krojenje religije i Boga po vlastitoj mjeri “čovjeka”, njegovog licimjerja, dnevne politike tog istog “čovjeka”, svi znamo da je Isus propovjedao ljubav prema bližnjemu svome, ali je isto rekao da nije došao donijeti mir, nego mač.“ (Mt.10:34), pa tkome što paše dragi moj Predraže.

 47. NESAVRŠEN Avatar
  NESAVRŠEN

  I tada Mel Gibson između dva pijanstva napravi film na latinsko-aramejskom o stradalništvu brata našeg po Ocu … Ali , jaje šareno u ruke pa udri ! Hristos Vaskrse !

 48. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Poštovani, P. Krapljanin, da li ste sigurni da svi vernici, nebitno kojoj konfesiji pripadaju, a pogotovo nevernici znaju svih 10 božijih zapovesti, ma, makar 5, da bi ih umeli prakticirati? Sete se Boga i njegovih načela samo kad treba izračunati koliko dana neće raditi, i kako se uvaliti negde na besplatno žderanje, lepo je poentirao g-din Čole gore, sam Isus bi se zgrozio ko se sve, i na koji način poziva na njega i kako tumači njegova dela.

 49. Dadad Avatar
  Dadad

  Dajte vi vjernici pustite nas ateiste na miru. Ako ste tako dobri, onda nas ne napadajte, ostavite naše tijelo, moral, misli i novce dalje od vas, bavite se sobom, a ne nama.

 50. antikrist Avatar
  antikrist

  danas svak ko želi biti prihvaćen kao uzoran pripadnik neke nacije, mora u paketu prihvatiti prakticiranje i njene vjere
  Biblija i uskrs je danas isto kao nekad crvena knjižica i prvi maj – tako je danas od vladivostoka do sanfranciska.. To je jednoastavno duh vremena, a svak ko to odbija osuđen je na prijeke poglede iza vl.leđa i marginalizaciju.

  1. Ivana Avatar
   Ivana

   Nemora svako. Nije prihvacanje biblije i Uskrsa duh vremena u svim zemljema, pa tako i ima nas po celom svetu razbacanih.. koji zivimo po svojim merilima i ubedjenjima, sasvim slobodno i prilicno mirno i spokojno.. ne uzbudjujuci se oko onoga sto i ne primecujemo jer je iza nasih ledja 🙂

 51. jadran Avatar
  jadran

  Jeba ih Isus.

  1. Slaven Hrvatin Avatar

   Od svih komentara ovaj je vjerojatno najbliži istinskoj mudrosti. Hvala!

 52. in Avatar
  in

  A zašto ti misliš da su Isusove muke prestale?
  I zašto misliš da nije patio i prije nego se rodio?
  Za nas.

  Dobro je čitati članke iz novina, ali pročitaj više o tome na izvoru.

 53. Roni Avatar
  Roni

  Isus je bio u nezavesti, pa je onda ustao i evo ti tu onda mirakel.Onda je ozdravio i sa ženom išao u Francusko, to ti je sva priča.

 54. Vedrana Avatar
  Vedrana

  Ma svaka ti čast!

 55. Mimi-Mini Avatar
  Mimi-Mini

  Ne treba oduzimati pravo kreacionistima (sa kojima se ja lično ne slažem, jer me ne zanimaju naučni dokazi tog tipa, a ni protenstatizam generalno) da kao naučnici rade eksperimente i izdaju svoje teorije.U relanom životu, teško je sresti čoveka da je normalan, evolucionistički sagovornik koji je uspeo da ukapira da se religija ne bavi materijalnim svetom, već moralnim i duhovnim.
  Mi, obični ljudi nismo u mogućnosti da razumemo savršeno, a kamoli Njega kao nešto najsavršenije i najkompleksnije. Savršenost ne ostavlja prostor za napredak, a, ako ne napredujemo nismo savršeni. I da, mi religiozni smo “ubedjeni”, a vi koji ne verujete “znate”. Opet više volim što sam kao malo dete bila “ubedjena” da postoji Deda Mraz i radovala se, što me roditelji i neki dobri duhovni ljudi NISU ubedjivali da ću u starosti umreti usrana, upišana, bez zuba i u bolu i agoniji, napuštena i sama, da ću nestati u tami iz koje nema izlaza, jer je to konačna činjenica.
  Beskrajno sam im zahvalna što mi nisu ubili i uništili veru, nadu i ljubav, sve što vredi samo u ovozemaljskom svetu, jer oni veruju u to. Ne treba biti ljudska mizerija, pa onoga ko proživljava ljudsku patnju i agoniju, ili je gleda, a želi da veruje u nekog svog Boga i zaštitnika pored svog tog jada koji doživljava, pustite ih, da veruju u šta veruju, čak i ako mislite da nisu u pravu. Budi čovek, čak i ako je to u suprotnosti sa tvojim karakterom, znanjem i verovanjem.

  1. Miki Maus Avatar
   Miki Maus

   @Mimi-Mini 23.04.2014
   Bravo zemljakinjo za poslednji pasus! Ipak si ti u duši hrišćanka!
   Gospođa Rudan je pokrenula VEČITU TEMU!
   Nikada ni ljudi, a ni čovekoliki dvonošci neće saznati istinu, jer je spoznajna moć čoveka ograničena na kap vode u okeanima sveta.
   Ni ateisti (“komunisti”), a ni vernici nemaju dovoljno valjanih dokaza za svoje teze.
   Zbog toga je besmisleno dokazivanje nedokazivog!
   Vernici se pozivaju na VERUJU, a ateisti na “ZNAJU”.
   Ja sam vernik, ali ne ortodoksni. Za mene je vera nešto tradicionalno, kao folklor.
   Nešto što nas je održalo kroz više vekova ropstva i patnji.
   Da nije bilo Crkve, mi danas kao nacija ne bi postojali.
   O negativnoj ulozi Crkve i sveštenstva ne bih govorio, jer svaka medalja ima dve strane.
   O ulozi religije i crkve postoje tomovi knjiga.
   Ona je imala i pozitivnu ulogu u određenom periodu, ali i veoma retrogradnu i negativnu ulogu u drugom periodu razvoja društva.
   Evolucionisti nemaju odgovore na mnoga pitanja o postanku sveta, kao što nemaju ni vernici – kreacionisti!
   Na primer, ako su čovekoliki dvonošci postali od majmuma (ne treba vređati majmune) – kak to da ti majmuni i dan danas postoje, a nikako da postanu čovekoliki dvonošci?
   Verovatno zbog toga kada vide kakve se sve spodobe i zločinci nazivaju ljudima i šta su sve učinili na ovom svetu samo u poslednjem veku, prođe ih volja da siđu sa drveća!
   Izuzev toga, kako to da u Africi preovlađuju ljudi crne puti, u Evropi bele, u Americi (nekada, dok nisu došli kauboji) crvene puti, a u Aziji žute puti!
   Odakle na Zemlji tri četvrtine površine pod vodom, a na ostalim nebeskim telima u Sunčevom sistemu – nema (ili ima samo u naznakama).
   Otkuda kamenje u vasioni, nije li ono pramaterija koja se pretvara u energiji i obratno?!
   Dakle, nisam siguran u istinitost onih priča iz Biblije, ali ni u “naučna ” objašnjenja.
   Čovekoliki dvonošci nemaju pojma o vasioni, njihov je um ograničen njihovim ograničenim saznanjem i iskustvom.
   Zbog toga, neka ne glume Bogove i neka ne pokušavaju da uđu u suštinu materije, jer bi to mogao biti kraj života na ovoj divnoj plavoj planeti.
   Vrhunski rezultati nauke prvo se upotrebe u destruktivne struke. Na primer, atomska energija.
   Na kraju, imam pitanja i za drugu stranu – kreacioniste, vernike: Ako je Bog jedan, a mora to da bude da bi bio Bog (izuzev paganstva), kako to da vladajuće religije imaju svoje Bogove kojima se klanjaju (Isus, Muhamed, Buda…).
   Ta činjenica govori da nešto u toj kreacionističkoj teoriji ne štima.
   Ova tema će trajati dok god podtoji život na ovoj planeti i ona sama. Zato, nemojte mnogo da se uzbuđujete. Neka svako živi u svojim zabludama, a koje su stvarne – to nikada nećemo saznati.
   P.S. Nego Mini, zašto si ti Mini?
   Da li nosiš mini suknju, ili zato što si niska, “mala”?

 56. Hanna Avatar
  Hanna

  Bože, oprosti im jer ne znaju što pišu.

 57. Ivan Avatar
  Ivan

  Blago nama i blagodatima interneta. Sad iza ekrana mogu da kažem zamalo šta hoću (živjela sloboda) što je još bitni je mogu i da vrijeđam, a da se skrijem iza ekrana i još sa lažnim imenom.
  Osobno postanem bolji vjernik kada slušam osobu koja zna da objasni nauk o vjeri.
  Za gore napisan post mislim da Vedrana vrijeđa osjećaje vjernika jer psuje i omalovažava samog Boga (sa psovanjem vrijeđa i samu sebe), a Boga smo uvrijedili čim smo počeli razmišljati sa mozgom, a opet postali i svjesni svog postojanja.

  1. Bandit Avatar
   Bandit

   ”a Boga smo uvrijedili čim smo počeli razmišljati sa mozgom”
   Onda se ti ne trebas bojat da si uvrijedio Boga!!

   1. Ivan Avatar
    Ivan

    Jeste krele! Adam i Eva kad su postali svjesni svog postojanja zastidjeli su se, jer su postali svjesni da su goli./samim tim počeli su razmišljat i mozgom, a ne guzicom ko ti/
    A kako i sama autorica piše da joj je pun kurac svega. Tako i meni zadrti vijernika kao i ateista, ovi drugi sa prvom osobnom krizom priključuju se vijerskim sljedbama e onda da ih čuješ….

   2. Ivan Avatar
    Ivan

    Ime Bandit- sa upotrebom ovakvog imena već si se otkrio (tanjur ti je dubina). Moj jučerašnji komentar (od 30.04.) izgleda da je uvredljiv pa ga ne vidim.
    Gospodine Bandit o vjerskom nauku mogu tebi i sličnima da držim predavanje (smijem reći više znam) A ateisti koji pokušavaju dokazat da bolje znaju nauk vjere od Pape tako što idu u onom suprotnom dokazujući da Boga nema od njih samo boli glava. Jednako su dosadni i napadni oni koji su se posvetili vjeri pa žele da je šire po svijetu više od samih svećenika (vjerska šizofrenija).

 58. Koha Avatar
  Koha

  “Biblija i uskrs je danas isto kao nekad crvena knjižica i prvi maj – tako je danas od vladivostoka do sanfranciska”antikrist
  Bravo, samo sto postoji jedna velika zabluda kod mnogih, posebno mladih ljudi.Tko kod je želio da vjeruje bilo mu je dozvoljeno, nije bio neprijatelj države. Zbog toga nije smatran otpadnikom društa.Vjernici su bili vjernici za sebe, ne za publiku.Nisu išli u vjerske objekte na molitvu da vide i budu viđeni.Danas onaj ko nije viđen, neprijatelj je i otpadnik.

 59. Braco Avatar
  Braco

  (Bravo Predrag K. Još jednom si pokazao da si ogroman Čovjek.) A ti Vedrana, ne možeš vjernike toliko mrziti koliko oni tebe mogu voliti. Ti si naša seka. A ne daj Bože da osjetiš muke koje su veće od te tvoje zvane “život u Hrvatskoj”. Iako je to tebi najveća muka, prema kojoj je ona Isusova – ništa, ipak mislim da postoje i puno gore stvari. Na tu svoju muku ti bar svjesno pristaješ, što te čak čini malo i sklonom mazohizmu, A razmisli još jednom je li baš život u HR ono najgore što ti se može dogoditi u životu!? Je l’ je? Žalosno kako se ljudi koji se tako zalažu za “prava ljudi”, mogu tako bolesno ponižavajuće odnositi prema drugim ljudima. Doduše po sestri Vedrani, ljudima manje vrijednosti jer vjeruju u nešto u što ona ne vjeruje. Vedrani, ljubiteljici ljudi i jednakosti među ljudima, bez obzira na bla…bla…bla… katolici su ipak Untermenschen.

 60. Dead Horse Avatar
  Dead Horse

  Srecom,kriscanstvo nije neizljeciva bolest

 61. ADRIJANA Avatar
  ADRIJANA

  Nema većih terorista što su kršćani. Pa non stop ste po televiziji i koga briga taj vaš papa osim vas samih. U Hrvatskoj žive i drugi ljudi osim katolika. Čim upalim TV eto ti nekog popa ili nešto slično. Skaču kao iz paštete. Od novaca i obijesti, ne znaju šta će. Trebalo bi da plaćaju poreze kao i hrvatske ovce i da si uplaćuju u mirovinski kao što i mi činimo a ne da žive od naše muke i progovaraju duhovnost. Religija bi trebala biti privatna stvar ali je ona u Hrvatskoj sasvim nešto drugo.

 62. […] Ауторски текст: Ведрана Рудан – Rudan.info […]