vijetnamska zastava

Amerikanac u Moskvi

Svi su starci opsjednuti boleštinama. Nekad smo prijateljice i ja na Korzu procjenjivale duljinu alatke kod mladih prolaznika, danas razgovaramo o Parkinsonu, Alzheimeru, običnoj senilnosti, kad ne znaš koji je dan u mjesecu, sofisticiranoj senilnosti, kad te onaj tko ti skoči za vrat mora podsjetiti da je sin tvoga sina.

Zato na našim portalima pročitam svaku vijest koja govori o Putinovom zdravlju. Svi se svjetski analitičari slažu u jednome, Putin je lud. Samo luđak može napasti susjednu demokratsku zemlju, zemlju na čijem je čelu svetac u zelenom. Čovjek, gol i bos, na sebi ima otrcanu majicu i poderane hlače, brani slobodu svoga naroda koji ga je izabrao na demokratskim izborima.

Doduše, danas sam u lovu na izvješće o Putinovom zdravlju, krajičkom oka vidjela i vijest da onaj Zelenko negdje drži 41 milijun eura ili dolara, zaboravila sam. Nisam na to obratila pažnju, znam da neki holivudski glumci zarađuju i više od Zelenskoga.

Vraćam se Putinu. Čovjek je lud jer ga tove kortikosteroidima. Zato mu je lice oteklo. Ne želi nikoga u svojoj blizini. Paranoik. Lice mu je danas splasnulo jer su ga skinuli sa onih kortikorti, pao je u opaku apstinencijsku krizu, vjerojatno će baciti atomsku bombu na Kijev ili London.

Objema rukama čvrsto drži rub stola. Jes! Ima problema s ravnotežom. Nedavno je prebolio moždani udar. Crven je u licu. Uskoro će ga pogoditi infarkt. Luđak! Zato Ukrajina sve više liči na Hirošimu, Vijetnam, Irak, Afganistan…

Tresu mu se noge. Luđaka je zgrabio Parkinson. Na što su sve spremni ljudi bolesni od Parkinsona odgovor mogu dati samo novinari svjetskih portala. Jedan od osnovnih simptoma je bacanje bombi na gradove, ubijanje civila i zarobljenika, govorenje kako je agresija širenje demokracije, a klanje oslobađenje.

Jesmo li ikad u novijoj povijesti svjedočili ovakvom seciranju zdravstvenog stanja svjetskog vođe koji može uništiti svijet? Nismo. Ipak, bolje ikad nego nikad. Zaključak analitičara je svima prihvatljiv. Samo luđak može činiti ono što radi Putin.

Da bih riječ rekla. Tako je. Ali… Sjetimo se Amera koji je bez ikakve potrebe bacio atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, da nisam senilna znala bih mu ime. Je li bio lud? A onaj, zaboravila sam kako se zove, ili su to bili oni, koji su napalmom palili dječicu u Vijetnamu i Vijetnam, u najboljoj namjeri, pretvorili u pepeo, prah i pakao? Jesu li bili ludi? Nikad nismo vidjeli njihove zdravstvene kartone.

Čile? Kako se zvao, kako se zvao… Ubijte me, pojma nemam kako se zvao Amer koji je razjebao Čile. Starci su čudni. Imaju selektivno pamćenje. Od svih Amera, od svih luđaka, trenutno se mogu sjetiti samo Obame. Zato jer je crn? Taj Obama je taracao… Ne, ne želim da me precjenjujete, Tanja iz Beograda mi je poslala link na www.intermagazin.rs, pa ja sad s mobitela čitam što tamo piše o Obami.

“Obama je bio jastreb. To je objavio uticajni britanski dnevni list The Guardian. Odnosno, na njegovim stranicama Medeja Bendžamin, autor knjige “Rat dronovima: ubistvo pomoću punkta za distanciono upravljanje.’“ ….“ ‘Barak Obama napušta Belu kuću kao šef države koji je ratovao duže od bilo kog drugog predsednika Sjedinjenih Država. Obama je jedini američki lider u čija se oba mandata zemlja nalazila u ratnom stanju’.

Po njenim podacima , tokom 2016-te su se američke komandoske jedinice nalazile u 138 zemalja (70 odsto zemalja sveta). A to je 130 odsto više nego u vreme Bušove administracije. Pozvavši se na podatke američkog stručnjaka za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost  Mikija Zenka i na Pentagon, Bendžamin navodi da su SAD tokom prošle godine na druge zemlje bacile 26.171 bombu. Odnosno: svaki dan, u proseku, po 72 bombe, što je tri bombe na sat.’ Bendžamin tvrdi da su Amerikanci u 2016. ubili ‘ogroman broj’ stranaca…“

Bez zajebancije, pitam ja vas i sebe, za koji kurac nikad nigdje nismo pročitali da je Obama bio luđak, monstrum, zločinačkim um, manijak? Nikad i nigdje. Dapače, ta je “dobrica” dobila Nobelovu nagradu za mir.

Kad si ovoliko dugo na svijetu koliko sam ja, na pamet ti pada zaključak do koga može doći starica kojoj je Alzheimer brat, a Parkinson muž. Ili su ludi i Putin i svi Ameri koje sam nabrojila i zaboravila? Ili su zdravi i Putin i američka ekipa? Pa ipak, samo se se o Putinovom zdravlju govori. Zašto su svi svjetski i naši politički analitičari toliko zbunjeni?

Odgovor je samo jedan. Oni ne kuže, Putin nije lud, Putin je Amerikanac.